Ik had hem gisteravond al klaar, het vakantieboek van Jip, Mo en JaNee maar toen was het laat en lag JaNee al te slapen. Ik heb nog even overwogen om haar wakker te maken om het haar te laten zien want dit keer stond ik te popelen en was ik best trots op dit mooie boek maar vond dat bijzonder kinderachtig van mezelf, dat wakker maken,  en besloot toch maar tot vandaag te wachten.

Vanochtend kwam het er ook niet van maar tussen de middag kon ik JaNee eindelijk laten zien wat ik had gemaakt. “Wat is dit?” vroeg ze toen ik haar de klapper gaf. Nou dit is jullie vakantieboek weet je nog? Die wilden we toch maken? “Is dit ons vakantieboek? Wat een mooi boek heb jij daar van gemaakt! Is het al helemaal af?”

Nee, het is niet helemaal af nog, ik heb een klapper gekocht, daar alle verhalen in gestopt, alle links die jullie stuurden er in verwerkt, de ansichtkaarten toegevoegd en er een leuk voorkantje voor gemaakt en dat is dit boek geworden. “Maar er moet toch nog vanalles bij? Vlaggen en hoe de landen er uit zien op de kaart en welke beesten er leven, en welke plantjes er groeien en wat heel bijzonder is aan dat land of wat nog leuk is om te vertellen? Dat moet er toch nog bij?”

Ja, dat moet er nog bij maar dat kan ook want na elk verhaaltje kun je zelf toch nog wat bladzijden toevoegen? Dat hoef ik toch niet te doen, dat zouden jullie toch allemaal zelf bij elkaar zoeken en daarbij zou ik toch alleen helpen als jullie alles bij elkaar gezocht hebben? Dan zou ik er toch weer een paar leuke bladzijden van maken? Ik heb het begin gemaakt en de rest moeten jullie zelf doen, maak maar weer een plannetje en vul het maar aan met wat je wilt, het maakt mij niet uit en ga me er verder ook niet mee bemoeien.

Op dit moment zitten ze weer bij elkaar; Jip, Mo en JaNee en ook Mees heeft zich bij hen aangesloten want die wil het boek ook graag bekijken en heeft ook wel ideetjes die nog in het boek verwerkt kunnen worden. Het laatste wat ik net opving was: “we kunnen natuurlijk ook vragen bedenken die de kinderen dan zelf moeten beantwoorden, ja, of een puzzel maken, of beesten zoeken die in meer landen leven en dat ze dan aan moeten kruisen in welke landen die allemaal leven, of …….” Ze zijn er heel druk mee in ieder geval dus het krijgt vast nog een mooi vervolg. Natuurlijk laat ik het weten als het vervolg ook echt vorm heeft gekregen maar nu ligt er vooral een vakantieboek wat nog eindeloos verder uitgebreid kan worden.

Wil je het zien? Dat kan want het is te downloaden (duurt wel even, het is een groot bestand). Als je denkt het te kunnen gebruiken, gebruik het gerust, dat vinden Jip, Mo, JaNee en ik helemaal prima.

de_wijde_wereld.pdf 18 MB