“Waar was je nou?” zei JaNee toen ze me vandaag eindelijk te pakken kreeg. Ja sorry hoor maar ik zit niet constant naast de telefoon te wachten op het volgende telefoontje en heb er inmiddels alle vertrouwen in dat jullie je weg wel vinden. “Maar wat nou als we weer verdwaald waren, had gekund hè, dat we weer in nood waren en jouw hulp nodig hadden?” Ja hoor eens, dat is wel een beetje flauw want bij echte nood drukken jullie op de alarmknop en het alarm heb ik altijd bij me dus dan had ik zeker teruggebeld, er was geen alarm dus ook geen reden om naast de telefoon te gaan zitten wachten, maar vertel……je klinkt alsof je heel graag je verhaal wilt vertellen en ervan baalt dat je me niet eerder te pakken kreeg.

Ja, dat was zo. Ze waren dus bij Mario geweest in Curacao en Mario had ze toch maar niet laten snorkelen want die had bedacht dat het dagen duurt voordat een pop dan weer droog is en dat was niet handig als we de volgende dag alweer verder gingen reizen dus ze waren niet gaan snorkelen maar naar het zee-aquarium gegaan. Weet je wat dat is, een aquarium? Ja, dat hebben ze ook in Burgers’ Zoo, daar zwemmen allemaal vissen rond, alleen was die in Curacao nog véél groter en daar kon je heel veel vissen van dichtbij bekijken, dan hoefde je dus niet te gaan snorkelen als je dat niet wil of niet durft en wordt je ook niet zo nat.

“En zaterdagavond zijn we weer verder gegaan, naar Costa Rica, ken je dat? O ja, helemaal vergeten dat jij daar al een keertje geweest bent maar ben je toen ook naar die vulkaan geweest? Nee? Nou wij wel, wij zijn bij de vulkaan geweest, die doet het ook nog echt hè, die vulkaan op Costa Rica, ja. Bij een vulkaan zit er heel diep onder de grond een gat in de aarde en de aarde heeft een korst hè, ja, een korst van zand en steen en die is heel dik maar onder alle zand en steen, in het binnenste van de aarde, daar is het niet zo hard en daar is het ook heel erg warm en soms wordt het te warm en dan gaat het in de aarde, heel diep onder onze voeten borrelen en dan past het allemaal niet meer in de aarde, dan wil dat wat er in zit, er uit. Net als bij een fluitketel, als je water in de ketel doet dan fluit ie niet maar als het heel warm wordt dan begint het water te borrelen en die borrels drukken het water omhoog en dan komt er warme lucht tegen de fluit van de fluitketel en dan begint ie te fluiten, snap je?  Dat is ook zo bij de aarde soms, dan begint ie te borrelen en dan zoekt ie een plekje waar een gaatje zit wat ie omhoog kan duwen en dan komt het binnenste van de aarde naar buiten, dat gebeurt bij een vulkaan. Dan komt er eerst een hoop rook uit en as en daarna komt er een soort vuur uit, niet als bij een lucifer maar vuur wat stroomt als een soort dikke pudding, en die pudding heet dan lava. Lava is heel heet en dat stroomt dan van de vulkaan naar beneden en dat is heel gevaarlijk want lava verbrand alles waar het tegenaan komt, kun je dus beter bij uit de buurt blijven. Bij ons hebben we geen echte vulkanen maar er zijn er best veel op de wereld, een heleboel vulkanen ‘slapen’, dat is een vulkaan waar al heel lang geen lava meer uitgekomen is maar er zijn er ook waar wel rook en lava uitkomt en die in Costa Rica doet dat dus, ja, die is wakker. Ja, dat hebben we allemaal vandaag gehoord dus ik vertel het even aan jou.

We zijn helemaal op de vulkaan geklommen en als je dan bovenop staat zie je het gat in de aarde, een meneer zei dat dat een krater heet en nu leek die toch wel een beetje dicht, we dachten dat we dan zo in het binnenste van de aarde konden kijken maar dat is dus niet zo. Vonden wij wel jammer maar die meneer liet ons ook foto’s zien van als de vulkaan wakker wordt en zei dat we daar dan toch echt liever niet wilden zijn. Ik stuur ze even naar je door, dan kan je ze in het blog erbij zetten, da’s leuk denk ik.

Lijkt net vuurwerk hè, als de vulkaan ontploft?

Maar nu gaan we dus weer verder, we gaan op zoek naar iets waar het overal wit is.”

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.