Het aangeven van de eigen grenzen is voor veel kinderen best moeilijk, maar het niet aangeven van grenzen leidt vaak weer tot onnodige ruzies en frustraties. Het is niet verkeerd dus om kinderen een beetje te helpen bij het stellen van grenzen…

Een handpop is een fijn hulpmiddel om kinderen te laten zien op welke manier ze hun grenzen aan kunnen geven. Maar dan moet die pop wel aan een paar voorwaarden voldoen en over eigenschappen beschikken waarmee hij zelf voorbeelden kan geven. Ik noem er hier vier.

1. De pop moet een naam hebben gekregen.
Dat lijkt misschien een open deur, maar ik benoem hem toch want een ‘pop zonder naam’ is niemand. Alles begint met een naam én met praten vanuit de ik-vorm.
Probeer maar eens uit en ervaar het verschil…

2. De pop vertrekt vanuit een gezond zelfbeeld.
Wanneer een pop gebruikt wordt om kinderen te leren dat er effectievere alternatieven zijn voor hun gedrag, is het handig om de pop een gezond zelfbeeld mee te geven en niet te gaan ‘spiegelen’, niet hetzelfde gedrag te laten zien wat het kind ook laat zien. Een kind met een gezond zelfbeeld maakt zijn eigen keuzes en gaat steeds bij zichzelf na of hij iets wel of niet wil. Het aangeven van grenzen kan hij best spannend vinden, maar hij doet het wel.

3. De pop is niet bang om fouten te maken.
Leren gaat gepaard met fouten maken en daar kun je moeilijk over doen of de fouten accepteren als een onderdeel van het leren.  Fouten maken mag, iedereen maakt fouten en van fouten kun je leren. Het is nergens voor nodig om jezelf fouten aan te rekenen of je ervoor te schamen want daarmee maak je het vooral jezelf moeilijk.

4. De pop is zonder oordelen.
Niemand is helemaal zonder oordelen, maar oordelen drukken wel vaak een stempel op hoe je iets beleeft. De pop heeft geen oordeel over kinderen die hem liever op afstand houden, heeft ook geen oordeel over kinderen die iedereen dichtbij laten komen, de pop vindt niets stom of gek en probeert vooral duidelijk te krijgen wat iemand beweegt. En wat dat ook is……het is prima. Wees je dus bewust van oordelen en veroordelingen die onbewust in je leven en probeer de pop neutraal te houden. De pop is vooral een vriendje en vriendjes staan meestal aan jouw kant.

Ga je ermee aan de slag?

Tot een volgend blog

Author

I'm a teacher, trainer, developer, hand puppetcoach and author of the book "The Handpuppet as an educational tool". I want to inspire you and help you to use a puppet in class. I'm sure the hand puppet makes a big difference in the life of a child, but also in your life. I hope you're gonna enjoy that just as much as I am.

Comments are closed.