Ik neem het weer even over want JaNee is niet alleen jarig vandaag maar is, zoals je misschien wel weet, ook uitgenodigd door Beatrix en onze nieuwe koning Willem, om het feest met hen samen te vieren. Diegenen die denken dat ik dan mee mag hebben het mis, want alleen JaNee is uitgenodigd, ik niet, ik heb koningin Beatrix en ook Willem-Alexander nog nooit gezien, ja, op de tv maar heb verder nog nooit de eer gehad om hen de hand te mogen schudden. Alle communicatie met onze voormalige vorstin en onze huidige koning verloopt via secretarissen en secretaressen, die bellen me op en zijn degenen die me op de hoogte stellen van alle plannen, JaNee wordt opgehaald door een chauffeur en hoewel ik het nooit een fijn idee vind dat JaNee in de auto stapt bij een, voor mij, wildvreemde, en haar in handen geven van andere, voor mij, wildvreemden, is het JaNee zelf die me elke keer weer geruststelt want zíj kent al die mensen wel, zij kent Beatrix en noemt haar een vriendin, zij kent Willem en weet zeker dat die allebei niet willen dat haar iets overkomt, willen dat ze het fijn heeft, dat ze lol heeft, net als ik. Ik heb mijn bezwaren aan het begin wel kenbaar gemaakt aan één van die secretarissen natuurlijk want hallo……ik vond het nogal wat dat ik er niet bij kon zijn. Helemaal niet omdat ik ook uitgenodigd wilde worden door de koningin maar vooral omdat ik mijn dierbare JaNee niet met wildvreemden mee wilde sturen. De secretaris gaf aan dat de koningin daar begrip voor had en we kwamen tot een compromis, alleen voor die eerste keer, om mij gerust te stellen mocht ik mee naar het paleis, we werden samen opgehaald en JaNee  werd naar Beatrix gebracht terwijl ik moest wachten in een andere kamer waar ik gezelschap kreeg van de persoonlijke secretaresse van de koningin. Een hele aardige mevrouw die me vertelde wat de gang van zaken was tijdens informele bezoeken zoals dat van JaNee. JaNee zou niet worden blootgesteld aan de pers, ze mocht al haar vragen stellen, het was niet erg als ze vlekken zou maken op het tapijt, ze mocht haar eigen ongedwongen zelf zijn (want dat was tenslotte de reden waarom de koningin haar zo leuk vond) en ze zou altijd, echt altijd, binnen de muren en de hekken van het paleis en het grote terrein erom heen blijven. Ze stelde me voor aan alle mensen met wie JaNee te maken zou krijgen (behalve die van de koninklijke familie dan), noemde hun namen en functie en vertelde ook dat JaNee altijd door dezelfde chauffeur opgehaald zou worden, de chauffeur die ons die ochtend ook op had gehaald. Hij heette Paul en bleek minder gereserveerd dan ik in eerste instantie had gedacht. Hij verontschuldigde zich daarvoor en gaf aan dat dat zijn ‘formele beroepshouding’ was, want hij had de opdracht om zo onopvallend mogelijk zijn werk te doen. “Prima” zei ik “maar als je JaNee in de auto hebt dan mag je die laten vallen en er lekker op los kletsen want JaNee is nog maar een kind, ze heeft veel vragen en ik vind het geen fijn idee als ze de hele rit haar mond moet houden.” Paul vond dat geen probleem en bleek op de terugweg over bijzonder veel humor te beschikken, JaNee lachte zich rot en ook Paul werd toegevoegd in haar imposante rijtje vrienden. Ik was gerustgesteld….

