Vannacht schrok ik wakker, ja, ik lag te slapen en ineens schrok ik van iets wat ik buiten hoorde. Raam stond open en dan hoor ja alles ook goed hè? Ik hoorde iets, een geluid, heel dichtbij maar ik zag niks toen ik door het raam keek, het was donker hè, hartstikke donker en wij hebben buiten geen lamp dus ik kon niet zien wat ik hoorde maar het geluid was er nog steeds, soms stopte het even en dan begon het weer, dat geluid. Wat was het nou? Ik wist het niet maar ik werd er wel bang van, net of er een spook in de buurt was, een spook wat steeds OEHOE, OEHOE, OEHOE riep.

Dus ik heb Helen wakker gemaakt, ja, ik was bang en dat wou ik even zeggen tegen haar, misschien wist zij wel wat het was. Dus haar wakker gemaakt, dat vindt ze nooit zo fijn maar dat is dan mooi pech hoor, als ik bang ben dan wil ik liever niet alleen zijn en hoop ik dat iemand anders kan vertellen dat ik niet bang hoef te zijn, dat het maar een ……is. Ja, dat wil ik dan en dat moest Helen dus maar doen bij mij. Dus toen luisterden we samen naar het geluid bij mijn raam en toen we het een paar keer gehoord hadden zei ze dat het een uil was die ik hoorde. Een uil? Zoals de uil van Harry Potter? Nou, het was niet dezelfde uil dacht ze maar wel een uil, uilen maken dat soort geluiden en die slapen ‘s nachts niet, nee, dan zijn ze wakker en gaan ze op zoek naar eten dus deze uil had vast iets te eten gezien wat bij ons in de buurt was. Maar uilen blijven het liefst buiten hè dus ik hoefde er niet bang voor te zijn, nee, deze uil ging mij niks doen zei Helen dus ik kon gewoon weer gaan slapen. Kijk, dát wilde ik graag horen, dat ik niet bang hoef te zijn.

En toen ging ik dus weer slapen maar toen werd ik wéér wakker, ja. Ik werd wakker van een heel hard geluid, mijn hele bed ging ook heen en weer, dit was niet de uil, nee, dit was iets anders, dit was onweer, hele harde onweer. Ja, dat hoor je eerst heel hard KABOEMMMMMMMM en daarna komen er allemaal lichtflitsen in de lucht, of eerst licht en dan KABOEMMMMMMM, dat kan ook, ik weet niet meer precies wat er eerst is maar het is er allebei in ieder geval, van die enge lichtflitsen en dat harde geluid waarvan het hele huis gaat trillen. Als het een beetje onweer is dan vind ik het niet eng maar als het erge onweer is dan vind ik het wel eng, dan ben ik bang. Dus ben ik weer naar Helen gegaan, niet omdat ik wilde weten wat het was want onweer ken ik wel maar omdat ik als ik bang ben liever niet alleen wil zijn dus, ja. Maar die was ook al wakker geworden van het onweer, ja, die is er niet echt bang voor maar die was wakker geworden van de donder, ja, zo heet dat, dat KABOEM-geluid, dat heet donder en de lichtflitsen heten bliksem, wist je dat? Ja, is zo, donder en bliksem is samen onweer.

Twee keer wakker in één nacht is wel veel hè, ja, daarna konden we dus niet meer slapen en zijn we in de pyjama in de kamer gaan zitten met een kopje thee en heb ik mijn spel er weer bijgepakt, mijn lotto, weet je nog? Om te kijken welke plaatjes bij bang horen en dat zijn deze hiernaast. Ja, dat jongetje boven is echt bang, kun je zien hè? En die beneden is ook bang denk ik maar die is stoer, die laat het niet zo zien, die doet net of ie niet echt bang is, dat meisje boven ook wel een beetje maar die heeft dan wel weer grote ogen van het bang denk ik. Dat meisje beneden is ook echt bang, ja. Ik ben niet zo stoer, nee, als ik bang ben dan ben ik bang en dat mag iedereen dan ook wel weten, ja, vind ik niet erg want als ik het zeg of als ze het aan me zien dan kunnen ze me ook troosten hè, ja, of geruststellen, dat het niet echt eng is of dat het ook weer over gaat enzo. Als ik het niet zeg dan weet een ander ook niet dat ik het eng vind hè, nee, en dan komen ze me ook niet helpen.

Helen vroeg of ik vannacht al het enge en bange heb gezien en gehoord maar dat is niet zo. Nee, grote spinnen vind ik ook eng, van die dikke zwarte, wakker worden en niet weten waar ik ben vind ik eng, ik vind het eng als ik bij een hele drukke weg ben met heel veel auto’s, ik vind hele hoge torens ook eng, dan ben ik bang dat ik daar vanaf ga vallen, ik vind het spookhuis eng, dat ik ineens heel erg schrik enzo en ik vind nog wel meer eng maar vannacht was het alleen de uil en het onweer maar. Ja en de uil vind ik niet echt eng, die vond ik alleen maar eng omdat ik niet wist wat het was. Ken je dat? Dat je dingen die je niet kent nog eng vindt? Ja, heb ik ook wel…..

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.