“Moet je kijken……ik mag een nieuw spel uitproberen, ja, een spel met dobbelstenen. Maar niet gewone dobbelstenen met zwarte puntjes hè, nee dobbelstenen met plaatjes zijn dit. Kijk ik laat het je even van dichterbij zien, dan snap je het ook….”

“Dit zijn kletsdobbelstenen zegt Helen, ja, d’r staan plaatjes op de dobbelsteen en als je dan gooit dan moet je het woord zeggen wat je op de dobbelsteen ziet, of vertellen over het plaatje wat je op de dobbelsteen ziet, of een verhaaltje verzinnen bij het plaatje wat je op de dobbelsteen ziet. Snap je? Ja en je kan ook met meer dobbelstenen gooien en dan moet je een zin maken met alle plaatjes die je ziet, of een verhaaltje verzinnen waar alle plaatjes in voorkomen, snap je? Ja en dat ben ik nu dus aan het doen.”

“Ik heb een dobbelsteen met een vliegtuig, een dobbelsteen met een bloemetje, een dobbelsteen met een poes, een dobbelsteen met een winkelwagentje en eentje met een caravan….. ja, en daar moet ik nu een verhaaltje mee maken. Even denken……..we gaan op vakantie naar ver weg want we gaan met het vliegtuig (die zit al in mijn verhaaltje dus), als we uit het vliegtuig komen dan gaan we naar een caravan (zit er ook in dus en kan ook hè, je kan op vakantie met het vliegtuig naar een caravan ergens, dat kan hè?), onze poes gaat ook mee (dat kan ook hè, je kan een poes meenemen met vakantie).

Even kijken nou heb ik nog bloemetje en winkelwagentje over…..even denken….. o ja, ik wil ook een bloemetje meenemen voor in de caravan dus we moeten even boodschappen doen dan kan ik die in het winkelwagentje stoppen…..zo, nou heb ik ze allemaal: vliegtuig, bloemetje, poes, caravan en winkelwagentje.”

“Snap je? En ik kan mijn verhaaltjes steeds langer maken hè, dan gooi ik gewoon met meer dobbelstenen want er zijn heel veel dobbelstenen en daar staan allemaal verschillende plaatjes op en zo kan ik dus elke keer weer andere verhaaltjes bij elkaar kletsen want ik weet nooit wat er komt hè, nee….en dat vind ik leuk, ja, dan is het elke keer weer anders en kan ik elke keer weer nieuwe verhalen verzinnen of nieuwe zinnen maken. Is leuk hè?”

“Ja, ik moest het even uitproberen van Helen, die wilde weten of ik het snapte en ik snap het wel, ik vind het ook een leuk spel dus ik zet het mooi in mijn kast want dan kan ik het altijd weer pakken, ja, als het regent ofzo, of als Helen het druk heb dan ga ik lekker met de kletsdobbelstenen. Je kan het ook samen doen hè, ja dan verzin je gewoon samen verhalen, of dan gooi ik dobbelstenen en dan moet jij verhalen verzinnen ofzo, mag je helemaal zelf weten hoe je het doet.”

“Ik doe er nog eentje……nou heb ik een speen, een boom, een lamp, de zon en skies, ik ga weer nadenken……”

N.B. De Kletsdobbelstenen hebben we niet zelf bedacht maar dat is een bestaand spel en echt ontzettend leuk om te spelen, als je er meer over wilt weten kijk dan eens op de website van “Onderwijs maak je samen” want zij hebben de kletsdobbelstenen ontwikkeld en op de markt gebracht.