Gisteren was ik er niet hè? Nee, toen was ik in de tuin. Ja, in de tuin. Ik heb een bloemetjesboek van onze tuin, wist je dat? In mijn bloemetjesboek staan de plantjes uit onze tuin, daar heb ik foto’s van gemaakt en ook een plattegrond, da’s handig want dan kan ik zien wanneer ze groeien en wanneer er bloemetjes komen. Maar het klopt niet meer nu. Nee, er zijn nog bijna geen bloemetjes in de tuin, alles is nog bruin en grijs en er zitten nog bijna geen blaadjes aan de bomen, heb je dat ook gezien? Ik wel maar in mijn bloemetjesboek staan plantjes die er nu eigenlijk al zouden zijn, maar ze zijn er dus niet, ze hadden het te koud en hebben nog even gewacht met bloemetjes maken denk ik. Is wel jammer want nu is er helemaal niet zoveel te zien in de tuin.

Helen zegt dat dat nog wel komt, dat er nu snel blaadjes gaan komen, dat die gewoon gewacht hebben op het zonnetje en dat ze nu snel gaan groeien. Ik hoop het want ik mis de bloemetjes wel, ik moet gewoon geduld hebben maar daar ben ik niet zo goed in, in geduld, nee, ik wil het gewoon nu en niet wachten, ken je dat? We hebben ook weer nieuwe plantjes in de tuin gezet, ja, nieuwe plantjes voor plekjes waar nog geen plantje stond. Of waar plantjes dood zijn gegaan. Ja, dat kan hè, plantjes kunnen ook dood gaan. Omdat ze het te koud hebben gehad deze winter en bevroren zijn, of omdat ze te weinig water krijgen, plantjes willen wel graag water hè, of omdat ze niet op een goed plekje stonden, dat kan ook, dan gaan ze ook dood, ja.

Ik mocht mee naar het tuincentrum, ken je dat? Een tuincentrum? Daar kun je allemaal plantjes en bloemetjes kopen, daar staan ze allemaal in potjes en dat potje moet je eraf halen als je het in de tuin zet, bij plantjes die buiten moeten moet dat tenminste, ja. Ik mocht mee en zeggen welke ik mooi vond en dan ging Helen kijken of dat plantje het fijn zou vinden op het plekje in onze tuin. Er zijn plantjes die van zon houden, er zijn plantjes die wel van zon houden maar niet heel lang en er zijn ook plantjes die helemaal niet van zon houden en wij moesten plantjes hebben die niet of een heel klein beetje van zon houden en dat staat op het kaartje hè. Ja, in het tuincentrum had elk plantje een kaartje en daarop konden we zien wat het plantje nodig heeft om te groeien, want dat willen we natuurlijk graag, dat ie groeit en heel veel bloemetjes krijgt, dat ie het fijn vindt in onze tuin.

Er was één plantje wat ik héél erg mooi vond maar dat plantje wilde graag zon en daar zochten we niet naar maar ik vond hem gewoon mooi en omdat ik hem zo mooi vond hebben we die toch meegenomen. We hebben ook wel plekjes met wel zon in onze tuin dus daar vindt ie het vast fijn. “Wil je plantjes die lekker ruiken? of plantjes waar vlinders en andere beestjes op af komen? of plantjes waar besjes voor de vogels aan komen?” vroeg Helen, want dat kan allemaal hè en die vind ik allemaal leuk. Ik heb een schepje gekregen en een harkje, dat ik ook zelf mee kan helpen in de tuin en een gieter ook want die was kapot, ja kapotgevroren, dat kan hè, ja dat kan. Dus nu moet ik wachten tot de nieuwe plantjes ook bloemetjes krijgen en dan komen die ook in mijn bloemetjesboek.

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.