Vanochtend heel vroeg zou Paul haar komen halen, JaNee mocht zelf weten wat ze aan zou trekken, ze is vandaag tenslotte ook jarig en had tot mijn grote verbazing gekozen voor een prachtige jurk. “Je wilt nooit een jurk aan maar vandaag wel?”  vroeg ik haar. En ja, vandaag wilde ze deze jurk aan en schoenen met hakjes en een hoedje want vandaag was een speciale dag en daarmee bedoelde ze meer de kroning dan haar verjaardag. Ze zag er stralend uit en op een gegeven moment belde Paul om te zeggen dat hij er bijna was én dat ik niet moest schrikken van wat ik zometeen zou gaan zien want vandaag kwam Paul niet in de gebruikelijke onopvallende auto maar had Beatrix een echte limo voor JaNee geregeld. We moesten naar de straat toe lopen want de limo zou bij ons voor de deur de draai niet kunnen maken. “Kom JaNee, we lopen vast naar de straat toe dan hoeft Paul zometeen niet te wachten en kunnen jullie gelijk doorrijden, heb je alles wat je vandaag nodig hebt?” Ja, JaNee was er helemaal klaar voor, we liepen naar de straat en JaNee viel bijna om van verbazing toen ze die grote auto de hoek om zag rijden “moet je kijken, die is groot!” riep ze en wees naar de limosine. Mijn hemel, Beatrix had uitgepakt want dit was geen gewone limo, dit was een Hummer limo en toen Paul daar grijnzend uitstapte viel bij JaNee het muntje dat ze in deze auto naar de koning gebracht zou worden. Ze viel bijna flauw. “Van harte gefeliciteerd met je verjaardag JaNee” zei Paul “wat zie je er prachtig uit, je lijkt wel een ster! Hare Majesteit (ja, zo moet Paul zijn werkgeefster noemen hè) wil jou vandaag ook in het zonnetje zetten en is niet vergeten dat jij jarig bent en daarom mag je de hele dag in deze limo rondrijden, gaaf hè?” Gaaf was een beetje een understatement vond ik want toen de deur voor haar opengehouden werd en de binnenkant van de limo zichtbaar werd, was het net alsof we een kermisattractie binnenstapten. Overal neon, overal glimdingetjes die als druppels naar beneden leken te glijden en weer terug, er zat een televisie in, een spelcomputer, een koelkast, een stereo-installatie, een telefoon, een schermpje waarop ze Paul kon zien en met hem kon praten, tjonge zeg, in dit ding was niets aan het toeval overgelaten en zou JaNee zich geen moment hoeven te vervelen, al zou ze er de hele dag in moeten blijven zitten. Ik mocht kijken, er een foto van maken en mezelf ervan overtuigen dat JaNee goed in de veiligheidsgordel zat, moest Paul op zijn woord geloven dat het JaNee aan niets zou ontbreken vandaag, dat hij goed voor haar zou zorgen en de opdracht had gekregen vandaag haar persoonlijke bodyguard en bediende te zijn (wat hij als een eer en de leukste opdracht die hij krijgen kon benoemde) en drukte me op het hart dat ik de hele dag naar JaNee kon bellen en hij mij ook op de hoogte zou houden van haar doen en laten vandaag, ze was in goede handen, daar moest ik op vertrouwen. En dat doe ik ook want ik weet dat JaNee dit helemaal geweldig vindt, ik weet dat ze er vandaag graag bij wil zijn, ik weet dat ze dit als haar mooiste verjaardagskado ervaart en daarom heb ik ook ingestemd. Het is niet de eerste keer dat ze op haar verjaardag bij Beatrix is maar vandaag is wel anders dan de andere keren, vandaag staat alles bol van de kroning en hebben Bea en Willem een wat ander programma dan normaal tijdens de Koninginnedagen, ik kan me zo voorstellen dat ze JaNee niet overal in kunnen betrekken en ook niet altijd op haar kunnen letten maar de wetenschap dat Paul voor haar moet zorgen vandaag, stelt me gerust en maakt dat ik blij voor haar kan zijn.

Maar toen ze wegreed in die grote limo vol technisch vernuft moest ik wel even slikken, daar gaat ze…..

JaNee belde net, ze zijn nu in Amsterdam, het is daar héééééééél druk, er zijn heel veel mensen in oranje en ze had van Paul gewonnen met knikkeren, ze heeft het naar haar zin en vertelt me alles als ze weer terugkomt, dat kon wel laat worden had Paul gezegd…. Ok, ik wacht het wel af