“En nu rijden we op de Chinese Muur, ken je die? Da’s een hele lange muur die heel lang geleden in China is gebouwd om te bekijken of er geen vijanden aankwamen. Ja, daar was ie voor vroeger. Hij is héél lang, wel meer dan 6000 km en dat is veel te ver om te lopen natuurlijk. Heel lang geleden was er een keizer in China die vond dat er een muur moest komen, een muur die het keizerrijk zou beschermen tegen vijanden en die keizer heeft toen een heleboel mensen aan het werk gezet om de muur te bouwen. Dat was best moeilijk natuurlijk want een muur bouwen is al best zwaar maar deze muur was nog veel zwaarder want hij moest gebouwd worden waar heel veel bergen zijn en er moesten ook torentjes enzo inkomen zodat er mensen op de uitkijk konden staan en als de mensen in die torentjes dan vijanden aan zagen komen dan staken ze hout en stro in de fik want dan kwam er een rookpluim en anderen konden dan zien dat er een vijand aankwam.

Kijk, hier kun je zien hoe lang de muur is:

De gele streep is de oudste muur en de oranje werd daarna gebouwd, en daarna kwamen de lichtpaarse, de paarse en de donkerpaarse. Ja, ze hebben er steeds een stuk bijgebouwd en ook nieuwe muren gemaakt naar andere kanten enzo. De Chineze Muur is het grootste wat ooit op de wereld gebouwd is, wist je dat?  Ja, is zo.

Nu is hij niet meer om te kijken of er vijanden aankomen, nee, nu wordt hij vooral door toeristen bezocht, net als wij, mensen die hem in het echt willen zien en ook een stuk willen lopen enzo. Wij lopen niet, wij doen een stuk met de Porsche en dan lukt niet overal dus wij doen niet zo’n lang stuk, alleen het stuk waar we rijden kunnen en dan gaan we weer van de muur af, ja. Maar als je op de muur bent dan zie je echt voor en achter je waar de muur allemaal heen gaat, net of je op een heel lang pad bent en je hebt dan een heel mooi uitzicht over de bergen. Ik wist niet dat er in China bergen waren maar dat is dus echt zo, heel veel bergen, nooit geweten, jij?”

Ik vroeg of ze dit weekend nog meer in China gaan bekijken maar dat blijkt niet het geval. “Nee, willen we wel maar we moeten al weer snel terugkomen hè, we willen met jouw verjaardag weer thuis zijn en hebben nog een paar plekken waar we echt naartoe moeten dus in China bekijken we alleen de Chinese muur en verder niks. Wel jammer maar we gaan volgend jaar gewoon weer met vakantie en dan gaan we terug naar China.”

Nou, dat weten we dan ook weer, het blijft dus niet bij deze reis en ze komen volgend weekend terug naar huis. Wel fijn want ookal heb ik bijna dagelijks contact, het is toch anders dan ze om me heen te hebben dus ik kijk uit naar het moment dat ze weer terug zijn…..

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.