JaNee kwam vandaag terug van Sinterklaas en ze had veel geoefend als hulppiet zei ze maar ze had gisteravond ook spelletjes gedaan met Sinterklaas, ’t was leuk, zei ze en toen kwam er niks meer en dat is bij JaNee altijd wel verdacht want “’t was leuk” is meestal de inleiding op het verhaal wat nog komen gaat maar vandaag was dat dus niet zo. Hé JaNee, vertel eens, wat is er aan de hand?

“Nou ik heb dus veel geoefend hè, met inpakken, met speelgoed herkennen, met verkeersborden, met rijmen, met de liedjes en de gym enzo en dat gaat allemaal wel maar niks gaat er nog heel erg goed, niet goed genoeg om ook echt mee te mogen als Sinterklaas overal pakjes gaat brengen, ik mag wel mee maar ben niet een goeie hulppiet, nee, Sinterklaas vindt het gezellig als ik er bij ben en ik vind het ook leuk maar ik ben niet een goeie hulppiet nog en daar heb ik gisteren ook met Sinterklaas over gepraat. Ja, Sintje zegt dat het helemaal niet erg is dat het allemaal nog niet lukt en dat ik gewoon moet blijven oefenen enzo maar ik blijf maar oefenen en oefenen en oefenen en eigenlijk heb ik daar helemaal niet meer zin in, het is helemaal niet leuk als het wel ietsje beter gaat maar nog niet goed en sommige pieten zijn best streng, die zeggen dan ‘JaNee opletten wat je doet, opletten waar je knipt, opletten wat je pakt, JaNee je bent weer teveel aan het babbelen, JaNee je kunt niet zingen en opletten tegelijk’, sommige pieten vind ik niet zo aardig, die snappen niet goed dat ik het nog allemaal leren moet, dat ik nog klein ben enzo en die doen net of ik al een grote piet ben die alles kan en dan gaan ze zuchten als het weer niet lukt en dan denk ik ‘zie je nou wel, ik ben gewoon geen goeie hulppiet’ en als ze dat maar blijven doen dan wil ik ook geen hulppiet meer zijn of wil ik een juf-piet die het me leert en waarbij ik ook nog een keertje mag spelen. Ja, en dat heb ik dus ook tegen Sintje gezegd, dat ik misschien eerst nog naar de echte pietenschool moet, dat het toch een beetje moeilijker is dan ik dacht en dat ik ook graag wil spelen, buiten wil fietsen, wil voetballen, tikkertje wil doen, soms een boekje wil lezen, en ook een keertje wil bouwen in de bouwhoek. En weet je daar moest Sinterklaas om lachen, ja, die zei dat hij zich al afvroeg hoe lang ik het leuk zou vinden om een echte hulppiet te zijn, hij vond het heel knap dat ik zoveel aan het oefenen was zei hij maar hij kent me ook hè, hij weet dat ik ook graag speel en babbel en dat kan niet altijd als hulppiet, da’s hard werken. Dus hij zei dat ik niet meer hulppiet hoefde te zijn als ik dat niet wou. Maar dat wil ik dus wel, alleen niet een echte hulppiet maar een speciale hulppiet ofzo, zijn hulpje, zijn vriendje en dat ik speciale dingen voor hem doe, dat wil ik wel maar Sinterklaas weet niet wat ik dan doen moet en ik weet het eigenlijk ook niet, weet jij iets?”

Nee, ik zou zo niks kunnen bedenken. Ineens hoorden we “ikke wel”. Mees had gehoord wat JaNee zei en had wel een plannetje, ze trokken zich samen terug in de oranje stoel en even later hoorde ik Mees zeggen “weet je wat jij kan doen? Jij kan alle dingen die Sinterklaas vergeet bij hem brengen als hij onderweg is, ja, met de Porsche, dan ben je hartstikke snel, veel sneller als de snelle piet denk ik en als hij dan iets vergeet dan kan hij jou bellen en dan ga jij hem dat brengen. Dat is toch een heel goed idee? Jij bent goed met de Porsche, jij weet hoe je daarin moet rijden en dan kun je hem helpen, dat ben jij toch een hulppiet.” JaNee was even helemaal stil “jaaaa, dat is een goed plan maar dan moet jij mee want het is jouw plan en dat vindt Sintje vast goed, ik heb hem ook al over jou verteld hè, ja, dat jij mijn vriendin bent. Helen heb je het gehoord? Is een goed plan hè, bel jij even naar Sinterklaas dat ik een verrassing voor hem heb? Dat we over een uur bij hem zijn?”

Kort daarna hoorde ik de Porsche starten en weg waren ze…..