Foto: Hans Lunenburg fotografie

Ik wil je nóg wat vertellen want ik heb gisteren niet alleen in de hangmat gezeten hè. Nee, ik ben ook wezen wandelen, met Sjuul, dat is onze hond, daar vertel ik nog wel een keer over maar nu niet want nu wil ik je vertellen over de kikkers. Ja, we kwamen allemaal kikkers tegen, echt heel veel, zo veel dat ik echt op moest passen dat ik niet op een kikker ging staan, zoveel en in het zand zie je ze bijna niet hè, ze hebben bijna dezelfde kleur.

Ik wil niet op kikkers gaan staan, ik vind kikkers wel grappig, ja, grappig en ook een beetje eng want ze hebben geen haren hè en zijn ook helemaal koud als je ze aanraakt. Wist je dat? Ja, is echt, een kikker is hartstikke koud, omdat ie geen haren heeft denk ik. Ik heb er wel eens eentje op mijn hand gehad en dat voelt echt raar, het voelt net of je een klodder koude modder in je hand hebt, echt waar, heb je dat ook wel eens gevoeld? Voelt raar hè?

Maar nu zagen we dus heel veel kikkers en die liepen allemaal over de weg, en over het pad waar wij ook liepen en onder de struiken door. En als er dan iemand aankomt dan gaan ze niet aan de kant. Nee, ze staan dan gewoon stil, helemaal stil en rennen niet snel weg. Da’s niet zo slim van die kikkers hè want als je ze dan niet ziet dan ga je er dus per ongeluk op staan en dan zijn ze dood. Ik zag ook een heleboel platte kikkers, die waren dus dood en dat vind ik zielig.

“Waarom zijn er nu zoveel kikkers?” vroeg ik aan Helen “kikkers wonen toch in het water en hier is toch helemaal geen water, waarom zijn ze dan hier?” wilde ik weten en Helen vertelde dat het geen kikkers waren maar padden, die lijken op kikkers maar zijn niet helemaal hetzelfde. En die padden die wonen als het koud is onder de grond, daar maken ze een holletje en dan gaan ze slapen en als het dan weer mooi weer wordt dan worden ze weer wakker en gaan ze op zoek naar water. Omdat ze dorst hebben natuurlijk maar ook omdat ze dan jonkies willen krijgen. Ze leggen eitjes, wist je dat? Die heb je misschien wel eens gezien, kikkers doen dat ook en dan komen er kikkervisjes uit. Ik heb wel eens eitjes van een kikker in een potje gedaan, jij ook? En toen kwamen er visjes uit. Ja echt, ik dacht toen dat ik visjes had gevangen maar die visjes kregen ineens pootjes en toen werden het toch kikkers, heel grappig.

Maar de padden zijn nu dus op zoek naar water en daar willen ze zo graag naartoe dat ze helemaal niet uitkijken waar ze lopen en een heleboel gaan dus dood. Helen zegt dat padden heel veel eitjes leggen en dat er altijd weer heel veel nieuwe padden geboren zullen worden maar ik vind het toch zielig, een platte pad dus ik ga heel goed uitkijken waar ik loop en ga voor elke pad die ik tegenkom stoppen, ik ga hem helpen met oversteken. Goed plan hè, help jij mee?