Moet je kijken, dit is mijn dorp. Ja, dit is een kaart van mijn dorp, niet een kaart die je naar iemand stuurt om te laten weten dat je er bent geweest, een ansichtkaart…..die zijn er ook hè, ansichtkaarten, die stuur ik altijd als ik met vakantie ben, een kaart met een plaatje van waar ik ben. Ja, maar dit is een andere kaart, dit is een kaart met alle straten van ons dorp, een plattegrond zegt Helen en met een plattegrond kun je zien waar jouw huis staat en hoe je moet lopen als je naar een vriendje wilt, of naar school, of naar de winkels. Ja, daar is deze kaart voor. Ik  zag hem bij ons in de la liggen en wist niet wat het was dus dat heb ik gevraagd, het is dus een plattegrond.

Ik woon vlakbij het park en het park is groen, op de kaart ook, daar is ie ook groen, da’s wel handig want dan weet je dus dat het iets is wat groen is. In ons dorp is er niet één park, nee, er zijn er meer, grote en kleine parken en ik woon vlakbij het grote park, vlakbij het grote groen op de kaart dus. En mijn school daar kan ik naartoe lopen dus dat is niet zo ver, op de kaart is dat helemaal dichtbij want een kaart is maar klein hè, 500 stappen in het echt is maar een klein stukje op de kaart.

En weet je wat ik nu heb bedacht? Ik ga foto’s plakken op de kaart, van alle plekjes waar ik vaak naartoe ga, ik ga een foto van Mo bij zijn straat plakken, een foto van mijn school bij de straat plakken, een foto van de bibliotheek bij de straat plakken, natuurlijk ook een foto van ons huis en een foto van de kinderboerderij, een foto van Jip bij zijn huis, nou ja, je snapt het wel denk ik. Kleine foto’s want de kaart is ook klein en dan kan ik op de kaart zien hoe ik lopen moet, of fietsen. Kun jij al goed fietsen? Ikke nog niet zo goed, wel een beetje, met zijwielen nog, met zonder zijwielen val ik om.

Want als ik weet waar het is dan ga ik niet meer verdwalen. Ik ben wel eens verdwaald, jij ook? Dat je niet meer weet waar je nu bent en hoe je weer bij je huis moet komen? Heb ik wel eens gehad, toen was ik gaan spelen en had ik een vlinder gezien, een hele mooie vlinder met oranje en toen wilde ik weten waar die naartoe ging dus toen ben ik er achteraan gelopen en toen was ie opeens weg. Zomaar! En toen wist ik niet meer waar ik was, hoe ik gelopen was en hoe ik nou weer thuis moest komen. Dat heet verdwaald. Ja.

Dat vond ik wel eng, ik zag ook het park niet meer en de huizen waren anders dan de huizen die ik zie als ik uit mijn raam kijk. Maar ik weet wel in welke straat ik woon dus toen heb ik aan een mevrouw die met een hond was gevraagd waar mijn straat was, hoe ik weer thuis moest komen. En dat is gelukt gelukkig. Maar als ik een kaart heb hoef ik nooit meer te verdwalen dan kan ik altijd op de kaart kijken, ik weet alleen nog niet zo goed hoe ik hem houden moet, dat moet ik nog wel even vragen, weet jij het?