“Moet je kijken…….er groeit een plantje op de plank hier, er zit een gat in de plank en daar groeit gewoon een plantje in, een aardbeienplantje, hoe kan dat nou? Plantjes horen toch in de grond?”

Ja, plantjes groeien graag in de grond maar op deze biels kunnen ook plantjes groeien want er blijft allemaal water in de gaten staan, hij is aan de binnenkant helemaal rot en dus zacht en dan kan een plantje daar ook in groeien, dan kunnen daar ook worteltjes groeien dus dat kan, als het niet zou kunnen zou er ook geen plantje groeien toch? Het kan dus, je ziet het.

“Ja maar hoe gaat dat dan?” wilde JaNee weten dus ik haalde er een plaatje bij.

Kijk, een plantje heeft een stuk wat boven de grond groeit en een stuk wat onder de grond groeit. Boven de grond is het stuk wat we zien, daar zit de stengel, de blaadjes en ook de vruchtjes en de bloemetjes kunnen we zien, die zitten allemaal boven de grond. Maar onder de grond zit ook nog een stuk van de plant. Daar zitten zijn wortels en dat zijn er vaak heel veel, een plantje heeft dikke wortels maar ook hele dunne wortels en die zorgen ervoor dat het plantje genoeg water krijgt om te groeien, de wortels zuigen het water eigenlijk omhoog uit de grond en ze zorgen er ook voor dat het plantje vast in de grond komt te staan, de wortels gaan allemaal kleine paadjes in de grond maken en graven steeds dieper totdat het plantje helemaal vast zit in de grond. En die grond kan dus ook een stuk hout of een biels zijn, zoals hier. De wortels van het plantje zijn in de biels gegroeid, hebben daar paadjes gevonden waar ze zich in vastgemaakt hebben, zuigen het water wat in het hout zit op en daarom kan het plantje er groeien.

“Ziet er wel leuk uit hè? Zo’n plantje in de plank? Gaan we die terugleggen?”

Nee, de plank gaat weg omdat hij rot is, weet je nog? “Ja maar dan gaat het plantje ook weg! Dat wil ik niet, ik wil het plantje bewaren!”

Nou ik weet niet of dat lukt maar je mag het proberen, dan geef ik jou een potje, doen we daar een beetje zand in en dan mag jij proberen of het plantje de plank los wil laten. Dat moet je heel voorzichtig doen want als je te hard trekt dan trek je het plantje kapot, die groeit alleen verder als je niet alleen het stuk wat je ziet er uit haalt maar ook wat wortels aan het plantje laat zitten. Dan kan hij verder groeien in het potje.

“Oké, ik moet dat dus heel voorzichtig doen, dat kan ik en als het lukt dan zoek ik er ook weer een mooie plek voor in de nieuwe tuin, goed?”

Het viel JaNee niet mee om het plantje er uit te halen, het zat vaster dan ze had gedacht, maar ze moest en zou dat plantje redden dus uiteindelijk moest er gereedschap aan te pas komen om het gat waar het plantje in stond iets groter te maken maar toen lukte het om stukjes van de plant los te maken. En nu staat die in een potje, klaar om weer geplant te worden in onze nieuwe tuin, kijk maar