Het aftellen is begonnen…

Zoals een kind naar zijn of haar verjaardag, de vakantie of de komst van Sinterklaas toe leeft, zo leef ik toe naar de volgende fase in mijn leven, de overdracht van Handpop.nl aan Elke. Ook zij is aan het aftellen, voor ons beiden wordt het een nieuwe start en het is fijn om te merken dat we allebei blij zijn met de keuze die gemaakt is.

Nu de verkoop van de webshop een feit is en de voorbereidingen voor de overdracht en de verhuizing begonnen zijn krijg ik regelmatig de vraag of ik het niet heel erg moeilijk vind om handpop.nl los te gaan laten en of ik het niet zal gaan missen. Ik weet niet of ik het ga missen, dat zal nog moeten gaan blijken maar ik weet wel dat het loslaten van handpop.nl voor mij de enige juiste keuze is omdat zowel mijn hoofd als mijn hart zich het liefst bezighouden met de praktijk en met het werken met kinderen. Ik denk niet dat ik me ook maar een moment zal hoeven te vervelen en vind het een heerlijk vooruitzicht dat ik een periode tegemoet ga waarin ik in alle rust kan werken aan een nieuwe invulling van Wonderbaarlijke Spiegels.

Wat de rups het einde noemt, noemt de rest van de wereld een vlinder

Lao Tse

Ik ervaar deze stap niet als een afscheid of een einde, ik ervaar het vooral als een halte van de reis die ik ooit begonnen ben en die nog niet klaar is. Handpop.nl is een belangrijke fase geweest tijdens die reis want het gaf me de mogelijkheid om heel veel verschillende poppen uit te proberen en in gesprek te gaan met klanten die met verschillende problematieken en toepassingen bij me aan klopten. De afgelopen 15 jaar heb ik veel geleerd over de pop, over de toepassing en over wat maakt dat de pop wel of niet aanslaat bij een doelgroep. En veel daarvan heb ik nog niet uitgewerkt, ligt nog steeds in concept klaar. Het idee om daar nu mee aan de slag te kunnen en eindelijk al die ideeën vorm te gaan geven maakt me blij, ik ga verder met waar ik in geloof en ga misschien wel het meest interessante stuk in mijn reis met de handpop tegemoet nu. Ik heb er waanzinnig veel zin in!

Ik heb ook veel geleerd over mezelf, dat ik graag iets nieuws maak bijvoorbeeld, graag buiten de lijntjes denk en buiten de lijntjes wil kleuren en graag mijn aandacht wil richten op dat wat op dat moment mijn belangstelling heeft. Deze stapel boeken ligt op dit moment op de tafel. Ze zijn een onderdeel van de studie opvoedingsondersteuning die ik volg. Geen nood, ik ga geen carrièreswitch maken, ik wil me vooral meer verdiepen in de dynamiek van een gezin en factoren die maken dat er spanningen ontstaan die een neerslag hebben op het functioneren van een gezin. Ik wil de handpop daar een plek in geven, een rol geven waarin frustraties, boosheid, bezorgdheid, eigenheid en al het andere wat meespeelt een stem kan gaan krijgen. Ik ben daar al een poos op aan het broeden en heb alvast een voorschotje genomen op de tijd die komen gaat door te starten met een nieuwe studie. Ik ben heel erg nieuwsgierig en leergierig (dat heeft JaNee van mij) en vind dat zalige eigenschappen, zowel bij haar als bij mij 🙂

JaNee gaat de komende weken in beeld brengen

Een andere reden om nu al te starten met de studie heeft te maken met het feit dat het me dwingt om te gaan zitten en boeken te gaan lezen. Mijn lijf heeft meer rust nodig dan het lange tijd gekregen heeft, ik heb daar de rekening van gepresenteerd gekregen en blijk ook niet meer zo snel te herstellen. In mijn hoofd ben ik nog steeds piepjong en een springend en dartelend veulen maar mijn lijf denkt daar anders over en vraagt me regelmatig of ik de laatste tijd nog wel eens in de spiegel heb gekeken. De jaren beginnen nu kennelijk echt te tellen en ik ben weer niet gestopt toen ik dat eigenlijk wel had moeten doen, herkenbaar?

Ik ben niet zo goed in rust nemen, vind het al heel snel zonde van mijn tijd omdat ik het associeer met ‘tijd verdoen’ en ‘niksen’. I know…….ik zit er naast en heb een verkeerde associatie met ‘rust’ maar ik heb nog niet de rust om daar mee aan de slag te gaan. Ik zet hem op mijn to-do-list voor later en ga mijn lichaam rust geven in de vorm van studeren, dan span ik mijn lijf niet in, zit ik rustig, maar ben ik mijn tijd niet aan het verdoen, dat is best een goed compromis toch? Misschien hou ik mezelf daar ook wel weer mee voor de gek, maar ik vind de studie superleuk en merk dat die me voedt. Als het mijn lijf geen goed doet, dan doet het mijn geest in ieder geval goed.

De komende 43 dagen ga je mogelijk niet heel veel van me horen. Ik ga wel proberen om het één en ander te posten, maar ga daarin geen beloften doen omdat ik de overname van handpop.nl als een hele grote en intensieve klus ervaar. Ik wil het graag goed afsluiten, juist omdat handpop.nl zo lang zo veel voor me betekent heeft en me zoveel heeft gebracht ook. Zeker weten dat ik hierin de juiste keuze maak zegt niet dat er geen emoties zijn, er zijn veel herinneringen, mooie momenten, prachtige ontmoetingen, leuke ervaringen en veel hoogtepunten geweest. En ook de verhuizing naar het pand in Elst voelt nog als de dag van gisteren, bij elke kast die ik nu afbreek denk ik terug aan het moment waarop ze opgebouwd werden, samen met mijn vader. Hij is er niet meer maar ik denk dat hij ook nu trots op me zou zijn, trots omdat ik handpop.nl durf los te laten en overdraag aan iemand die het naar een volgend level kan tillen. Ik ben daar niet geschikt voor, mijn voorkeur ligt te veel bij de pop als hulpmiddel.

JaNee zal op haar instagram  verslag doen van onze ontwikkelingen richting de daadwerkelijke verhuizing over een paar weken. We gaan proberen elke dag dat we er zijn een foto te posten, dat is de enige belofte die ik doe. Na de overdracht start ik weer met het maken van filmpjes en zul je ook JaNee’s voortgang met de lessen Papiamentu kunnen zien want ja, we zijn nog steeds aan het oefenen en nog steeds van plan om in oktober een kort gesprek te kunnen voeren.

Dank je wel voor het lezen en tot een volgend blog.

Author

I'm a teacher, trainer, developer, hand puppetcoach and author of the book "The Handpuppet as an educational tool". I want to inspire you and help you to use a puppet in class. I'm sure the hand puppet makes a big difference in the life of a child, but also in your life. I hope you're gonna enjoy that just as much as I am.

Comments are closed.