Vorige week vertelde ik al dat kabouter Spillebeen en JaNee vriendjes geworden zijn en dat de kabouter op zoek was naar een ander huis. JaNee heeft een tekening gemaakt van zijn woonwensen en ik ben erop uit gestuurd om te zoeken, google bracht geen uitkomst dit keer, ik moest echt op pad want JaNee wilde alles in het echt zien en beoordelen en keurde het ene na het andere huis af, ze wil gewoon heel erg graag dat Spillie het naar zijn zin gaat hebben en nooit meer bij ons weg wil. Ik heb Spillie nog steeds niet gezien, hij laat zich alleen maar aan JaNee zien en neemt de kabouterbenen zodra hij ook maar het vermoeden heeft dat ik misschien, misschien, misschien wel in de buurt ben. Tja, dat bevordert mijn zoek-stemming natuurlijk ook niet echt, maar ja, JaNee MOET EN ZAL het allerbeste huis voor Spillie vinden en ik ben degene die daarvoor moet gaan zorgen…….zucht.

Vandaag was ik toevallig bij de Welkoop om wat voer voor onze eekhoorntjes te halen, JaNee was er niet bij en misschien was dat maar goed ook want anders hadden we vast weer een hele discussie gehad. Ik was eigenlijk even helemaal niet op zoek naar een huis voor Spillie, was nu op zoek naar eekhoorntjesvoer en laat er nou naast dat voer een huis staan wat bijna helemaal voldoet aan JaNee haar tekening! Wat een mazzel! Ik besloot terplekke dat dit Spillebeens nieuwe onderkomen moest gaan worden, het heeft gewoon alles wat hij wil, het is gewoon perfect en ik heb ook niet zo’n zin meer om nog dagen naar een ander huis te moeten zoeken als er zoiets moois beschikbaar is. Ik heb het zonder overleg gekocht en JaNee voor een voldongen feit gesteld: kijk, dit is Spillie’s nieuwe huis, mooi hè?

“Het heeft geen rood dak” was het eerste wat JaNee zei “Spillie wil een rood dak” Nou, dan verven we het dak rood, maar kijk eerst eens naar de rest, dat is toch precies wat jij getekent hebt? “Er zit ook geen trapje in, hoe moet hij nou boven komen?” Dan maken we er een trapje in, of beter nog, een lift, dan kan mevrouw Spillie ook makkelijk boven komen met haar gebroken beentje, dat is allemaal wel te fixen, maar kijk nou eens naar de rest, dit is toch een perfect huis voor Spillie en Petronella? “Ja, als we het dak rood maken en er een lift in maken dan is het helemaal wat hij wil denk ik, hij kan onderin zijn hangmat ophangen, stoeltjes neerzetten, of zijn auto, of een pingpongtafel als hij daar zin in heeft. En boven kan hij wonen en hij heeft ook een zolder voor al zijn verzameldingen. Ja, eigenlijk is dit wel een heel goed huis, ja, er zit zelfs een raam in, zie je dat? Ik kan alleen mijn vinger er maar in doen maar een kabouter kan er wel door naar buiten kijken hè, daar moeten we dus nog even gordijntjes voor maken. ” Weet je JaNee, misschien moeten we het Spillebeen eerst laten zien en het dak daarna pas rood verven, misschien vindt hij het wel helemaal niet mooi, ook niet als het een rood dak heeft, of misschien vindt hij dit donkere dak toch wel mooi en dan hoeven we helemaal niks te verven. Een rood dak lijkt natuurlijk wel weer op een paddenstoel en dat wou ie toch juist niet?

“Nee, hij wou niet in een paddenstoel wonen meer, dat heeft ie wel gezegd ja, maar een paddenstoel heeft ook geen puntdak hè, dus misschien wil ie wel een rood puntdak maar dat moet ik hem gewoon even vragen denk ik.” Nou, ík denk dat je het hem niet moet vragen maar hem het huis moet laten zien en als ie er blij van wordt en het mooi vindt kun je altijd nog vragen of het dak persé rood moet zijn of ook dit hele mooie donkere grijs mag zijn want met een grijs dak denkt natuurlijk niemand dat er een kabouter woont, dat denk je eerder bij een rood dak toch? “Jij bent best slim hè, jij hebt dat natuurlijk allemaal al bedacht en daarom heb je dit huis gekocht voor Spillie, als niemand denkt dat er een kabouter bij ons woont, komt ook niemand bij ons naar een kabouter zoeken en dan blijft ie graag bij ons wonen, dat had jij al bedacht toch?” Nou, ik heb het niet allemaal bedacht al maar het lijkt me fijner om als beroemde kabouter niet in een huis met een rood dak te hoeven wonen want rood valt veel meer op dan grijs en een huis met een grijs dak zie je veel minder goed in onze tuin dan een huis met een rood dak en je wil toch ook graag dat Spillie hier rustig kan wonen, dat hij niet steeds wordt lastiggevallen door allemaal mensen die zijn handtekening willen? Want hij is natuurlijk wel heel beroemd en als je beroemd ben dan heb je altijd last van mensen die je willen vinden en op de foto willen zetten enzo. “O nee, dát wil Spillie echt niet, Spillie wil niet op de foto, ik heb hem ook moeten beloven dat ik nooit een foto van hem ga maken want dan gaat ie weg, ik ga ook tegen hem zeggen dat ie beter geen rood dak kan nemen daarom. Ik denk eigenlijk dat Spillie dit wel een goed huis vindt ook, dat hij het heel mooi zal vinden, ik vind het wel mooi in ieder geval.”

Vannacht zal JaNee het dus aan Spillie laten zien, ik ben benieuwd of ik morgen weer opnieuw op huizenjacht zal moeten of dat het toch dit huis gaat worden….