“Dacht je dat we naar de noordpool gingen?” vroeg JaNee toen ze vandaag belde. Nou, bij helemaal wit denk ik inderdaad aan de noord- of de zuidpool ja, maar daar zijn jullie dus niet geweest?  “Nee, niet naar de noordpool en ook niet naar de zuidpool want daar is het veels te koud, we zijn in Bolivia geweest, bij het zout.” Bij het zout? “Ja, bij het zout, in Bolivia hebben ze een soort woestijn maar dan niet met zand maar met zout. Heel lang geleden was het een zee en die is opgedroogd en toen bleef er alleen nog maar zout over, zo groot als een zee dus, of een woestijn, net wat je wilt.”

Maar waarom zijn jullie naar de zoutvlakten gegaan? Het lijkt me zo saai, zei ik.  “Saai? Nee, juist helemaal niet, het is allemaal wit hier en dat is heel raar, overal waar je kijkt is het wit, het lijkt op sneeuw maar het is het niet, het is warm en het is net of je in een hele andere wereld terecht bent gekomen, er staan hier geen huizen, er zijn niet echt wegen, het is allemaal gewoon wit en heel erg mooi. Mo had het gezien op Discovery en die vertelde er over en dus gingen we er naartoe. Om te zien of het echt zo was en dat is dus zo. En heel veel van het zout hier wordt gewoon in potjes gedaan, die ken je wel hè, die je ook op tafel zet en dan over de patat strooit. Ja, je kunt het zout dus gewoon eten en er wordt heel veel zout weggehaald hier door grote buldozers maar dan blijft er nog steeds genoeg over.

En wist je dat er ook vogels zijn die hier eieren leggen? Ja, is zo, flamingo’s leggen hier eieren, je weet wel, die roze met die lange nekken, die komen hier naartoe om eitjes te leggen en te broeden. Nee, het is hier echt niet saai, weet je wat? Mo heeft een link gevonden met allemaal leuke dingen over waar we waren dus dat moet je maar even lezen, in dat dorp zijn we niet geweest trouwens, nee, we zijn alleen bij het zout geweest en hebben hier rondgecrost, om de beurt Jip en Mo wilden ook racen dus dat hebben we gedaan.

Maar ik moet nu weer ophangen hoor want we moeten nog een heel eind naar de volgende plek.”

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.