“Ja, we hebben je sms gehad en ja we zijn zondag echt terug, we hebben nog lang niet alles gezien wat we graag willen zien maar 4 weken is gewoon te kort hè, dat lukt niet allemaal dus we gaan gewoon nog een keer op reis, is wel goed toch?” Zo, er wordt dus zondermeer aangenomen dat ik het wel prima vind dat ze nog een keer zo’n lange tijd op reis gaan? Dat mijn toestemming om ze te laten gaan een toestemming voor alle volgende keren is ook? Ik ga daar nu niks van zeggen even, daar hebben we het wel over als ze weer terug zijn want hoewel ik vind dat ze het fantastisch doen op hun reis vind ik het toch wel genoeg voor een poosje hoor, maar ja, dat ga ik nu natuurlijk niet zeggen want ik ben het nog niet vergeten dat JaNee vorige maand wegliep en ik heb toch liever dat ze dat doet als ze weer in de buurt zijn dan zo ver weg…..

“We zijn bij de piramides in Egypte maar dat had je al wel gedacht toch?” Ja, ik herkende ze al en deze plek verbaast me niet want ze zijn alle drie gefascineerd door de piramides en willen elke uitzending daarover op National Geographic altijd zien, willen ontdekken hoe ze gebouwd zijn vooral, hoe dat kon zonder hijskranen en de zware voertuigen die we altijd zien bij een bouwplaats. Zijn jullie er achter gekomen? vraag ik daarom. “Ja en nee” zei JaNee “want ze weten het niet zeker, er is niemand die er toen bijgeweest is en kan vertellen hoe het echt ging maar ze denken dat de grote blokken voor de piramide óf over boomstammen zijn gerold óf dat ze een soort slee hebben gemaakt óf dat ze water gebruikten. Heel veel mensen hebben er over nagedacht hè en ze hebben ook dingen uitgeprobeerd om te ontdekken of het wel kon op die manier maar helemaal zeker weten doen ze het nog steeds niet. En dat hebben we nu al vaker ontdekt, dat er dingen zijn op de wereld die we niet snappen, die er zijn maar waarvan we niet weten hoe die dan precies gemaakt zijn zonder hijskraan enzo. Ja, wij denken dat wij slim zijn maar misschien waren de mensen vroeger wel veel slimmer dan wij nog,  ja dat kan hè. We weten wel dat de piramides werden gebouwd om de farao in te begraven, de farao was zoiets als een koning, heel belangrijk en als die dood ging kreeg hij ook heel veel cadeaus die dan bij hem werden gezet in de piramide en die werd dan heel goed dichtgemaakt, die piramide omdat ze bang waren dat die cadeaus anders gejat zouden worden. En ze maakten de piramide in een punt omdat ze dachten dat dat handig zou zijn voor de farao, dan kon hij zo naar de hemel lopen, was de piramide een soort trap, snap je? En elke hoek van de piramide wijst precies naar het oosten, het westen, het zuiden en het noorden, helemaal precies en ze wisten waar ze die bouwen moesten omdat ze goed naar de sterren hadden gekeken en de piramide moest altijd in het westen staan want daar ging de zon ook onder dus dat vonden ze een goeie plek om begraven te liggen. Op de website van schooltv kun je daar ook over lezen, kijk maar

Als we het goed hebben gesnapt dan wilde de farao als hij nog lang niet dood was, al dat ze een piramide gingen bouwen voor als hij dood ging en dat dat heel belangrijk voor hem was, hebben we ook een filmpje van gevonden:

en ook een filmpje van hoe ze denken dat de piramide dan gebouwd is, maar dat weten ze dus niet helemaal zeker:

Snap jij het? Wij snappen niet alles, we moeten er echt nog meer van weten.”

Author

I'm a teacher, trainer, developer, hand puppetcoach and author of the book "The Handpuppet as an educational tool". I want to inspire you and help you to use a puppet in class. I'm sure the hand puppet makes a big difference in the life of a child, but also in your life. I hope you're gonna enjoy that just as much as I am.

Comments are closed.