Vandaag ben ik een aardbei, had ik zin in, een aardbei met staartjes, kan best toch?

Ja, en toen dacht ik dat ik wel mijn fruitboek kon gaan lezen, ja, ik heb een boek met fruit en dat fruit heeft allemaal gezichtjes, ja, heel grappig. Ik wou jou het boek laten zien maar dat ging niet, nee, het boek wordt niet meer gemaakt en dat is héél jammer, echt jammer maar Helen heb even wat foto’s gemaakt, dan kan je toch zien wat ik bedoel, kijk, allemaal fruit en groente en het lééft zie je dat:

Die ene sinaasappel is boos, zie je dat, héél boos denk ik, die schreeuwt. Ja, en die andere sinaasappel is een beetje bang denk ik, die heeft misschien wel net op zijn kop gekregen, te hard door de kamer gerold ofzo. En die citroenen die zijn aan het smoezen met mekaar, ja, die zijn een groepje samen, ja, en ik denk dat die andere citroen niet mee mag doen met het spelletje, dat ze die er niet bij willen ofzo en dat wil ie wel graag hè, die citroen en als dat dan niet mag dan ben je best verdrietig, dat snap ik wel. Ik wil wel met jou spelen hoor citroen, doen we samen een spelletje, goed?

En de aardbei vind die andere lief, die geeft hem een zoen, ik weet niet wat dat andere is, weet jij dat? Is dat een pompoen ofzo?

En die tomaten zijn mama en kind of papa en kind denk ik, ja, die vinden mekaar ook lief, dat kan je zien hè. Ze zitten dicht bij mekaar en kijken mekaar lief aan, dus ja, die vinden mekaar lief wel denk ik.  Maar die groene ernaast is helemaal niet aardig, nee, die ziet er helemaal niet aardig uit en die kleine rooie is ook een beetje bang daarvoor zie je dat? Die wil zich het liefste helemaal platdrukken tegen de tafel denk ik, ja, of helemaal van de tafel rollen, dat wil ie misschien nog wel liever want die groene geeft hem op zijn kop, wat zou ie gedaan hebben denk je?

Ja, en daar gaat dit boek dus over, over groente en fruit wat leeft, ja, die gezichtjes hebben en die ook dingen meemaken die ze wel en niet leuk vinden. Dat is dus ook zo bij fruit, wist je dat? Ikke niet!

Nee, maar ik moest wel ineens aan dat boek denken toen ik mijn aardbei-pak vandaag had aangedaan, ja, toen dacht ik ineens, nou ben ik ook fruit, ja, want een aardbei is fruit hè, ja, geen groente want groente zijn bonen enzo en ik ben niet een boon, nee ik ben een aardbei en een aardbei is fruit, net als een sinaasappel, dat is ook fruit, en een appel is fruit maar een prei is dan weer groente. Ik weet eigenlijk niet waarom het ene groente heet en het andere fruit, nee, weet ik niet, jij wel?

Dat moet ik toch eens gaan vragen denk ik, maar aan wie?

Noot van Helen: Dit fantastische boek blijkt niet meer te koop te zijn, héél erg jammer, ik zet hier toch even de gegevens neer want als je het te pakken kunt krijgen, echt doen! “Wat schilt er met je?”Voel jij je goed in je pel?  Saxton Freymann en Joost Elffers http://www.bol.com/nl/p/wat-schilt-er-met-je/1001004001642323/