Bijna 10 jaar geleden nam ik mijn eerste video op. Dat vond ik bijzonder ongemakkelijk. Ik weet nog dat mijn pop JaNee er na take 386 schoon genoeg van had en op eigen houtje een video opnam. Een video over hoe irritant perfectionisme is. JaNee had niet zo’n moeite met de camera en nam al snel een hoofdrol in mijn video’s in. Leuk, maar niemand snapte wat ik nou precies deed en het leverde ook geen inschrijvingen voor mijn cursussen op, dus dat moest anders.

In 2020 vroeg ik raad aan Elisabeth Griffioen, de videovakvrouw, en zij leerde me hoe ik mijn verhaal kon gaan vertellen. JaNee moest iets meer naar de achtergrond verdwijnen en ik moest meer in beeld. Dat was opnieuw ongemakkelijk, maar het wende en video bleek een goed medium voor mijn bedrijf.

Het afgelopen jaar heb ik gewerkt aan de 3e te nemen hobbel in mijn video loopbaan; de video’s moesten worden opgenomen in het Engels om mijn bereik te vergroten. Verhuizen naar Bonaire was best een strak plan maar had wel wat consequenties voor mijn bedrijf. Niets wat niet op te lossen is, maar ik moest mezelf wel opnieuw overwinnen. Met mijn middelbare school Engels, kon ik me op straat redelijk redden, maar vertellen over mijn werk in vaktermen, dat was echt te hoog gegrepen.

Ik ging op zoek naar iemand die me kon helpen met mijn spreekvaardigheid en vond Matty, een Nederlandse die jarenlang als leerkracht in Canada, Aruba en Curaçao heeft gewerkt. Matty was een perfecte match, ze sprak niet alleen de taal heel goed, ze begreep ook waar ik het over had en maakte het haar taak om ervoor te zorgen dat ik op YouTube zelfverzekerd voor de dag zou komen.

Het heeft me ongeveer een jaar gekost om hier te komen, maar gisteren ging dan toch eindelijk mijn eerste Engelstalige video online op YouTube. Hij is niet foutloos, maar ik ben zo enorm trots op mezelf. Ik heb het gedaan! En het is geen eenmalige actie want ik zie inmiddels nog meer voordelen van het Engels: ik heb een groter bereik en kan mijn verhaal in het Engels bondiger vertellen. Dat scheelt opnametijd en de kijker is ook sneller klaar maar heeft toch dezelfde inhoud gekregen, een win-win situatie dus.

Ik vind het nog steeds spannend om deze video met de wereld te delen, maar ik doe het toch……. ik heb mezelf opnieuw overwonnen en weet dat dit niet de laatste keer zal zijn. Er komt wel weer iets anders waarin ik mezelf ook weer tegenkom en mezelf afvraag of ik het wel of niet durf. Ik weet inmiddels hoe zo’n proces verloopt en ik weet ook dat het uiteindelijk minder eng is dan ik dacht. Spannende avonturen zijn ook mooie lessen en mooie lessen deel ik graag met jou èn met de kinderen waar ik mee werk. Mijn video is niet foutloos, dat hoeft ook niet (meer). Het heeft lang geduurd voordat ik me realiseerde dat perfectionisme vooral onzekerheid is en dat het me meer kost dan dat het me oplevert. Wil ik dat voorbeeld doorgeven? Of wil ik meer accepterend zijn, meer compassie hebben met mezelf en de pogingen die ik doe om te groeien waarderen? Ik koos voor het laatste. Goed is goed genoeg.

Dank je wel voor het lezen 🙂

Wil je mijn volgende berichten automatisch ontvangen? Schrijf je in op mijn mailinglijst. Dan komen ze vanzelf naar je toe.

Ik verstuur er gemiddeld 1 per week en je kunt je afmelden wanneer je wilt.

Author

I'm a teacher, trainer, developer, hand puppetcoach and author of the book "The Handpuppet as an educational tool". I want to inspire you and help you to use a puppet in class. I'm sure the hand puppet makes a big difference in the life of a child, but also in your life. I hope you're gonna enjoy that just as much as I am.

Comments are closed.