Sinterklaas is een thema waar heel veel ideetjes voor te vinden zijn en wat vaak al best vol zit maar ik wil je toch graag nóg een paar ideetjes aan de hand doen. Mijn ideetjes gaan over de invulling en de rol van de handpop binnen het Sinterklaas thema, vooral omdat de handpop de spanning wat weg kan halen en Sinterklaas en zijn Pieten een beetje dichterbij kan halen.

Ik ben dol op Sinterklaas en het Sinterklaasfeest, ik hou van het kinderlijke geloof in de goedheiligman, van de manier waarop met name jonge kinderen ‘bespeeld’ kunnen worden en de mogelijkheden die het thema biedt. Ik hou alleen niet van de stress die dit thema helaas ook vaak met zich meebrengt voor veel kinderen. Als kleuterjuf zag ik de spanning vaak groeien naarmate 5 december dichterbij kwam en bleek de aanloop naar het echte feest voor behoorlijk wat kinderen een uitputtingsslag, hartstikke jammer want zo hoeft het niet te zijn, de Sinterklaastijd zou vooral een leuke en speelse tijd moeten zijn.

Ik heb ooit bedacht dat mijn pop JaNee bevriend is geraakt met Sinterklaas, dat begon met een ontmoeting in een winkelcentrum (kan ook school, stad, sportvereniging, etc. zijn), ik was daar samen met JaNee omdat zij een paar vragen had voor Sinterklaas. Elk antwoord riep weer een nieuwe vraag op en uiteindelijk had Sinterklaas gevraagd of hij JaNee later even kon bellen om nog meer vragen te beantwoorden. We hadden natuurlijk niet gedacht dat hij dat ook echt zou doen maar dat deed ie wel en zo begon een vriendschap die nu al enige jaren duurt. JaNee mag zelfs bij Sinterklaas in Spanje logeren, hoe leuk is dat?

Het is grappig om te merken dat kinderen alles aannemen van een pop maar dat bevriend zijn met Sinterklaas zelfs voor kinderen te ver gaat, dat geloven ze niet zo maar dus JaNee moest dat ‘bewijzen’. Dat leverde bij mezelf een hoofdbreker op die eerste keer want ‘hoe bewijs je dat je bij Sinterklaas bent geweest?’ Een foto bleek genoeg, een foto van een landschap. Ik had de foto hiernaast in mijn koffer zitten en gebruikte die als bewijs dat JaNee bij Sinterklaas geweest was, ze beweerde daarbij dat dit het uitzicht is vanuit het huis van Sinterklaas, dit is wat je ziet als je bij hem uit het raam kijkt. Mijn kleuters vonden dat overtuigend bewijs. Helemaal toen ik ook nog met een foto van zijn sportschoenen kwam, van een zwembad, van spelletjes die Sinterklaas graag speelt als hij thuis is, van zijn keuken want Sinterklaas houdt van taarten bakken, wist je dat? Het bleek heel eenvoudig om het verhaal ‘kloppend’ te krijgen, er kwam geen afbeelding van Sinterklaas zelf aan te pas, mijn klas wilde echt heel graag geloven dat JaNee en Sinterklaas echt dikke vrienden waren en wat daarop volgde was zo leuk dat ik daarna nooit meer van dit verhaal ben afgeweken; JaNee en Sinterklaas zijn vrienden, ze komt bij hem over de vloer in Spanje en als hij bij ons is gaat ze ook bij hem op bezoek, als hij op de boot zit bellen ze en als Sinterklaas wat extra hulp nodig heeft omdat er een Piet ziek geworden is dan roept hij JaNee’s hulp in die de opdracht vervolgens weer doorspeelt aan de kinderen.

Maar hoe ziet dat er dan uit? Wanneer je zoekt op ‘sinterklaas’ op dit blog dan kom je een aantal voorbeelden tegen. En natuurlijk kunnen we ook de omgeving van Sinterklaas gebruiken om even een kijkje te gaan nemen in Spanje, ook dat past binnen het Sinterklaas thema.

Hoewel ik nog veel meer materiaal heb wat ik je kan laten zien wil ik het voor nu hier bij houden. Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen inspireren je pop de komende weken te gaan gebruiken, er zijn zoveel leuke invalshoeken denkbaar en het thema wordt er echt leuker, gezelliger en meer ontspannen van. Een pop die bevriend is met Sinterklaas kan alle indianenverhalen die er over hem de ronde doen weghalen en kinderen op het hart drukken dat het gewoon een vriendelijke man is die helemaal niet zo moeilijk doet over dingen die niet lukken of een beetje kattenkwaad. De Sint als mens als centrale figuur binnen een speels Sinterklaasfeest, ik ben vóór, jij ook?

Author

I'm a teacher, trainer, developer, hand puppetcoach and author of the book "The Handpuppet as an educational tool". I want to inspire you and help you to use a puppet in class. I'm sure the hand puppet makes a big difference in the life of a child, but also in your life. I hope you're gonna enjoy that just as much as I am.

Comments are closed.