“Is carnaval alleen van ons land Helen?” kwam JaNee vragen. Ze had haar Spaanse jurk aangetrokken en dat vind ik dus helemaal niks voor haar. “Ik moest aan Sintje denken, ik mis hem en daarom deed ik deze jurk aan want die komt uit Spanje hè, waar hij woont en toen vroeg ik me ineens af of hij ook carnaval viert, wat denk jij?”

Tja, Spanje is wel een land waar carnaval wordt gevierd maar of Sintje ook carnaval viert weet ik niet, zou je hem moeten vragen.

“Ok, dan ga ik hem bellen, mag wel hè?”

Tuurlijk…….het gesprek wat volgde klonk ongeveer zo:

“Hoi Sintje, hoe is het met jou?…..O echt, en nou ben je wel weer beter? Nou is de griep weer weg?…….ja is rot hè als je steeds snot hebt maar wel fijn dat Maria dan drankjes voor jou maakt, ja. Hé Sintje, ik mis jou en ik heb vandaag mijn Spaanse jurk aan, je weet wel, die ik van jou gekregen heb toen…..nee, de schoenen heb ik niet aan gedaan, ik heb kouwe voeten en heb mijn sokken aangedaan, die met de pinguins, ja, de schoenen vind ik moeilijk, ja, die krijg ik niet alleen aan nog en ik kan ook nog niet goed op die hakken lopen hè, nee, dan val ik steeds en ik had geen zin in vallen dus ik heb alleen de jurk, en een hoofddoek, en de bloem en ook een zonnebril, dat vond ik gewoon leuk, kan best toch?”

“Weet je wat ik me afvroeg? Bij ons is het bijna carnaval hè, ken je dat? O, dat ken je dus? Vier jij ook carnaval? Is er ook carnaval bij jou in Spanje?…….Och echt? Op veel plaatsen is er wel carnaval dus…….en gaan mensen dan ook verkleden? Och echt?……ook optochten enzo? Jeetje, ga jij daar ook naartoe? En hoe ga jij dan? O, net als ik dus, elke keer weer anders. Of ik nu vakantie heb? Nee, ik heb volgende week vakantie, met de carnaval. Ow, echt waar? Ja, dat vind ik wel leuk! En dan bij jou enzo? Nee, dat kan wel denk ik, dan kom ik gewoon naar jou toe en dan gaan we samen zoeken naar de carnaval in Spanje, dat vind ik een goed idee van jou! Ja, wacht even aan Helen vragen……”

“Helen, Sintje vraagt of ik volgende week samen met hem naar de carnaval in Spanje kom zoeken, kan wel toch, dan heb ik toch vakantie, dat kan dan hè? Wacht, ik vraag of jij dan ook mee mag…..”

“Jij mag ook mee zegt Sintje, is lief van hem hè, ja en ook leuk voor jou toch? Kun je ook een keertje bij Sintje zijn en als jij dan niet op zoek wil naar carnaval is dat ook best hè, ja dan doe ik dat gewoon samen met Sintje en dan ga jij naar de zee of winkeltjes kijken of op zoek naar iets anders in Spanje, dat kan hè, je hoeft niet persé met ons mee zegt Sintje, je mag doen wat je zelf wilt, dat snapt hij wel”

Ik kreeg nauwelijks de kans om er over na te denken want JaNee had al besloten, we gaan naar Spanje en ik ga mee want iemand moet haar daar toch naartoe brengen en dat moet ik dan zijn. Maar goed, een paar dagen naar Spanje is natuurlijk geen straf en zowel JaNee als Sinterklaas vinden het allebei een goed plan dus wie ben ik dan om moeilijk te doen hè?

“Helen vindt het ook een héél goed plan Sintje, die komt heel graag mee zegt ze en die hoeft dan niet persé bij jou in huis dan, nee, die wil ook wel in jouw huisje aan de zee, die heb je toch? Oké, is goed dan gaat zij daar en dan kunnen wij mooi samen op zoek naar de carnaval, weet jij waar dat is? Oké, dan moet je maar even op de kaart kijken enzo, dat komt wel goed en anders gaan we gewoon andere dingen doen goed? Kan best toch? Ja, als we de carnaval niet vinden ofzo is dat ook niet zo erg toch? Ja, die neemt de camera wel mee denk ik, Helen heb altijd de camera mee…..nee, dat is goed…..ik zeg wel tegen haar dat jij niet op de foto wil……nee, dat doet ze dan ook niet stiekum, nee…..zo is ze niet, echt niet, geloof me maar, ik ken haar toch…..”

“Wanneer zal ik dan naar jou toe komen? Dan al? Maandag al? Helen kan niet weg op maandag zegt ze, maar is goed hoor, ik kom maandag al naar jou, dat komt goed, regelen we wel en dan komt Helen gewoon ietsje later, is niet erg toch, dan zijn we mooi een paar dagen helemaal samen, is leuk toch? Ja, vind ik ook……..o ja? Nou, dat wil ik wel zien dan dat jij mij verslaan kan met de Nintendo, nee, is goed, gaan we dat doen en dan gaan we ook een stuk rijden met Amerigo, ja, die heb ik ook gemist, vind ik ook fijn ja. Nou, dat is afgesproken dan, ik kom maandag naar jou toe……o, heb ik mijn pantoffels bij jou laten liggen de vorige keer? Die was ik al kwijt ja, nou dan hoef ik die niet mee te nemen, nee, ik had al wel nieuwe gekregen, ja met een eend heb ik nu, pantoffels met een eend. Ik vind het echt leuk Sintje, ja, ik dacht dat ik nog heel lang moest wachten om jou weer te zien en nu is het al heel snel, dat vind ik fijn…….ja, ik heb jou ook gemist, nou tot snel dan hè, tot over 5 nachtjes al, ik heb er nu al zin in…..ja, ’t wordt heel leuk dat weet ik zeker, nou doeg hè, tot over 5 nachtjes…….oh lekker, ja, jouw chocoladetaart is wel de allerlekkerste, ok…….ja, nee, Helen regelt dat wel, komt goed, lekker slapen straks hè, tot maandag!”

“Hij is heel blij dat ik kom zegt ie, ja, moet je wel even regelen dat ik maandag al naar hem toe kom want dat wil hij graag hè, dat lukt toch wel?”

Zo’n vraag van JaNee is zelden een echte vraag, het is meer een opdracht die ze me geeft: regel dat maar even…… Ik moet even kijken wie ik kan vragen om JaNee naar Spanje te brengen….