Moet je kijken, ik heb blokken gekregen, voor mijn verjaardag. Mooi zijn ze hè? Ja, ’t is eigenlijk een spel maar je kan er ook gewoon mee bouwen hè, ja, ’t zijn ook gewoon blokken, blije blokken want ze hebben allemaal blije kleuren zie je dat?

En nou ben ik dus aan het bouwen, ja, niet iets echts aan het bouwen maar stapeltjes aan het maken van blokken. Ja ’t is niet een huisje ofzo, nee, ’t zijn stapeltjes, dat je blokjes op elkaar legt, weet je wel? Ja, en het ene stapeltje is hoger dan de andere, dat moet, ja, want ik wil stapeltjes maken met de blokjes en die stapeltjes laten dan zien hoeveel mijn plantjes zijn gegroeid. Ja,  Helen had staafjes op papier gemaakt en daar wil ik nou stapeltjes van maken, ja, want dan kan ik jou ook met blokjes laten zien hoe groot ze al zijn, slim hè? Ja, dan kan jij zien dat groeien steeds hoger worden is.

Ja, want jij dacht misschien dat ik vergeten was om de plantjes weer te meten en dat was ik ook maar Helen had het nog wel onthouwen en die zei dat we moesten gaan meten, dus dat hebben we ook gedaan en zij heb dat weer opgeschreven en nou heb ze ook weer zo’n ding met van die balkjes gemaakt, ja, dan kun je precies zien hoe groot mijn plantjes al zijn, kijk maar, zo groot zijn ze al:

Groot hè? Die ene, de eerste is echt al héél groot, ja, die is het hoogst en die blauwe is ook al heel groot, die is hoger dan die met de kleine witte bloempjes die er naast staat. Maar weet je welke het meest is gegroeid? Die rooie, ja, die bleef steeds heel klein hè en nou heb het een paar keer goed geregend en toen werd ie ineens heel groot, ja, hij heeft ook veel blaadjes erbij gekregen, ja, hij had ineens zin om te gaan groeien denk ik. Hij is nog wel steeds het laagst van allemaal. Ja en de gele was ook ineens veel groter, veel hoger maar ook veel meer blaadjes, ja, dat is wel een echte plant nou al. Kan jij zien welke het laagst is en welke dan steeds ietsje hoger en welke dan het hoogst is?

Helen vond dat ze nu te groot worden voor hun potje dus nu staan ze in de tuin, ja, ik moest aanwijzen waar en dan zette zij ze er in. Dus nu moet ik niet meer water geven in de potten maar in de tuin en omdat ik dat heel goed kan mag ik ook gelijk meer plantjes water geven.

Er kunnen nog best meer plantjes bij hè? Vind ik ook en omdat dit mijn tuintje is mag ik dus nog meer plantjes gaan uitzoeken en die zetten we er dan bij in de tuin. Ja, maar ik blijf alleen deze 5 meten hè, ik doe ze niet allemaal want dat duurt heel lang hè, meten, als je dat nog niet zo goed kan tenminste en Helen zei dat ik niet alle plantjes op hoef te meten, alleen de 5 die ik al deed, dus dat ga ik ook doen en dan laat ik jou wel weer zien of ze nog groter zijn geworden.

En nu ben ik dus blokjes aan het stapelen, ja, dat ik jou ook met blokjes kan laten zien hoe groot ze al zijn, ja, dat ze groeien, maar dat gaat nog niet helemaal goed want met de blokjes lijkt het nou net alsof ie elke keer is gegroeid en dat is niet zo, nee, soms bleef ie hetzelfde en toen groeide ie ineens heel veel en dat is dan wel twee of drie blokjes denk ik. Dus ik ga even goed kijken of het lukt met de blokjes, of ik de tekening van Helen na kan maken en als het niet lukt dan moet zij de volgende keer maar weer zo’n tekening maken, is dan wel beter denk ik.