Het was gisteren mooi weer bij ons, ja, er was zon, bij jou ook? En toen wou ik wel in het bos gaan wandelen want er is al veel herfst te zien in het bos hè? Ja, in ons bos wel, daar krijgen de bomen al allemaal kleurtjes. Ja, er zijn bomen die nog helemaal groen zijn, en er zijn bomen die nog een beetje groen zijn maar waar ook blaadjes aan zitten die al geel of bruin of meer kleurtjes hebben, er zijn ook bomen die al bijna helemaal oranje met geel zijn, en er zijn bomen die oranje met rood zijn, en er zijn bomen die al bijna helemaal bruin zijn en er zijn ook al bomen waar niet meer veel blaadjes aan zitten, nee, die blaadjes zijn er al afgevallen of afgewaaid door de wind, want dat kan hè, dat de wind ze wegblaast. Ja, dat kan en dat komt omdat de blaadjes in de herfst niet meer zo vast aan de bomen zitten, nee, en dat komt omdat blaadjes in de herfst niet meer zoveel water krijgen van de boom. De boom wil dan al het water voor zichzelf houden, voor in zijn stam en dat is dan voor de winter, dan wil de boom niet zo groot zijn met allemaal blaadjes want dan krijgt ie het veel sneller koud enzo en dat wil de boom niet dus daarom heb de boom bedacht dat zijn blaadjes er maar af moeten in de herfst, ja, goed plan van de boom hè? En als blaadjes geen water meer van de boom krijgen dan krijgen ze dus eerst andere kleurtjes en daarna vallen ze er af, dan zijn de blaadjes dood en die vallen op de grond. En als het dan lente wordt dan komen er weer nieuwe blaadjes aan de boom, ja.

En ik zag ook paddestoelen, ja, hele kleintjes die bovenop een boomstam aan het groeien waren, dat is net een klein paddestoelen dorpje hè?

En ik zag ook paddestoelen die tegen een boom aan groeien, ja, die gewoon uit de boom groeien aan de zijkant, grappig hè dat dat kan? En je kan zo ook goed zien dat er allemaal streepjes onder de paddestoel zitten, dat het bijna als bij een paraplu is, ja, die heb ook van die pinnen en daaroverheen dan een dak en bij paddestoelen is dat ook zo en bij paddestoelen zitten de zaadjes van de paddestoel dan bij die streepjes, ja, als hij dood gaat en op de grond valt dan komt er  volgend jaar weer een nieuwe en dat komt dan door die zaadjes. Daar kan je beter niet naar gaan zoeken in de paddestoel hè, nee, ik heb dat wel eens gedaan maar toen werd Helen boos want die zei dat je hartstikke ziek kan worden van een paddestoel en dat je daar niet aan moet komen met je vingers, dus ik moest daarna in de wasmachine. Ik snapte er niks van want wij eten toch ook wel eens paddestoelen en die kopen we dan toch bij de supermarkt dus waarom kan ik die dan wel eten en die in het bos niet want die in het bos kan ik gewoon plukken en daar hoef ik dan niet voor naar de winkel hè? En toen zei Helen dat er wel paddestoelen zijn die we eten kunnen maar ook een heleboel waar je heel ziek van kan worden en dat je aan de buitenkant niet kan zien of je er ziek van wordt en dat je ze dus beter allemaal kan laten staan want dan weet je zeker dat je er niet ziek van wordt of je moet samen met iemand zijn die zeker weet dat je niet ziek wordt van die paddestoel, ja, iemand die paddestoelen goed kent ofzo. Maar die ken ik niet en Helen weet niet hoe het zit met paddestoelen dus ik mag er van haar wel naar kijken maar er niet aan zitten. Nou ja, dan doe ik dat gewoon hè?

En deze zag ik ook, is een mooie hè, die heeft ook weer van die streepjes en deze kwam gewoon uit de grond. Is ook wel weer handig dat die niet geplukt is hè want anders zou ik hem niet zo goed kunnen bekijken, nee, zou ik hem jou niet kunnen laten zien.

O ja, deze wou ik jou zeker laten zien want dit is echt een grote paddestoel hè, dit is een reuzenpaddestoel, ja, dit is een heel groot paddestoelendorp en die groeide bij ons gewoon tegen de boom aan. Ja, ’t is een soort paddestoelenflat hè, allemaal paddestoelen boven elkaar, héél veel bij elkaar. Mooi hè?

En meer paddestoelen heb ik niet gezien gisteren, nee, dit waren ze maar ik ga nog wel vaker kijken in het bos voor jou hè in de herfst, ja, want is er nog veel meer te zien hè en de blaadjes krijgen nog veel meer andere kleurtjes hè dus dat laat ik jou wel zien, ja, ga ik voor jou op onderzoek in mijn bos en dan ga jij op onderzoek bij jou en dan kunnen we zien of het bij jou hetzelfde is als bij mij. Ja, of jij ook dingen gevonden hebt die ik niet gevonden heb. Is dat een goed plan?