“Heb je het gezien, het filmpje?” vroeg JaNee toen ze vanmorgen belde. “Het ziet er dus echt zo uit in Chichen Itzá hè, ja en weet je wat ik het allermooist vond? Dat er zoveel stenen versierd waren, ja, daar waren tekeningen op gemaakt, niet met stift ofzo, nee, die zaten in de stenen gekrast. Is knap hè want toen de Maya’s ze maakten was er nog geen bouwmarkt waar je even naartoe kon om gereedschap te halen, dat moesten ze allemaal zelf maken, ja, heel lang met twee stenen over elkaar wrijven totdat hij een beetje scherp werd enzo, zo deden ze dat.”

“We zijn nu in het regenwoud, ken je dat? Het is heel groot en op heel veel plaatsen kunnen we niet rijden, nee, daar is de grond te nat en dan wordt het blubber en dan kunnen we niet verder. Hebben we al een keer gehad en toen kwamen er een paar mannen uit het bos om ons te helpen, dat waren een soort indianen, ze woonden daar in het regenwoud en we mochten ook even met ze mee naar hun dorp, kijk hier wonen ze:

Ze hebben de hutten zelf gebouwd en die staat op palen want in het regenwoud wonen ook wilde dieren en die wil je natuurlijk niet in je huis hebben. Er wonen heel veel dieren in het regenwoud hè en nog veel meer insekten en sommige insekten zijn gevaarlijk, als die je bijten kun je doodgaan maar de mensen die daar wonen weten dat allemaal, die weten waar je voor op moet passen en wat je kunt eten want in het regenwoud is geen supermarkt hè, nee, de mensen die daar wonen die eten vooral dingen die ze daar vinden kunnen. Jip heeft een link waar je nog veel meer kunt vinden over het regenwoud, dan kun je het zelf zien.

We hebben ook nog even mee mogen doen met de spelletjes die de kinderen daar spelen, die spelen gewoon met stokken en stenen enzo en daar hebben ze allemaal spelletjes mee bedacht en ze voetballen met dingen die ze in het bos gevonden hebben, grote bladeren waar ze dan een voetbal van gemaakt hebben en de kinderen gaan ook mee het bos in, ja, die weten ook al wat gevaarlijk is en wat niet en dat vertelden ze ons ook allemaal. Ze weten echt heel veel van de natuur, veel meer dan wij.

Er wonen zoveel dieren in het regenwoud omdat er water is en veel bomen en planten, die groeien daar goed omdat er dus water is want dat hebben planten nodig hè, en het is hier ook warm want bijna nergens kun je de lucht zien, het is overal groen want de bomen staan dicht bij elkaar en de bladeren van de bomen zijn als een soort afdak.

En nu zijn we weer op reis, ja, ze hebben ons verteld hoe we het beste rijden kunnen zonder dat we steeds hoeven te stoppen voor boomstammen of blubber enzo, er zijn wel paden maar die moet je maar net weten hè en zij weten die dus dat hebben ze ons verteld. Ja, nu zijn we op weg naar onze volgende bestemming.”

 

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.