2019 wordt een bijzonder jaar want in 2019 ga ik rondtoeren om workshops te geven. Dat is iets wat ik al heel lang wil doen maar wat er steeds niet van komt. Tot nu dus want inmiddels zijn de eerste data geprikt en de eerste locaties geboekt. In 2019 gaat het er echt van komen, ik ga workshops op verschillende plaatsen in Nederland en België geven en dat vind ik meer dan leuk! De workshops ‘on tour’ zijn te vergelijken met de workshops die ik jarenlang op onze locatie in Elst heb gegeven: ze worden allemaal op zaterdag gegeven en je kunt je er als individuele deelnemer voor inschrijven. Tijdens de workshops ‘on tour’ heb ik poppen bij me om mee te werken, wanneer je een eigen pop hebt dan kun je daarmee werken en anders leen je er eentje van mij.

Voorlopig is het de bedoeling om alleen in 2019 ‘on tour’ te gaan, over wat daarna gebeurt doe ik nog geen uitspraken of voorspellingen. Om de twee weken (m.u.v. de zomervakantie) zal ik een andere plek in Nederland of België aan doen om een workshop te geven. Ik probeer alle provincies aan te doen en daarin plekken te kiezen die best centraal liggen. Nederland en België hebben samen 22 provincies, een jaar heeft 52 weken – minus 6 weken vakantie : gedeeld door 2 (want ik wil ook nog wel wat zaterdagen vrij hebben) geeft een uitkomst van 23. Dat betekent dat ik dus ongeveer 23 keer ergens een workshop geef en omgerekend naar provincies zou dat 1,045 workshops per provincie zijn.

De kans dat ik in je woonplaats terecht kom en je helemaal niet hoeft te reizen om een workshop te volgen is niet heel erg groot dus maar ik doe mijn best en hoop dat je mijn poging in ieder geval waardeert. De workshops voor februari en maart zijn al ingepland en kun je in de agenda bekijken. Ik ga naar Wezep (bij Zwolle), Halsteren (bij Bergen op Zoom), Boskoop (bij Gouda), Sevenum (bij Venlo) en Hasselt in die maanden. De overige maanden zijn nog niet ingepland en waar ik dan naartoe ga hangt o.a. af van de beschikbare workshoplocaties. Ik heb een voorkeur voor locaties buiten grote steden waar genoeg parkeerruimte is dus als je daarin nog een tip voor me hebt dan hou ik me van harte aanbevolen. Op die manier kun je de kans dat ik bij jou in de buurt kom natuurlijk ook wat vergroten :D

Nieuw in 2019 zijn de masterclasses. Ik wil proberen er 3 in te gaan plannen (en meer als de vraag groter blijkt). De masterclass wordt een dagvullend programma (7 uur) met als onderwerp ‘boeien, uitdagen en verder groeien’. Het is een programma voor de professional in de kinderopvang, het onderwijs en de hulpverlening die kinderen via een handpop wil gaan bereiken en wil gaan ondersteunen bij de ontwikkeling en groei. In de masterclass komen alle basisvaardigheden rondom het tot leven roepen van de handpop aan de orde maar ga je ook aan de slag met doelen die je met behulp van de handpop wilt gaan bereiken. Die doelen kunnen betrekking hebben op het vergroten van de taalvaardigheid, de sociaal emotionele ontwikkeling, het verbeteren van de werkhouding, het verleggen van grenzen, het uitdagen tot interactie, het werken met thema’s, het leren samenwerken, etc. Tijdens de masterclass werken we plenair maar ook in groepjes en individueel. Je gaat werken aan een hele concrete uitwerking van jouw pop, die voorzien van taal en onderwerpen die je direct kunt toepassen en gaat naar huis met een schat aan informatie en inspiratie. Dat houdt na de masterclass niet direct op want je krijgt na afloop een jaar lang toegang tot een op jouw situatie toegespitste online 2-in-1 cursus op de online academy en kunt contact blijven houden met je medecursisten en met mij om ervaringen uit te wisselen, nog wat meer te sparren en vragen te stellen. De eerste masterclass staat ingepland op 16 maart en wordt gegeven in Hoeve Rosa in Sevenum waar een fantastische workshopruimte is gecreëerd op het melkveebedrijf van Yvonne en Fons Kersten. De dag kost €145,- per deelnemer en dat is incl. lunch, koffie, thee, handleiding en toegang tot de online academy.

Voor de maanden april en mei zoek ik nog een geschikte (en betaalbare) workshopruimte in Groningen of Friesland, Noord-Holland en West-Vlaanderen in België. Weet je een goede ruimte die op zaterdag verhuurd wordt, laat het me weten. De kans dat ik meerdere keren op dezelfde plek een workshop kom is klein, de charme van ‘on tour’ zijn is toch wel om zoveel mogelijk mensen op zoveel mogelijk verschillende plaatsen aan te doen. Ik heb er ongelooflijk veel zin in en hoop je te zien tijdens mijn ‘on tour jaar’

Helen