JaNee heeft vakantie en is de hele dag al druk, druk met de camera, ja, ze wil foto’s gaan maken of niet JaNee?

“Ja, ik wil zelf foto’s gaan maken, foto’s van wat ik allemaal zie en nu doet Helen dat elke keer maar ik kan dat zelf ook wel denk ik dus ik ben nu aan het oefenen met een makkelijk fototoestel, eentje waar ik alleen maar op het knopje hoef te drukken en waar ik aan de achterkant kan zien wat er dan op de foto komt. En het is nu vakantie hè en dan kan ik dus mooi naar buiten om het uit te proberen. Ja want we gaan deze week naar ons nieuwe huis kijken en dan wil ik ook foto’s maken, kijken of ik andere foto’s maak dan Helen enzo, want misschien wil ik wel iets heel anders laten zien hè. Ja, dat kunnen we nou uit gaan proberen maar het gaat nog niet helemaal goed met het fototoestel, nee, ik bibber nog teveel en ik zit ook steeds met mijn vingers voor het glas en dan zie je mijn vingers op de foto, kijk maar:

Zie je m’n vingers? Op de ene zat mijn vinger een beetje voor het glas en bij de andere zat mijn vinger helemaal voor het glas. Dat glas heet lens zegt Helen, een fototoestel heeft een lens en dat is wel van glas maar je noemt dat glas lens zegt ze. Nou ja, best, dan zat ik met mijn vinger voor de lens.

En ik kan dingen ook groter maken met mijn fototoestel hè, ja, dat kan maar dat gaat ook nog niet helemaal goed want kijk maar:

Die ene is mijn laars of eigenlijk een stukje van mijn laars en die andere is het pootje van het ding waar mijn fototoestel op staat. Ja, Helen heeft er een ding onder gemaakt, dan blijft ie staan en dan hoef ik hem niet steeds vast te houden want hij is wel een beetje zwaar voor mij en dan ga ik dus bibberen en dan krijg ik dus allemaal rare foto’s. Met dat ding lukt het ook nog niet echt eigenlijk, ik bibber niet meer maar ik heb ook nog geen foto gemaakt waar op staat wat ik er op wilde hebben staan maar Helen zegt dat dat vanzelf wel komt als ik blijf oefenen en dat zij iets gaan maken met wieltjes waar dan dat ding op kan staan, dat ding dat onder de camera staat. O, ze zegt dat dat een statief heet, statief…..wat een raar woord, dat zou ik nooit bedacht hebben, jij wel? Ik zou het ‘poot’ hebben genoemd of ‘pootjes’ of ‘krukje voor het fototoestel’  maar niet…….wat was het ook alweer?

Nou ja, maakt niet uit ook, ik ga nog verder met oefenen, waar zal ik allemaal foto’s van gaan maken? Weet jij iets waar ik mee kan oefenen?”