Op 28 mei 2004 liep ik rond het middaguur de Kamer van Koophandel in Arnhem binnen. Ik had een ondernemingsplan gemaakt en was daar omdat ik uit wilde proberen of dat plan levensvatbaar zou zijn. Ik was daar om mijn plan een naam te geven en richtte een eenmanszaak op die de naam Wonderbaarlijke Spiegels ging dragen. Wonderbaarlijke Spiegels was niet zomaar gekozen, het moest een bedrijf zijn waarin ik me zowel bezig zou houden met het maken van mozaïekspiegels met wonderbaarlijke vormen enerzijds en het werken met handpoppen (wat natuurlijk ook spiegels zijn met een wonderbaarlijke uitwerking maar dan figuurlijk) anderzijds. Er was op dat moment nog geen sprake van een webshop of verkoop van handpoppen, ik wilde me vooral richten op het inhoudelijk werken met de handpop, daar wist ik veel vanaf, had ik veel ervaring mee en ook wel iets zinnigs over te zeggen vond ik.

Mozaïek maken vond ik leuk maar bleek al gauw een veel minder grote passie dan het werken met handpoppen. Ik liet het mozaïek voor wat het was en ging met de handpoppen verder, bouwde een webshop met, toen nog,  alleen het merk Living Puppets en ging workshops geven rondom het werken met de handpop op scholen en binnen instellingen in heel Nederland. In januari 2007 stond Wonderbaarlijke Spiegels voor het eerst op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) in de jaarbeurs in Utrecht. Voor mij is dat, nog steeds, een grote mijlpaal want ik ging als leerkracht altijd naar de NOT en vond dat een groot feest en nu stond ik er zelf met een, weliswaar ieniemienie standje maar ik stond er en had maar 1 doel: leerkrachten laten zien dat er geweldige handpoppen zijn waarmee je fantastische resultaten kunt boeken bij kinderen.

Door de NOT kwam mijn bedrijf in een stroomversnelling terecht en ging het onder de werknaam ‘handpop.nl’ door, dat was lekker duidelijk: het bedrijf ging over handpoppen. Na die eerste NOT volgden er veel meer vakbeurzen in Nederland en België, ging ik ook workshops in België geven en raakte mijn agenda overvol. Het bedrijf kon groeien omdat het vanaf 2004 gevestigd was in het pand van mijn vriend die ook ondernemer is, in 2010 werd het pand te klein voor ons allebei en verhuisde ik naar een eigen pand in Elst. Dat werd opnieuw een belangrijke mijlpaal, in 2010 werd het me pas duidelijk hoe groot het bedrijf eigenlijk geworden was en ik vond het heerlijk om nu een plek te hebben waar alles om handpoppen en werken met handpoppen draaide. Vanaf 2010 is het aanbod in de webshop enorm gegroeid, ik begon in Elst met ongeveer 120 verschillende handpoppen (en dat vond ik toen al heel veel) naar meer dan 500 nu!

Maandag is het 12,5 jaar geleden dat ik de Kamer van Koophandel binnenliep en een avontuur aan ging waarvan ik nooit had gedacht dat het uit zou pakken zoals het is uitgepakt, ik had nooit gedacht dat het zó groot zou worden en eerlijk gezegd is dat ook nooit mijn intentie geweest. Het gebeurde omdat ik kansen zag en ook veel kansen kreeg in de vorm van vakbladen, docenten van Hogescholen, professionals en schoolbesturen die enthousiast raakten over mijn manier van werken met handpoppen en daar aandacht voor vroegen bij hun doelgroepen. Ik bleef uitgedaagd worden om, voor mij, nieuwe gebieden te benaderen en onderzoeken via de handpop, om steeds weer bij te leren over problematieken die me vanuit de praktijk werden aangereikt. Het inhoudelijk werken met de handpop verveelt me niet, ik blijf de handpop een fascinerend medium vinden waar nog steeds nieuwe invalshoeken aan te ontdekken zijn en daar zit waarschijnlijk ook mijn grootste kracht.

