Ik was jou aan het vertellen over boos enzo hè? Ja, was ik mee bezig maar vandaag moet ik je echt iets anders vertellen, dat moet gewoon want ik weet zeker dat jij dat ook leuk vindt en daarom vertel ik er gewoon over, ga ik morgen wel verder met boos.

Ja, want bij ons huis hebben we vogels hè, dat heb ik je verteld toch? Dat we ze ook voeren enzo en van die plekjes hebben waar ze eten kunnen en dat er heel veel vogels bij ons komen eten, en dat die allemaal anders zijn, dat heb ik verteld hè? Ja, weet ik zeker, dat heb ik verteld, zoek anders maar even op.

En nou hebben 2 van die vogels een nestjes gemaakt tegen onze muur aan, in een nestkastje, ja, dat is zo’n klein hokje waar vogels wonen en daar hebben ze dus een nestje gemaakt, en daar hebben ze dus eitjes in gelegd. Dat wist ik niet zeker maar ik dacht het wel want er waren steeds vogeltjes die op de tak van de boom waar ik een boomhut in wilde maken gingen zitten en dan bij zo’n hokje naar binnen vlogen met iets in de snavel. Vind ik al heel knap, ja, er zit maar een klein gaatje in hè, in dat hokje en dat je daar dan precies in dat gaatje kan vliegen, dat vind ik knap, ja, de vogel moet dan wel zijn vleugels op tijd intrekken hè want anders past ie er niet doorheen, door dat gaatje. Maar de vogels wouden persé naar binnen dus ik dacht al dat ze eitjes hadden en nou weet ik het zeker, want nou zijn de eitjes al kleine vogeltjes en die piepen de hele dag door. Dat kan ik goed horen. Ja, en dus wou ik wel even in dat hokje kijken, even naar de vogeltjes kijken. Maar dat kon niet, nee, als er eitjes of kleine vogeltjes in een nestkastje zitten, kun je er beter niet aankomen, aan dat kastje, zegt Helen, want anders komen de mama en de papa van de vogeltjes misschien niet meer terug, nee, die ruiken dan dat er iemand is geweest en dan worden ze bang en durven ze niet meer naar dat nestje misschien, ja. En dat vind ik dan weer zielig voor de kleine vogeltjes en ook voor de papa en de mama, ja, ik ben alleen maar nieuwsgierig, ik wil alleen maar graag naar de jonkies kijken, ik wil ze niets doen hè, nee, ik wil alleen maar kijken hoe die er dan uitzien.
Er zijn ook van die kastjes waar je wel in kunt kijken, daar zit een raampje in zegt Helen, maar die hebben wij niet, da’s wel balen. Dus ik hoorde ze wel maar ik kon ze niet zien, jammer hè? Er kwam wel veel geluid uit de kastjes, daar moesten wel heel veel jonge vogeltjes inzitten, meer dan eentje in ieder geval, en als het er toch maar eentje was dan was het wel een schreeuwlelijk want hij maakte heel veel herrie, steeds piepen hè, ja, piepen doen jonge vogeltjes, omdat ze honger hebben zegt Helen, ja en als ze piepen dan horen hun papa en mama dat ze honger hebben en die gaan dan eten zoeken of komen weer naar huis met iets te eten om ze te voeren. Ja, jonge vogeltjes eten nog niet zelf hè, dat kunnen ze niet, papa en mama douwen gewoon wat te eten in hun snavels, die staan altijd ver open en daarom piepen ze ook zo hard denk ik, als je je hele snavel open hebt komt daar natuurlijk ook gelijk heel veel geluid uit. Ja, en als ze niet piepen dan vergeten papa en mama ze misschien wel dus het is maar goed dat ze zo hard piepen toch?

Maar ik wou toch zien hoe het er nou uit ziet in zo’n nestje dus we hebben op internet naar een foto gezocht, een foto van een nestkastje met jonge vogeltjes en die hebben we gevonden, dat ziet er dus zo uit van binnen. Wist jij dat? En wist jij dat een vogeltje zoveel jonkies krijgen kan? En dat die dan allemaal tegen elkaar aan geplakt in dat kleine hokje zitten? Nee, wist ik ook niet. Zijn er wel veel hè? Zie je dat ze ook al veertjes hebben, ze zijn niet meer kaal, als een vogeltje net uit het ei komt is ie kaal zegt Helen, dus deze zijn niet net uit het ei want ze hebben al veertjes. Ze passen er bijna niet meer in zie je dat, ze zullen dan wel snel uit het hokje willen, denk ik, denk jij ook niet?

En nou wil ik dus elke dag thuis blijven om te kijken wanneer de jonkies uit het kastje komen, ik hoop zo dat ik dat ga zien en dat ze niet stiekum wegvliegen als ik net aan het slapen ben ofzo. Als ik het zie ga ik het jou weer vertellen, goed?

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.