Ik ken niemand zoals JaNee, niemand die zo ongecompliceerd is als zij in ieder geval. En misschien ook wel niemand die zoveel vragen en ideetjes heeft of zo helder voor zichzelf op kan komen. Ik breng behoorlijk wat tijd met haar door en dat is nooit een straf want JaNee heeft altijd wel iets te vertellen, wil altijd wel iets weten en heeft altijd wel iets wat ze uit wil proberen. En daar moet ik haar dan bij helpen want ze is en blijft natuurlijk een pop en die kan van zichzelf niet zo veel.

JaNee en ik zijn al heel lang vrienden en hebben samen al de nodige avonturen beleefd. Ik meen haar inmiddels wel redelijk te kennen maar toch blijft ze me ook nog dagelijks verbazen met haar vragen, haar acties en haar ‘onderzoekjes’. “Waar zijn de vogels eigenlijk als het zo koud is als vandaag? Zitten ze dan ook ergens binnen bij de kachel?” vroeg ze me bijvoorbeeld vanmorgen toen we in de snijdende kou (-9 graden) en dik ingepakt door het bos liepen om de hond uit te laten. Ze had opgemerkt dat er weinig vogels te zien zijn nu dus waar zijn ze dan? JaNee is begaan met de beestjes om haar heen; ze kan uren kijken naar de eekhoorntjes in onze tuin en is altijd degene die me er aan herinnert dat het voer op is en ik dus even langs de winkel moet. En als ik daar dan toch ben kan ik net zo goed gelijk even nieuwe laarzen voor haar kopen want de hare zitten vol met blubber. Ze had op tv gezien dat je vormpjes kon maken van zand en had bedacht dat haar laars ook wel een goede vorm was. En dat was het ook maar wel een vorm met een bocht en dan komt niet al het zand er uit had ze ontdekt. Maar daar had ze wel weer iets van geleerd; niet alles lukt zoals je denkt dat het lukt en omdat ze er iets van geleerd had was het goed, toch?

Het is wel helemaal hoe JaNee denkt, haar logica is heel logisch maar de werkelijkheid is dat niet altijd en dan kan het dus gebeuren dat het in de boom klimmen best makkelijk gaat om boven gekomen te ontdekken dat naar beneden gaan niet hetzelfde is als naar boven gaan. En wat doe je dan? JaNee roept mij er dan bij, ze wil alles heel graag zelf doen maar als het niet lukt dan moet ik komen helpen en dat is een mooie kwaliteit vind ik. Zelfredzaamheid is fantastisch maar vragen durven stellen, grenzen durven verleggen, fouten durven maken en vragen durven stellen zijn dat ook.

JaNee is graag buiten maar ook binnen verveelt ze zich niet snel. Ze puzzelt, bouwt, knutselt en leest graag, ze duikt vaak in haar verkleedkoffer, heeft een enorme verzameling spelletjes (dan weet ze zeker dat ze zich nooit hoeft te vervelen zegt ze) en geeft verder vooral toe aan alle mogelijke onderzoeksvragen die er in haar op komen. En dat moet dan vaak NU want NU is het het allerbelangrijkste ter wereld en echt de allerenigste vraag die in haar hoofd rondspookt. En die moet NU beantwoord worden want anders kan ze niet slapen en dat wil ik toch ook niet? Dat ze mij dan wakker moet komen maken omdat die vraag in haar hoofd alleen gaat slapen als hij een antwoord krijgt en dat het dus ook in mijn belang is dat ze haar antwoord vindt. Niets menselijks is JaNee vreemd en als je dacht hier te maken te hebben met een super braaf meisje dan moet ik je teleurstellen want JaNee heeft ook genoeg manieren en trucjes waarop ze haar zin hoopt te krijgen en ze zijn bijna allemaal effectief.

Als ik een top 5 zou moeten maken van JaNee haar kwaliteiten dan zou daar, in willekeurige volgorde, zeker in staan:

  1. Nieuwsgierig
  2. Assertief
  3. Toegankelijk
  4. Betrokken
  5. Creatief

Een top 5 is te weinig voor JaNee merk ik want ze is ook empatisch, onderzoekend, sociaal, oprecht, autonoom, enthousiast, energiek, inspirerend, speels, kritisch, verbindend, behulpzaam, betrouwbaar, heeft oog voor detail en een behoorlijk groot inlevingsvermogen. En eigenlijk ben ik dan nog steeds niet klaar met haar te beschrijven. Toch laat ik het hier bij want in dit blog ga je JaNee vanzelf beter leren kennen en ik verwacht dat je dan (net als ik) van haar gaat houden. JaNee is JaNee en helemaal goed zoals ze is, ze leert al spelend van het leven en hoopt daarin een voorbeeld te zijn voor velen. En geloof me, niet alleen kinderen maar ook volwassenen kunnen veel van haar leren.

Ik wens je heel veel plezier toe op JaNee babbelt…

Helen Meurs