Echt leuk! Ik mocht vandaag mee met juf Kim, ken je die? Ikke wel, juffrouw Kim is juf en die ging vandaag met de hele klas naar de kinderboerderij en die vroeg of ik mee wilde. Nou, dat wil ik graag hè, want ik vind de kinderboerderij leuk en we gingen niet alleen naar de dieren kijken zei ze, we gingen daar ook andere dingen doen en daar had ik ook zin in dus ik ging mee. Ja, met z’n allen naar de kinderboerderij en daar mochten we eerst brood gaan maken, ja, echt brood, wat je opeten kan maar daar vertel ik morgen wel over want ik wil nu vertellen over het konijntje, ja, want ik heb een baby konijntje gezien vandaag, voor het eerst, echt zó lief!

Eerst kwamen de grote konijnen, ja, die waren er ook en die mochten we aaien. Die zijn heel lekker zacht wist je dat? O, dat wist je al, heb jij ook een konijn? Zo eentje met korte oren of zo eentje met van die hele lange oren? Wij mochten vandaag konijnen met van die korte oren aaien, ja, dat waren grijze konijnen en die bleven heel stil zitten, die vonden aaien wel fijn denk ik. En toen moesten de konijnen weer in hun hok en ging de mevrouw van de konijnen even weg en toen ze terugkwam had ze iets in haar handen verstopt zei ze, daar had ze een kommetje van gemaakt, ja, twee handen tegen elkaar, dan past er iets in hè. Ja, was bij haar ook en weet je wat ze daar in verstopt had? Een baby konijntje, die was echt heel klein nog maar hij had al wel haartjes, witte en een paar bruine haartjes en hij had zijn oogjes nog dicht, ja, een babietje moet veel slapen hè, is bij konijntjes ook zo. En als konijntjes worden geboren dan hebben ze hun oogjes altijd dicht, die doet ie pas na 10 dagen los, wist je dat? Ik niet maar dat vertelde de mevrouw van de kinderboerderij tegen ons, ja, die weet dat allemaal.

Ze zei ook dat de baby konijntjes in het hok bij hun mama slapen en dat die een lekker warm bedje voor ze heeft gemaakt met allemaal zachte haartjes, die zijn van de mama. Als ze geboren worden zijn ze ook helemaal kaal, dan hebben ze dus nog geen haren maar die komen wel snel zei ze, moet ook wel hè want anders krijgen ze het koud. En ze krijgen ook nog geen konijnenvoer, nee, ze drinken nog bij hun mama en pas als ze groter zijn krijgen ze ander voer, ja, sla en hooi en konijnenvoer. Maar nu nog niet, dat kunnen ze nog niet kauwen hè, nee, de tandjes zijn nog heel klein en van konijnenvoer krijgen hele kleine konijntjes buikpijn en dat is zielig hè.

Het baby konijntje kon niet zo lang bij ons blijven want die wil graag in zijn nestje zijn hè, bij zijn mama, ja en toen mocht ik mee om hem weer naar zijn mama te brengen want dan kon ik nog langer naar hem kijken dacht ik. Maar dat was niet zo want toen hij weer bij zijn mama kwam ging die er hup, zo bovenop zitten! Ja, dat deed ze, dus ik wilde de mama wegduwen want dat kan toch niet, dat die zomaar op de baby konijntjes gaat zitten dan zijn de baby konijntjes toch zo plat?  Maar de mevrouw zei dat mama konijn heel voorzichtig is en dat ze er niet echt bovenop gaat zitten, niet op de konijntjes dan maar dat ze op het nest gaat zitten en dat daar een heleboel hooi omheen is en dat het holletje van de konijntjes ín het hooi is, dat het nest een soort matras is zeg maar, en dat de babietjes ín het matras slapen en de mama óp het matras en dat ze dat doet omdat de baby konijntjes het dan nooit koud kunnen krijgen en niemand kan zien dat er konijntjes onder haar zitten. Ja, want kleine konijntjes kunnen nog niks hè, nee, kunnen ze niet en mama konijn wil goed op ze passen tot ze zelf kunnen lopen en eten kunnen vinden en op onderzoek uit kunnen gaan. Ja, want dat doen konijntjes hè, die zijn ook nieuwsgierig, net als ik, ja en als ze zo klein zijn dan snappen ze nog niet dat niet iedereen met ze wil spelen en dat er ook beesten zijn die konijntjes willen opeten. Da’s niet op de kinderboerderij en als ze in een hok thuis zitten maar in het wild wel hè en dat weet mama konijn, ja, dat weten alle konijnen, dat zei die mevrouw tenminste, dat konijntjes instinct hebben. Vond ik wel raar want ik vond de konijntjes helemaal niet stinken, ze roken naar gras vond ik maar misschien vindt die mevrouw gras wel stinken…..dat heb ik niet gevraagd, misschien bedoelde ze wel dat konijntjes stinken en dat andere dieren ze dan niet op willen eten. Ik weet het niet eigenlijk, moet ik toch maar even aan juf Kim vragen, die weet dat altijd wel, juf Kim is heel slim, ja echt…

Met dank aan Kim Claessens voor de foto :)