JaNee is één van de creaties waar ik het meest trots op ben, niet alleen op de pop an sich, maar vooral tot wat JaNee is uitgegroeid. Met JaNee kwam het idee tot leven om kinderen uit te gaan dagen hun grenzen aan te geven. Ik wilde kinderen spelenderwijze leren op welke manier ze aan kunnen geven wat ze wel en niet willen.

Het idee ontstond toen ik nog juf was, ik zag dat veel ruzies tussen kinderen ontstonden doordat kinderen niet vertelden wat ze wilden (of niet wilden) en, als de frustratie hoog opliep, ook niet altijd even effectief reageerden. Ik zag tranen, boosheid en fysieke botsingen als gevolg van frustratie en vroeg me af of er een manier zou zijn om kleuters te leren dat ze ook gewoon kunnen zeggen wat ze willen. Als je zegt wat je wilt dan weet de ander dat en hoewel dat ook geen garantie is op nooit meer botsingen, tranen of boosheid, biedt het in ieder geval een opening tot met elkaar gaan overleggen. Of dat haalbaar was wist ik niet maar ik wilde het wel uitproberen en besloot daar een pop bij te gaan gebruiken.

Het moest een meisjespop zijn. Ik wilde assertiviteit en weerbaarheid aan een meisjes personage koppelen omdat dat ik meisjes daarmee zag worstelen, meer dan jongens. Het moest een sterk meisje zijn, eentje die niet bang was om zich uit te spreken, die een heel duidelijk Ja en Nee kon laten horen, die vanuit een ik kon opereren, maar geen haaibaai was. Mijn eerste JaNee was een andere pop, daarmee testte ik het concept uit in de praktijk. Toen ik zicht had op de wensen van leerkrachten, liet ik een geheel nieuwe pop ontwikkelen door Living Puppets. JaNee was geboren.

Met JaNee kreeg mijn visie op het werken met de handpop als hulpmiddel een concreet en herkenbaar gezicht. Nog steeds is zij de pop waarmee ik het meest werk. In mijn video’s, bij webinars en tijdens mijn lessen is zij meestal de pop die de voorbeelden geeft, die vragen vertaalt naar concrete voorbeelden.

In 2007 lanceerde ik de eerste handleiding  “JaNee heeft Alles”, in 2012 werd zij de hoofdpersoon in de instructie-dvd “JaNee babbelt…” en in 2013 kreeg JaNee haar eigen blog. Haar blog  en haar vlogs zijn natuurlijk ook terug te vinden op deze website.

Author

I'm a teacher, trainer, developer, hand puppetcoach and author of the book "The Handpuppet as an educational tool". I want to inspire you and help you to use a puppet in class. I'm sure the hand puppet makes a big difference in the life of a child, but also in your life. I hope you're gonna enjoy that just as much as I am.

Comments are closed.