Zo balen……ik wilde gisteren al vertellen over het brood hè, had ik gezegd toch dat ik dat ging doen? Ja, wilde ik ook maar Helen had geen tijd, nee, die was heel druk, die heeft morgen een beurs ofzo, ja heeft ze wel vaker en dan is ze altijd druk, moet er veel gedaan worden en dat wil ze niet op het laatst pas doen, krijgt ze stress zegt ze dus gisteren heb ik geholpen met aanwijzen wat ze in moest pakken en vandaag is het klaar dus nu kan ze weer schrijven. Ja, kan ik eindelijk vertellen over het brood dat we zelf hebben gemaakt toen ik met juf Kim mee mocht naar de boerderij. Ja, want we gingen daar dus niet alleen maar naar het baby-konijntje kijken, we moesten ook hard werken daar, ons eigen brood maken, ja want anders was er geen brood wat we op konden eten, dat moesten we eerst zelf maken, aan een grote tafel.

En toen kregen we allemaal een berg met een soort poeder, dat was bloem en daar kun je dus brood van maken zei die mevrouw, er zaten nog wat andere dingetjes bij maar die ben ik vergeten en er moest een beetje water bij, niet te veel want dan werd het pudding en ook niet te weinig want dan werden het korreltjes, nee, we moesten steeds een heel klein beetje water erbij doen en dan met onze handen kneden, dan ging het aan mekaar plakken maar het mocht niet aan onze handen gaan plakken, als het aan onze handen ging plakken dan moesten we het weer door het poeder, de bloem, rollen, dat lag op tafel, de tafel was er helemaal wit van maar dat hoort zo als je brood gaat maken zei die mevrouw. Nou oke, ik vind het wel leuk, zo’n lekkere kliedertafel, ik vind het altijd wel fijn om te kliederen, jij niet?

Als het niet meer aan de handen plakte en voelde als zachte  klei dan was het deeg voor het brood klaar. Ja, eerst is het dus bloem en met een beetje water erbij en heel goed kneden en door elkaar duwen wordt het dus deeg en deeg wordt daarna weer brood, snap je het nog? Ja, zo gaat dat met brood, dat is eerst deeg en als het deeg klaar is dan moet je er een balletje van draaien, wat je ook wel eens met de klei doet, ikke wel tenminste, en dat moet je dat balletje op de tafel leggen en er een keertje bovenop slaan, dat ie wat platter wordt, plat aan de onderkant en een beetje bol aan de bovenkant, niet als een bal want dan past het niet in je mond denk ik.

Ja, en toen we allemaal een broodje van deeg hadden gemaakt mochten we ze op een heel groot zwart ijzeren ding leggen, niet tegen elkaar aan want dan gaan ze aan elkaar vastplakken als ze gebakken worden zei de mevrouw. Nou, die zal het wel weten, die doet dat vaak hè, brood bakken, dus die weet hoe dat moet. En toen alle deegjes op dat ding lagen moesten ze eerst een poosje uitrusten, ja, ze moesten eerst een beetje groter worden nog, dat heet rijzen zei die mevrouw, niet reizen zoals vakantie met het vliegtuig of de auto maar ander rijzen, dat doen broodjes, ja, die rijzen ook want de mevrouw had iets door de bloem gedaan waardoor de deegjes gingen groeien, rijzen dus en dat moest want anders werd het brood niet lekker, wij mochten een poos gaan spelen en bij de beestjes op de boerderij kijken en dan zou ze ons roepen, dan  mochten we mee om te kijken hoe de broodjes in de oven gingen, ja, want dan moet het nog gebakken worden hè, anders wordt het geen brood. Er was een hele grote oven en daar was het heel warm, die mevrouw moest van die handschoenen aan doen, niet omdat ze het koud had maar omdat het zo warm in de oven was en dan kun je je handen verbranden, krijg je blaren enzo, ken je dat? Ja, is niet fijn hè, vond die mevrouw ook niet en daarom deed ze die handschoenen aan, met die handschoenen werden haar handen niet warm. Wel slim van haar hè?

En toen moesten we weer naar die tafel toe waar we deeg hadden gemaakt en toen kwam ze met het baby-konijntje en toen ik mee was gegaan naar het hok van het konijntje riep juf Kim dat mijn brood klaar was, ja, toen was het gebakken en nog lekker warm, ja, rook lekker joh! En toen mochten we allemaal ons broodje opeten, hadden we ook wel zin in want we hadden al veel gedaan hè op de boerderij, ja en daar krijg je honger van. Mijn broodje was heel lekker, juf Kim had er jam op gedaan, jam met aardbeitjes. En toen we naar huis gingen zei ik tegen haar dat ik heel blij was dat ik mee haar mee mocht want ik had een hele leuke dag gehad en allemaal nieuwe dingen gezien en gedaan en dat vind ik altijd fijn. Heb jij dat ook of doe je liever dingen die je al eerder hebt gedaan, dat je zeker weet dat je ze al kunt enzo?

Met dank aan Kim Claessens voor de foto in dit blog