Eerst was het deze week al dat de merel niet drinken kon omdat het vogelbad dicht was gevroren en vanmorgen zaten Duuk en zijn kleintjes vastgevroren in onze vijver. Ja, je weet wel, Duuk, onze waakeend, daar heb ik je hier al over verteld, ja en hier heb ik verteld over zijn jonkies, ja, en die zijn dus nog steeds in onze vijver. Ja, één zo’n kleintje, de blauwe, die is lek, ja, die kiepert steeds om omdat er water in komt dus die zet ik altijd bij Duuk op zijn rug, ja, dat ie mee kan zwemmen met Duuk snap je. En die blauwe was ook de enige die niet vastgevroren zat, de rest zat hartstikke vast, ja, konden niet meer zwemmen want het water was ijs. Net als op het vogelbad, daar lag ook weer ijs.

Duuk is niet echt hè, nee, dat is een nep-eend, die is van plastic maar wij vinden hem lief en daarom woont ie in onze vijver, ja. We doen alsof ie leeft maar we weten echt wel dat ie van plastic is hè. Maar hij zit dus wel hartstikke vast in het ijs en dan ben ik toch benieuwd of dat bij echte eenden ook kan, ja, dat ze vastvriezen in het ijs, dat wil ik dan weten, jij niet? Want dat zou ik wel heel zielig vinden hè, als ze vastvriezen ja dus ik vroeg Helen of zij wist of dat kon en zij heeft toen het telefoonnummer van de vogelbescherming voor mij gezocht want daar weten ze alles over vogels hè, ja, en eenden zijn ook vogels dus daar weten ze ook veel van.

Maar Helen zei ook dat ik eerst na moest denken over wat ik precies wilde weten allemaal, ja, wat mijn vragen zijn, wil ik alleen weten of eenden vast kunnen vriezen of wil ik ook nog andere dingen weten? En daar ben ik nu dus over na aan het denken.

En weet ik wat ik toen bedacht? Misschien moeten we samen vragen maken, dat jij ook mee helpt en dat ik ze dan kan vragen aan de meneer of de mevrouw van de vogelbescherming, is dat geen goed idee?

Dus als jij ook dingen wil weten over de eenden zeg het maar gewoon, dan ga ik het vragen.