In die 12,5 jaar is er veel gebeurd, zijn er veel mijlpalen geweest, heb ik veel leuke, mooie en inspirerende mensen leren kennen, heb ik aan veel projecten meegewerkt, veel poppen weggegeven aan goede doelen, heb ik duizenden mensen kennis laten maken met het werken met een handpop, heel veel kinderen blij gemaakt met een juf, meester, leidster, vader, moeder, opa, oma of toevallige passant die wist op welke manier je echte gesprekken aan kunt gaan via een pop, zijn er vele duizenden poppen door mijn handen gegaan voordat ze een nieuw thuis kregen, heb ik 4 eigen poppen in productie laten nemen, 2 x een boek geschreven, een instructie-dvd uitgebracht, een bijna ontelbaar aantal foto’s, filmpjes en websites gemaakt, honderden blogs geschreven, net zo veel reclamefolders of – banners gemaakt, duizenden adviezen gegeven, tientallen acties opgestart en heb ik een behoorlijk aantal keer in een (vak)blad gestaan. En ja, daar ben ik trots op.

In die 12,5 jaar  is Handpop.nl een eenmanszaak gebleven, 98% van alle werkzaamheden doe ik zelf en alleen dat wat ik zelf niet kan besteed ik uit. Toen ik begon met Handpop.nl was ik nog vooral juf, inmiddels ben ik een duizendpoot en heb ik me een behoorlijk aantal computerprogramma’s en vaardigheden eigen kunnen maken. Dat ging niet altijd zonder bloed, zweet en tranen overigens; er is menig computermuis of toetsenbord gesneuveld omdat ik die uit pure frustratie kapot stampte. Ik heb heel wat uren bij de één of andere helpdesk in de wacht gestaan omdat de computer weer niet deed wat ik wilde en heel wat avonduren in handleidingen zitten turen voordat ik snapte hoe ik een webpagina maken moest. Er zijn heel wat foto’s mislukt voordat er een goeie uit kwam rollen en het heeft me dagen gekost voordat ik een beetje fatsoenlijke productfoto maken kon. Ik ga net zo lang door totdat ik het onder de knie heb, ik moet en zal het kunnen als ik er eenmaal mijn zinnen op gezet heb, zo ben ik en dat is zowel een kracht als een valkuil gebleken.

Ik kijk terug op een mooie tijd en ben trots op het bedrijf dat Wonderbaarlijke Spiegels geworden is. Het is nooit mijn doel geweest om een jubileum te gaan halen en dat is het nog steeds niet, ik ga ook geen uitspraken doen over volgende jubilea. Ik ben nu 12,5 jaar ouder dan toen ik met het bedrijf startte en 12,5 jaar wijzer. Ik ben dankbaar voor wat ik heb en wat ik kan, dankbaar voor zoveel trouwe klanten, zoveel mensen die mij en het bedrijf een warm hart toedragen. Ik ben dankbaar voor de kansen die ik kreeg en de mogelijkheden die er uit voortgekomen zijn, dankbaar voor de groei en ontwikkeling die ik door kon maken. Dank je wel! Ik blijf nog wel een poosje aan het roer staan, heb zeker nog dromen en wensen maar nu sta ik even stil bij dit jubileum.

Deze week vier ik mijn eigen feestje middenin de Sinterklaasdrukte en heb ik een cadeautje voor je bedacht in de vorm van deze actie, Mees is één van mijn favorieten en met deze actie wordt het werken met een grote menspop wel héél aantrekkelijk gemaakt. Ik blijf mijn enthousiasme voor handpoppen delen maar ga deze week ook even achter over leunen om te genieten van wat er is, gewoon omdat de boog niet altijd gespannen kan zijn.

Author

I'm a teacher, trainer, developer, hand puppetcoach and author of the book "The Handpuppet as an educational tool". I want to inspire you and help you to use a puppet in class. I'm sure the hand puppet makes a big difference in the life of a child, but also in your life. I hope you're gonna enjoy that just as much as I am.

Comments are closed.