De Wereldreis

Een poosje geleden deed ik mijn zwarte Porsche in de verloting, de Porsche die ik jarenlang gebruikt had om JaNee en haar vrienden rond te laten toeren over de wereld. De Wereldreis is een project geworden dat steeds weer terugkeert en steeds weer nieuwe beelden oplevert, vooral omdat er zoveel plaatsen op deze wereld zijn waar iets over te vertellen is, die de moeite van het bekijken waard zijn en die toegankelijk gemaakt kunnen worden via een pop. Ik vind dat een mooi idee; aandacht geven aan onderwerpen en plaatsen waar je misschien nooit komt maar die er wel zijn en als je niet weet dat ze bestaan, er geen beeld bij hebt, dan ga je er zeker niet naar op zoek. Dat idee ontstond jaren geleden bij me toen ik de zwarte Porsche aangeboden kreeg: JaNee on tour. De Porsche heeft jarenlang in mijn pandje staan schitteren en was een favoriet object van de bezoekers van de showroom van Handpop.nl. Met ingang van 1 januari dit jaar stopte de Open Dagen en werd het stil rondom de Porsche.

Ik heb door de jaren heen zoveel foto’s gemaakt met poppen in uitdossingen die in het prachtige wagentje zaten dat er meer dan genoeg materiaal ligt om ook de komende jaren nog zogenaamd en virtueel rond te blijven toeren. De Porsche was fysiek eigenlijk niet meer nodig en dus ging hij in de verloting, op zoek naar een nieuwe eigenaar die er ook weer hele leuke dingen mee zou gaan doen.

Mychel Cornelissen van BlauwBlauw poppentheater werd de nieuwe bestuurder van de Porsche. Zijn plan is om een poppenvoorstelling te maken die om voertuigen draait en daarbinnen zou de Porsche absoluut een rol kunnen gaan spelen. Wat een leuk idee en op die manier blijft de Porsche toch nog aan handpoppen verbonden dus het leek me een prima bestemming en Mychel kwam de Porsche halen. De Porsche is weg maar dat wat startte met de Porsche is dat zeker niet.

Het begon allemaal met Priscilla, Queen of the Dessert

Ken je die film? Priscilla, Queen of the Dessert, de roadmovie waarin 2 travestieten en een transseksueel rondtoeren in een zilveren bus in Australië? De film is al in 1994 uitgekomen maar ik zag hem voor het eerst rond 2010 en heb hem daarna gelijk toegevoegd aan mijn filmcollectie want Priscilla is een film waar ik altijd weer vrolijk van word. Het is een komedie maar wel eentje met meerdere lagen en met fantastische make-up en uitdossingen. Wat de meesten niet van mij weten is dat ik lang geleden een drama-opleiding heb gedaan en daar veel met grime heb gedaan. Ik bleek aanleg te hebben en heb bij verschillende voorstellingen in theaters de grime gedaan samen met ‘echte’ grimeurs. Nu doe ik daar niets meer mee maar ik heb nog wel steeds een liefde voor uitbundige kostuums en make-up die helemaal over-the-top is. In Priscilla is het beiden aanwezig en de combinatie met het Australische landschap is prachtig, in dit stukje van de film is het contrast geweldig vind ik.

En dit is één van mijn favoriete scenes. Priscilla (dat is de naam van de bus, voor wie de film niet gezien heeft), heeft midden in de woestijn panne gekregen en staat daar stil. De mannen roepen verschillende gevoelens op bij de mensen in de buurt, niet iedereen is even enthousiast maar de aboriginals in deze scene zijn vooral nieuwsgierig.

En wat heeft dat te maken met de Porsche?

Ik kreeg de Porsche eind juni 2013. JaNee zou er in ‘on tour’ gaan. Ik was bezig met een cursus grafisch vormgeven en moest aan de slag met het maken van maskers en selecties en dat waren twee vliegen in een klap: ik zou mijn ‘on tour-idee’ uit kunnen werken en mezelf kunnen oefenen in het losmaken van delen van foto’s uit de achtergrond.

