Gisteren was ik in het bos, aan het wandelen en moet je kijken wat ik tegenkwam, een kever! Ja, ik zag er heel veel. Een kever is een beestje hè, een insect. Wacht, dan laat ik je een plaatje zien waar hij nog beter te zien is:

Zo lijkt ie wel heel groot hè en ook wel eng misschien maar dat is ie niet hoor, deze kever doet je niks, nee, die loopt alleen maar een beetje rond en zoekt naar poep. Ja echt, dit is een mestkever en die zoekt altijd naar poep, dat vindt ie lekker en eet ie op. Ja en da’s mooi handig want hij ruimt de poep dus ook gelijk op. Poep van paarden vindt ie heel erg lekker en in ons bos zijn vaak paarden hè en die poepen daar soms ook dus daarom zijn daar mestkevers denk ik.

Ik baalde wel dat ik mijn potloep niet bij me had, ken je dat? Een potloep? Da’s een potje waar je een beestje in kan stoppen en daar zit dan een vergrootglas op, dan kun je het beestje dus beter bekijken, wordt ie nog groter. Niet echt groter maar dan lijkt ie groter door het vergrootglas en dan kun je zijn pootjes dus beter bekijken en zijn schild, en zijn voelsprieten, ja, die heeft de kever allemaal hè. Ja, aan zijn pootjes zitten ook ‘dingetjes’, ja, ze zijn niet helemaal recht, het lijkt wel of ie zaagpootjes heeft, weet je wel, van de zaag. Heeft ie nodig denk ik anders zou hij ze niet hebben toch? Mijn potloep lag thuis dus ik ben op mijn buik gaan liggen om hem beter te bekijken.

Eerst vond ik kevers best eng maar nu niet meer want ze doen niks, ze bijten niet ofzo en Helen zei dat ze ook helpen, dat het goed is dat ze er zijn want ze eten graag poep en stoppen dat onder de grond en dat vinden de plantjes weer fijn want daar groeien ze goed van. Ja, ze maken een balletje van poep en duwen dat onder de grond en dan leggen ze daar eitjes in en dan komt er een larfje uit, dat is een mini-kever die er nog niet uitziet als een kever maar wel een kever wordt als ie maar genoeg eet. En ze graven ook gangetjes onder de grond en dat vinden de plantjes ook weer fijn dus.

Kijk, daar heb ik een filmpje van gevonden, kun je zien hoe de kever dat doet met de poep en hoe hij graven kan:

Is leuk om te zien hè? Dat doet een mestkever dus allemaal. Dus daar hoef je niet bang voor te zijn, die leeft ook gewoon op onze wereld