Vandaag trok ik een affirmatiekaartje waarop staat “I put my energy into things that matter to me”

Ik vind het een mooie en ook eentje om even bij stil te staan, jij niet?

What matters to you? Wat zijn dingen waar je echt blij van wordt? Waar je je levend door voelt en waar je graag je bed voor uit komt ‘s ochtends?

Voor mij zijn dat al ruim 30 jaar, poppen. Ik word ontzettend blij van het idee dat ik weer met een pop mag werken en daarmee contact kan leggen met een kind. Ik word ook ontzettend blij van het idee dat ik dit aan anderen mag leren.

Voor mij is de pop een echte gamechanger gebleken, een bruggenbouwer die iets voor elkaar krijgt wat ik niet kan. Toen ik met een pop begon te spelen dacht ik vooral dat ik het voor het kind deed, dat ik de drempels voor het kind aan het verlagen was.

Inmiddels weet ik dat de pop me veel meer dan dat heeft gebracht, de pop zorgde ervoor dat ik niet alleen contact maakte met het kind, maar ook met mijn eigen innerlijk kind. Toen het me lukte om echt door de ogen van een kind naar een pop te kijken, toen ik begreep wat het kind precies van de pop verwachte en daar mijn weg in begon te zoeken, ontdekte ik, naast verborgen stukjes van het kind, ook lang vergeten stukjes van mezelf.

Sommige stukjes representeerden leuke herinneringen en maakten me aan het lachen, andere stukjes brachten me soms letterlijk terug in een donkere kast waar ik me verstopte omdat ik bang of verdrietig was. Ik was al die stukjes geweest, ik ben geworden wie ik ben door al die stukjes van mijn leven. Sommige stukjes deelde ik, maar er zijn ook genoeg stukjes die nooit iemand heeft gezien, omdat ik niet zo makkelijk vertrouwde of bang was raar gevonden te worden.

De pop heeft me zeker geholpen om alle stukjes van mezelf terug te vinden en weer op zijn plek te leggen. Het instrument wat ik koos om kinderen te helpen zich op een veilige manier te uiten, hielp ook mij hetzelfde te doen.

En dat leverde een verbeterde versie van mij als opvoeder op. Ik ben meer van kinderen gaan begrijpen, ben gedrag meer gaan bekijken als een stukje van een puzzel, als informatie die nog niet compleet is. Als het kind mijn pop genoeg vertrouwt, dan zal er meer informatie prijsgegeven worden.

Mijn taak is om niet te forceren, het niet beter te weten en vooral niets op te dringen. Geduld is moeilijk, maar ook een schone zaak en als ik me ondertussen bezig hou met hoe ik mijn pop uitnodigend en veilig genoeg kan maken, dan ben ik bezig met iets moois, met iets wat ertoe doet. Something that matters. Voor het kind, maar ook voor mezelf en het kind wat ik ooit was.

*****

Ik wil je graag uitnodigen om je in te schrijven voor mijn Final Dutch Offer. Het laatste aanbod wat ik je ga doen in het Nederlands.

Na 20 jaar in het Nederlands te hebben gewerkt, is het tijd om een volgende stap te zetten. 2023 is in veel opzichten een bijzonder jaar voor me geweest en heeft me laten zien dat ik niet langer in het Nederlands kan blijven werken. Ik heb een goed verhaal te vertellen en heb het vermogen om mensen te inspireren in dat wat ik kan en doe met mijn pop. Mijn boodschap is een wereldwijde boodschap: groei begint bij het maken van contact en bij het jezelf mogen zijn en jezelf durven uiten. De handpop kan daar zoveel in betekenen. Het is altijd een droom geweest om een wereldwijd publiek aan te spreken en nu is de tijd gekomen dat ik dat ook durf en er klaar voor ben.

Ja, je leest het goed: dat ik dat durf. Net zoals het voor jou ongemakkelijk is om een pop op te pakken, is het voor mij ongemakkelijk om over te stappen naar het Engels. Dat ging niet zonder slag of stoot.

Maar ik ben het aangegaan, omdat ik weet dat het ook bij veel kinderen niet zonder slag of stoot gaat om volwassenen te vertrouwen, om zich open te stellen en om eens wat anders uit te proberen. Zij hebben de keuzes niet die ik en jij wel hebben, zij zijn afhankelijk van ons in hun groei en ontwikkeling, afhankelijk van de voorbeelden en de uitleg die wij ze geven.

Dus als jij ze graag op een andere manier wilt bereiken, ze een veilig en vertrouwd vriendje wilt bieden, wat hen speels uitdaagt om mee te doen met een gesprek of activiteit, maar je nog ongemakkelijk voelt met de pop, dan reik ik je graag mijn hand.

