Ik ben naar Nijmegen gegaan, ja, da’s niet zo ver bij ons vandaan en in Nijmegen was het vorige week feest. Wist je dat? Ja, de vierdaagse was er, dat is een hele lange wandeltocht en dan gaan er wel een triljoen mensen vier dagen lang een heel eind lopen. Ja, ze kwamen ook bij ons voorbij, bij ons in Elst en daarom dacht ik ‘ik ga eens kijken in Nijmegen.’

Nijmegen is al heel oud wist je dat? Ja, is de oudste stad van Nederland, het bestaat al heeeeeeeeeeeeeel lang, al meer dan 2000 jaar en heette in het begin nog geen Nijmegen, nee, het heette toen Ulpia Noviomagus Batavorum. Maar dat was natuurlijk veel te moeilijk om allemaal te onthouden dus toen noemde ze het eerst Noviomagus en daarna werd het Nieumeghen, Nimwegen en Nijmegen en zo heet het nu dus nog steeds.

Kijk, ik heb een plaatje gevonden van de plek waar ik sta met mijn Porsche en deze tekening is gemaakt in 1830, dat is bijna 200 jaar geleden, da’s ook al heel lang dus. Maar je kan wel zien dat dit dezelfde plek is, de kerk, het plein en de gebouwen zijn nog bijna hetzelfde en toen was er ook al markt hier.

Kijk, ik heb ook nog een ander plaatje gevonden. Dat is nóg ouder en hier kun je goed zien dat er vroeger een kasteel was in Nijmegen, dat is er nu niet meer, nee, maar er zijn nog wel stukjes van het kasteel, van de muur om het kasteel en torens die bij het kasteel hebben gehoord. Die zijn er nog wel en die kun je ook bekijken.

 

Dat heb ik ook gedaan want ik vind oude dingen leuk. Ik heb ook een filmpje gevonden van hoe Nijmegen was toen het kasteel er was.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy statement (EU).
I Accept

Maar als de vierdaagse er is dan viert iedereen feest en is er zoveel te doen dat je eigenlijk helemaal vergeet hoeveel er nog meer te zien en te beleven is in Nijmegen. En dat is echt heel veel, kijk maar:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy statement (EU).
I Accept

Gelukkig is het voor mij dichtbij, ik kan er zo nog een keertje naartoe en dat ga ik ook doen, ik wil ook het museum van de romeinen nog zien.