Die cursus was trouwens niet helemaal voor ‘de leuk’ want wanneer je zoveel foto’s maakt van poppen als ik, kom je er al snel achter dat het heel handig is wanneer je iets kunt met foto- en beeldbewerking. Voor de webshop en voor de productfoto’s was het een absolute must maar dat vond ik geen straf. Ik heb vind het creeëren van nieuwe beelden wel erg leuk ontdekte ik.  Ik zou het gaan uitproberen met de Porsche. JaNee paste er prima in maar ik vond het beeld tegenvallen, een beetje kaal en het was wiebelig; JaNee viel makkelijk om. Jip werd er bij gezet en dat vulde de Porsche al beter op.

Wat zou er gebeuren als ik Mo er ook bij zou zetten? Ahhhh, dat was al veel beter. Ik vond het wel wat en ging naar huis om verder te broeden op het idee. Die avond zette ik de tv aan en stuitte daar op Priscilla. Toeval? Drie mannen in een zilveren bus en drie poppen in een Porsche. Wat zou er gebeuren wanneer ik een toefje Priscilla zou gaan toevoegen aan mijn beeld in de Porsche, als ik JaNee, Jip en Mo niet alleen een pet zou geven maar ook iets zou gaan uitproberen met een bril, of een pruik, of een hoed? Had ik niet nog ergens een verkleedkist met wat attributen? Ja, ik had nog wel ergens hele grote zonnebrillen liggen. Dat leverde deze foto op, na bewerking werd het dit:

De eerste foto is de eerste bewerking, die is nooit gebruikt overigens want ik vond dat de Porsche een beetje teveel op de weg stond (en ik had toen nog niet ontdekt hoe ik daar dan weer een schaduw aan toe kon voegen). De tweede foto is wel gebruikt, toen had ik door dat het beeld beter werd als ik de wielen van de Porsche niet liet zien. Ik vond het effect van alleen deze bril al zo ontzettend leuk dat ik die zomer vaste klant werd bij het feestbeest. Ik ging helemaal los met pruiken, petten en brillen en noemde het ‘een onderzoek’ wat vooral betekende dat ik een legitieme reden zocht om nog meer verkleding aan te schaffen.  Toen ik genoeg foto’s had voor een hele lange wereldreis ging ik op zoek naar plaatsen waar ik mijn drietal naartoe kon sturen. Vorig jaar schreef ik dit blog om je mee te nemen naar de keuzes en afwegingen die ik daarin gemaakt heb. Daar ga ik nu dus niet verder op in. In dit portfolio zie je een groot deel van de foto’s waarin de zwarte Porsche een rol speelde.

Is dit het eind van het avontuur?

Nee, zeker niet. Ik schreef in het begin van dit blog al dat ik ontzettend veel foto’s met de Porsche heb gemaakt en al die foto’s kunnen gebruikt blijven worden om nieuwe plekken te bezoeken. De reisavonturen van JaNee zijn niet gestopt en de Porsche gaat ook nieuwe avonturen beleven en wordt onderdeel van nieuwe verhalen en nieuwe ontmoetingen. Reislust en avonturen willen beleven zit in je, als je onderweg wilt zijn dan begin je met het zetten van een stap en daarna nog eentje. Weten waar je naartoe wilt is belangrijker dan het voertuig waarin je je reis maakt, jezelf in beweging zetten is belangrijker dan de schoenen die je daarbij draagt. De Porsche kan vergeleken worden met die schoenen, die is voor mij niet noodzakelijk om in beweging te blijven en mijn boodschap uit te dragen.

Tot een volgend blog!

Helen

Author

I'm a teacher, trainer, developer, hand puppetcoach and author of the book "The Handpuppet as an educational tool". I want to inspire you and help you to use a puppet in class. I'm sure the hand puppet makes a big difference in the life of a child, but also in your life. I hope you're gonna enjoy that just as much as I am.

Comments are closed.