O kijk, op deze plaatjes zijn alle kinderen blij, kun je wel zien hè, ze lachen. Bij de ene kun je ook de tanden zien, die heeft een grote lach, en bij de andere kun je de tong zien, dan heb je ook echt lol hè, ja, dan is je mond ver open, moet je hard lachen denk ik. Bij lachen gaan je oren naar boven, wist je dat? ja, is zo,  je mond rekt zich dan uit en duwt je oren naar boven, die gaan ook weer gewoon naar beneden als je stopt met lachen, ja, die oren blijven niet hoog staan of zo, die bewegen alleen maar mee.

Kijk, hier kun je de plaatjes beter zien

Er zijn ook mensen die met de mond dicht lachen, ja, dat kan ook, dan zie je alleen de lippen maar, die worden dan langer naar de zijkant toe en drukken je oren ook omhoog. Ik lach vaak met mijn mond open, en jij? Hoe lach jij? Of heb je dat nog nooit bekeken? Moet je een keertje doen hè, dan weet je hoe je er uit ziet als je lacht.

Als je lacht ben je meestal blij hè, heb je het naar je zin en gebeuren er fijne dingen, dingen waar je om lachen kan of waar je vrolijk van bent geworden, die zijn er, dingen waar je blij van wordt. Weet je waar ik blij van word? Ik word blij als ik vogels hoor fluiten, of als Sjuul met me spelen wil, of als iets me is gelukt wat eerder nog niet lukte, of als ik een leuke film zie, of als ik een knuffel krijg, een zoen, of een aai over mijn haar, dat iemand zegt dat ie me aardig vind, of graag met me wil spelen, of als we iets leuks gaan doen, iets waar ik veel zin in heb, of als ik een antwoord krijg op een vraag die in mijn hoofd zat, of iets nieuws heb ontdekt, of iemand anders blij heb gemaakt, of heel erg moet lachen om een grapje, of een grap met iemand anders uit haal, of…….ja, er zijn veel dingen waar ik blij van word. En jij? Waar wordt jij blij van?

Blij vind ik fijn en blij ben ik ook best vaak, als ik niet blij ben dan kan ik toch weer blij worden, van iets wat er gebeurt, ja, van iets wat ik fijn vind of waar ik om moet lachen en dan ben ik ineens weer blij. En als ik iemand zie die niet blij is dan ga ik vragen of ik iets kan doen om die weer blij te maken, dat die ook weer lachen kan enzo. Of het misschien blij maakt als ik even help, of dat het misschien blij maakt als we samen gaan spelen, of dat het misschien blij maakt dat ik juist ergens anders ga spelen, want dat kan ook hè, dat een ander helemaal niet blij is dat jij met hetzelfde wil spelen dan hij, ja, dat kan. Maar dat ga ik dan dus even vragen want ik vind het fijn om zelf blij te zijn maar ook als een ander blij is, dan zijn we allebei blij.

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.