Moet je kijken, dit is een huisje waar beestjes in wonen, ja, bijtjes, vlinders, lieveheersbeestjes, wespen, ja, die kruipen hier in om te slapen of omdat ze het koud hebben. Ja, die beestjes zitten allemaal in onze tuin en die willen we ook graag houden hè, ja, want die zorgen ook voor onze tuin, wist je dat? Dat insektjes dat doen? Ja is zo. Vlinders, bijtjes en wespen gaan vliegen en stoppen op plantjes om daar te eten, ze hebben het liefst plantjes met bloemetjes die zo’n mooi hartje hebben, ja veel bloemetjes hebben een hartje, je ziet dan de blaadjes van het bloemetje en in het midden zit dan een soort gaatje waar dan lange of korte stengeltjes uit groeien. En insektjes vinden die lekker, die eten uit het hartje van de bloem en dan blijft er altijd wat van die korte of lange stengeltjes aan hun pootjes plakken. En als ze dan weer gaan vliegen naar een ander bloemetje dan valt er wel eens wat van die pootjes op dat bloemetje en dan komen er elke keer weer nieuwe bloemetjes. Zonder de bijtjes en de vlindertjes en de wespen zou dat niet zijn, nee, dan zouden we veel minder bloemetjes hebben. Wist je dat? Nee, ik wist dat eerst ook niet maar ik heb het gezien op televisie, op National Geographic, ja, daar kijk ik vaak naar, dat is met die gele rechthoek, dat lange vierkant. Ja, daar laten ze altijd dingen van de natuur zien en dat vind ik leuk, ja, als ik dat kijk dan zie ik altijd veel antwoorden op vragen die ik ook al had, is handig dan hè?

En daar had ik dus gezien dat je ook een hotel voor insekten in je tuin kan zetten, ja, dat ze dan naar je toe komen en dat je ze kan helpen om uit te rusten en langer te leven dus dat wilde ik ook voor onze tuin. Ja, en nou hebben we er eentje, eentje waar al die beestjes in kunnen wonen, gewoon gratis hè, ze mogen er gewoon in als ze daar zin in hebben en er nog plek is. De bijtjes en de wespen hebben allemaal een eigen kamertje in het hotel, dat zijn stengels waar ze in kunnen kruipen en de vlinders en kruipbeestjes hebben een slaapzaal, die moeten samen doen en samen slapen. Maar dat lukt wel denk ik. Ze kunnen zelf in en uit het hotel komen, gewoon door de gleufjes en de gaatjes vliegen en dan zijn ze binnen en kunnen ze gaan slapen. Insektjes hebben geen bedjes nodig hè, nee, die slapen gewoon aan takjes of in een beetje gras of hooi, dat vinden ze veel fijner dus dat hebben we in het hotel gestopt, ja, dat het toch fijn is om er te zijn voor de beestjes.

Wist je al dat ik wel eens beestjes vang ook? Nee? Had ik nog niet gezegd? Nou, dat is dus wel zo, ik vang wel eens beestjes en die stop ik dan in mijn potje met vergrootglas, in mijn potloep, en dan kan ik ze goed bekijken want een vergrootglas maakt ze groter hè, ja, kun je ze beter zien en dan kijk ik hoeveel pootjes ze hebben, en waar hun ogen zitten, en of ze ook sprietjes op de kop hebben, of stippen op hun lijf, of vleugels, ja, kan allemaal. Vlinders vang ik ook wel eens maar die doe ik niet in mijn potje, die is te klein voor een vlinder, dat vind ik zielig dus vlinders stop ik altijd in mijn hele grote pot met gaatjes bovenin, ja, en dan ga ik ze bekijken en daarna laat ik ze weer los. De kleine beestjes laat ik ook altijd weer los hè, want ik hoef ze niet te houden, nee, ik wil ze alleen maar bekijken, verder niks en als ik dat heb gedaan dan laat ik ze weer gewoon los, in de tuin, dat ze daar dan weer verder kunnen lopen enzo.

Ik vind insektjes ook helemaal niet eng, nee, eerst wel en spinnen vinden ik ook nog steeds wel een beetje eng, de grote dan, maar verder vind ik ze niet meer eng, nee, ik vind ze mooi en wil graag weten wat ze doen.

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.