Gisteren ben ik in slaap gevallen, ik was moe joh, zo veel gedaan hè maar ik moest ook vroeg gaan slapen want vandaag ging ik naar de koningsspelen, ken je dat? We gingen met zijn allen spelletjes doen bij ons op de markt en daar had ik zin in. Maar het ging niet door, het regende te hard en de meneer die de baas was wilde niet dat we ziek werden dus toen moesten we terug naar school en hebben we daar spelletjes gedaan, binnen en niet zo lang dus toen waren we vanmiddag vrij. Is ook fijn en nu is het vakantie, dan hoeven we nooit naar een school toe.

Dus nu heb ik vanmiddag binnen gespeeld, ja. Ik ga je nog vertellen over de boodschappen maar ik wil je eerst vertellen over iets anders want weet je wat ik vanmiddag heb gedaan? Ik heb geverfd! Ja, vogelhuisjes geverfd. Wij hebben heel veel vogeltjes in de tuin hè, ja, en de hebben niet allemaal een huisje en dat willen ze graag want dan kunnen ze daar eitjes in leggen. Dus toen zei ik dat we een vogeltjeshotel moesten gaan maken, dan kunnen er heel veel vogeltjes bij ons komen wonen, gratis natuurlijk. Dat vond Helen een goed idee dus die is op zoek gegaan naar vogelhuisjes en die vond ook hele kleine, voor hele kleine vogeltjes maar die waren saai dus die moesten we gaan verven in allemaal kleurtjes die vogeltjes ook mooi vinden. En ik mocht dat doen. Ik wilde oranje en groen en paars en ook wel roze maar toen ik verf kreeg zat er alleen maar geel en rood en blauw en wit en zwart op het bord.

“Dat is niet genoeg kleurtjes” zei ik “je moet nog even oranje en groen en paars en roze pakken” maar die had ze niet zei ze en dat was ook niet nodig want van deze kleurtjes kon ik alle kleuren van de regenboog maken. “O ja, hoe dan?” nou, ik moest kleurtjes verf gaan mengen, door elkaar gaan roeren en dan kwam er een andere kleur tevoorschijn. “O echt, ik geloof er niks van!” maar Helen zei dat het echt zo was en dat ik het maar uit moest proberen want meer kleuren had ze niet. Ik kreeg een bord met verf en kwasten en moest maar gaan verven met die kleuren of gaan roeren om een andere kleur te maken. Nou lekker!

Maar het is dus echt zo hè, ja, toen ik per ongeluk met de rood in de geel kwam zag ik opeens oranje, da’s grappig dus ik heb geroerd en daarna heb ik een beetje blauw door de geel geroerd, weet je wat het dan wordt? Dan wordt ie groen, ja echt! Een beetje blauw werd lichtgroen en veel blauw werd donkergroen. Als ik wit bij de blauw deed dan werd ie lichtblauw en als ik zwart bij de blauw deed dan werd ie donkerblauw. ’t Is een beetje toveren hè. Alles met zwart werd donker en alles met wit werd lichter en als je rood bij blauw doet dan wordt ie paars en als je daar wit bij doet dan wordt ie ook paars maar dan lichter paars.

Ik was wel blij dat ik een paar kwasten had want als je net met rood heb geverfd en dan in de blauw gaat dan is de blauw niet meer blauw, nee, dan zit er rood doorheen en dat zie je dus dan kon ik beter een andere kwast pakken, wist ik niet eerst dus nu hebben we ook een huisje met blauw en rood door elkaar maar ik denk dat de vogeltjes die ook wel leuk zullen vinden, denk je niet? Is weer eens wat anders….ja, en weet je wat ik nog meer heb ontdekt? Dat je ook steeds nieuw water moet pakken voor de kwast want anders wordt de verf ook vies en heb je ook ineens een andere kleur.

De vogelhuisjes hebben nu dus allemaal een andere kleur gekregen, ik heb getoverd met geel, blauw, rood, zwart en wit en toen kwamen er allemaal nieuwe kleurtjes uit. En op het laatst heb ik alle verf die nog op het bord zat door elkaar geroerd en weet je welke kleur er toen kwam? Nou……..?