Volg hierin je gevoel en denk er niet te lang over na want mijn Nederlandse aanbod gaat stoppen. Daarom bedacht ik een Final Dutch Offer.

Mijn Final Dutch Offer is een combinatie van alle cursussen en tools die ik heb ontwikkeld. Het is speciaal gemaakt voor jou, de enthousiaste professional die de pop moet combineren met allerlei andere taken, die popelt om wat speelser te gaan werken, die het effect van de pop heeft gezien en dat wil beheersen. Je kunt je tot 1 februari inschrijven voor mijn Final Dutch Offer wat je twee opties geeft:

Het “Ik Wil Starten Pakket” geeft je een goede basis om jouw pop in gaan te zetten bij thema’s en eenvoudige activiteiten. Hierin zit:

 • Online 10-daagse “Een Vliegende Start Met Jouw Handpop”
 • Online Masterclass “Hoe Ga Je Om Met Overenthousiaste Kinderen”?
 • Online Thema Programma “Het Leukste Sinterklaas Avontuur Ooit”
 • Het boek “De Handpop Als Pedagogisch Hulpmiddel” (PDF)
 • 52 Vragen om een Goed Gesprek mee te starten (PDF)
 • De Puppet Power Post; 52 wekelijkse mail met ideeën die jouw pop uit kan voeren
 • Toegang tot mijn Facebookcursusgroep “Meer Zicht Op Kinderen Via Jouw Handpop”
 • Tot 2 december 2024 toegang tot de MaandagMeeting via Zoom, mijn online inspiratiesessie voor al je handpop vragen (wekelijks op maandagavond)

Jouw investering is €197,-

Het “Ik Wil Meer Pakket”is er om jouw pop een structurele plek en inhoudelijke rol te geven bij alle activiteiten die je met een kind of groep wilt ontplooien. Gemaakt voor jou als je jouw handpop wil gebruiken om een brug te slaan tussen jou en het kind en daarmee te komen tot meer contact, meer taal, meer veiligheid en meer zicht op een kind.

In dit pakket zit:

 • Uitgebreide Online Cursus “Laat de handpop voor je werken” (kinderopvang/onderwijs + hulpverlening/1-op-1, ja, je leest het goed, je krijgt toegang tot allebei)
 • Online Masterclass “Hoe Ga Je Om Met Overenthousiaste Kinderen”?
 • Online Thema Programma “Het Leukste Sinterklaas Avontuur Ooit”
 • Het boek “De Handpop Als Pedagogisch Hulpmiddel” (PDF)
 • 25 Taalactiviteiten die jouw pop uit kan voeren (PDF)
 • 25 Korte Activiteiten die jouw pop uit kan voeren (PDF)
 • 52 Vragen om een Goed Gesprek mee te starten (PDF)
 • De Puppet Power Post; 52 wekelijkse mail met ideeën die jouw pop uit kan voeren
 • Toegang tot mijn Facebookcursusgroep “Meer Zicht Op Kinderen Via Jouw Handpop”
 • Tot 2 december 2024 toegang tot de MaandagMeeting via Zoom, mijn online inspiratiesessie voor al je handpop vragen (wekelijks op maandagavond)

Jouw investering is €399,- (betaling in twee termijnen is mogelijk) Dit is de link naar de website, de plek waar je je ook in kunt schrijven.

De inschrijving voor dit Final Dutch Offer sluit op 1 februari. Maar mijn begeleiding stopt niet: tot december 2024 werk ik met degenen die zich inschrijven en ben je welkom bij mijn wekelijkse Zoom-meetings, waar ik je help om je doelen te bereiken.

Dit aanbod komt niet meer terug. Dit is echt de laatste keer, dus mis het niet.

Dat wat ik in het Nederlands aanbied komt niet in dezelfde vorm terug in het Engels. Als je een voorkeur hebt voor het volgen van een cursus in het Nederlands, òf als je in de lijstjes hierboven cursussen ziet staan die je echt graag wilt volgen nog, wacht niet tot later.

Spreekt dit je aan en staat jouw pop al een poosje op de plank? Schrijf je in en laat me je verder helpen om je obstakels te overwinnen. Stuur me gerust een bericht als je vragen hebt, ik ga graag met je in gesprek.

P.S. Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogs, video’s en berichten? Volg me dan op Facebook; daar post ik vrijwel dagelijks: https://www.facebook.com/helen.meurs

Author

I'm a teacher, trainer, developer, hand puppetcoach and author of the book "The Handpuppet as an educational tool". I want to inspire you and help you to use a puppet in class. I'm sure the hand puppet makes a big difference in the life of a child, but also in your life. I hope you're gonna enjoy that just as much as I am.

Comments are closed.