JaNee kwam vanmiddag binnenlopen, ze was naar school geweest en zag er helemaal niet blij uit. Ze trok haar schoenen uit en deed haar sloffen aan, pakte haar nieuwe Garfield trui, trok die over haar tuinbroek aan en plofte daarna op haar grote oranje stoel. Ik maakte een kopje thee voor haar en ging bij haar zitten.

“Wat is er meissie? Was het niet leuk op school?” vroeg ik. “Jawel, het was heel erg leuk, er waren een paar nieuwe kinderen bijgekomen in de klas die ik mocht laten zien hoe het bij ons in de klas gaat, waar alles staat en die mij alle vragen mochten stellen die ze nog niet aan de juf durfden te vragen. En we hebben gewerkt en dat was ook leuk en buiten heb ik in de zandbak gespeeld, en ik heb de boeken in de boekenbak allemaal bekeken, en ik mocht in de bouwhoek en we hebben een nieuw liedje geleerd……het was een hele leuke dag maar ik ben nu zo moe en dat is toch raar?”

Hoezo raar? “Nou, we hebben heel lang rondgereisd, zijn overal geweest en toen was ik helemaal niet moe en nu moet ik weer naar school en nu ben ik ineens moe, dat is toch raar?” Nou, zo raar is dat toch niet? Toen je op vakantie was kon je zelf kiezen wanneer je wat ging doen, was er niemand van wie je iets moest, als je even geen zin meer had kon je stoppen en later weer verdergaan, je hoefde niks en mocht alles en dat is nu weer voorbij, nu moet je weer op tijd opstaan, moet je in de kring, moet je een werkje doen, de juf bepaalt wat je moet doen en wanneer je dat moet doen, de juf zegt wanneer je moet stoppen, wanneer je mag gaan gymen, wanneer je je banaan op mag eten, wanneer je buiten mag spelen, wanneer je weer aan iets anders mag beginnen en nu ben je niet meer alleen met Jip en Mo maar moet je met veel meer kinderen rekening houden en die willen ook allemaal iets en die hebben ook allemaal hun verhalen die ze vertellen willen en daar wil je ook allemaal naar luisteren dus ik snap wel dat je nu moe bent, dat is helemaal niet raar. Je moet gewoon weer een beetje wennen aan het naar school gaan, ik denk dat heel veel kinderen in jouw klas moe zijn nu, thuis komen en het liefst voor de televisie willen gaan zitten of even willen gaan slapen, dat hoort er gewoon een beetje bij, bij een nieuw schooljaar, daar is echt niks geks aan. Vraag morgen maar eens aan de andere kinderen, je zult merken dat die precies hetzelfde hebben als jij, misschien niet allemaal maar veel wel.

“Dus jij denkt dat er veel anderen nu ook moe in hun stoel hangen? Dat ik niet de enige ben? Dat moet ik dan toch eens gaan vragen want dan kunnen we wel ‘hangspelletjes’ doen. Marieke vroeg of ze bij mij mocht spelen vanmiddag maar ik had dus geen zin in spelen en heb gezegd dat ik moe was maar ik had natuurlijk ook kunnen vragen of ze dan samen met mij op mijn stoel wilde hangen, niet spelen met iets maar gewoon hangen en verder niks, had ze misschien best leuk gevonden. ” Ja kan,  maar dat kun je dus morgen vragen, als Marieke dan toch graag echt wil spelen, kun je altijd zeggen dat je dat niet wilt, dat je liever wil hangen maar misschien bedoelt Marieke met spelen ook wel gewoon samen zijn, dat het niet uitmaakt of er dan echt gespeeld of alleen maar gehangen wordt en daar kom je alleen maar achter als je het vraagt.

“Ja en als zij dan wil springtouwen kan ik altijd zeggen dat ze dan iemand anders moet zoeken die dat ook wil omdat ik daar geen zin in heb” Ja, maar misschien heb je morgen wel zin om te springtouwen, dat weet je nu nog niet dus dat zie je dan morgen wel weer. Je moet vooral eerlijk zijn denk ik, als jij iets niet wil wat de ander wel wil dan zegt dat niet dat je de ander niet aardig vindt, het zegt alleen maar dat je er nu even geen zin in hebt en dat jullie verder nog gewoon vriendjes zijn. Het is veel eerlijker om dat toe te geven dan net te doen alsof je iets leuk vind waar je eigenlijk geen zin in hebt, of met iemand mee naar huis te gaan terwijl je liever thuis in je stoel wilt hangen, dat moet je ook gewoon zeggen.

“Heb jij nog aan ons vakantieboek gewerkt?” vroeg JaNee daarna “jij ging daar toch iets moois van maken?” Ja, ik ben er mee bezig maar het is jullie boek dus jullie moeten zeggen wat er in moet komen en ik zal er dan wel iets moois van maken maar daar heb ik jullie wel bij nodig. Dat hoeft niet nu dus ga maar lekker hangen even en dan kijken we er vanavond wel naar goed? Dat was goed, de tv staat nu aan en ik zag net dat JaNee in slaap gevallen is. Laat maar even slapen, het is zo vermoeiend het weer naar school gaan, dat merkte ik als juf ook altijd dus nee, ik vind het helemaal niet raar. Na de vakantie zijn veel kinderen moe van alle indrukken die school weer met zich meeneemt, heel logisch eigenlijk….