“Helen kom eens kijken!” hoorde ik JaNee vanmiddag roepen, het klonk heel dringend dus ik rende naar buiten en zag JaNee bij onze mini-vijver staan. En ze was niet alleen….

“Moet je kijken”, zei JaNee, “er zit een eend in onze vijver. Die was er gisteren nog niet toch? Waar komt die dan vandaan hè?”

Tja, geen idee maar ik vind hem wel leuk van mij mag ie blijven maar ik weet niet of de eend dat wel wil. Nou, dat ging JaNee wel even regelen. Ze ging met eend in gesprek en kwam er al snel achter dat hij Duuk heet, ja Duuk is helemaal niet verlegen ofzo, die wou wel praten. Hij was over onze tuin heen gevlogen vertelde hij, en nog een keer, en nog een keer want hij vond onze vogelhuisjes zo leuk, daar werd ie blij van zei hij. Dus hij was geland in onze tuin en had het allemaal even van dichtbij bekeken. Van dichtbij vond ie het nog véél mooier zei hij want alles wat een beetje vogel nodig heeft vond ie in onze tuin. “Dat komt omdat dit mijn vogeltjestuin is” zei JaNee “die heb ik gemaakt omdat ik vogeltjes leuk vind en ik wil graag dat er hier heel veel vogeltjes komen dus daarom heb ik een bad gemaakt en een heleboel huisjes, en fijne plantjes voor de vogeltjes, en van die plekjes waar ik de vogeltjes eten kan geven. Vogeltjes vinden het hier wel fijn” Nou dat kwam Duuk goed uit want Duuk is dan wel een eend maar een eend is natuurlijk ook een vogel, een iets grotere vogel dan wel maar toch nog steeds een vogel dus Duuk wilde ook wel in onze tuin wonen. Ja, dat wou ie wel maar die huisjes zijn veels te klein voor hem en het vogelbadje is wel fijn maar daar kan hij niet lekker in spartelen en dat doet een eend natuurlijk graag. Maar toen had ie de vijver gezien en dat vond ie wel een prima plek om dan te gaan wonen. Dat past goed hè, daar kan Duuk prima in en hadden we niet een eend nodig die onze vijver zou bewaken? Een waakeend ofzo? Of een eend die er voor zou zorgen dat niemand in de vijver zou vallen, want dat kan hè, dat je niet goed uitkijkt en dan in de vijver valt?

Op dat punt vond ik toch dat ik me er even mee moest bemoeien want Duuk, beste eend, je kunt best in een vijver vallen maar in onze vijver val je niet zo makkelijk, die is klein en ook nog eens best hoog, daar stap je echt niet zomaar in, over onze vijver kun je hooguit struikelen maar je kunt er niet languit invallen.

Ja, dat had Duuk ook gezien maar hij kan goed waken zegt ie en zal gaan kwaken als iemand misschien over de vijver gaat struikelen, hij kan alles wat er per ongeluk in de vijver valt er weer uit vissen zodat hij altijd mooi schoon blijft en hij kan voor de plantjes in de vijver zorgen, ja, hij kan met zijn poten gaan spartelen als de plantjes het te warm krijgen ofzo, goed plan toch?

“Duuk wil gewoon graag hier blijven” zei JaNee “en ik wil ook graag dat Duuk blijft want we zijn nu al vriendjes hè Duuk?”

Je snapt het al, Duuk blijft bij ons wonen, we hebben nu een waakeend dus en ik moet toegeven, hij is hartstikke gezellig :)