We hebben vandaag brillendag…… ja, vandaag hebben we allemaal een bril en weet je waarom? Omdat ik brillen leuk vind, ja, ik vind een bril een leuk ding en wil er elke dag wel eentje op. Maar ik heb geen bril nodig, nee, mijn ogen zijn te goed en dat is balen want daarom krijg ik er ook geen eentje.

Maar toen ik vandaag op ons kantoor binnenkwam toen lagen er wat brillen op de tafel, dat had Helen gedaan, ja, omdat die weet dat ik brillen leuk vind en graag brillen pas. Ja, dat doe ik hè, Helen heb wel een bril zelf en als die een nieuwe moet dan ga ik altijd mee naar de brillenwinkel, ga ik brillen passen: grote brillen, kleine brillen, brillen met ronde glaasjes, brillen met vierkante glaasjes, brillen met gekke glaasjes, brillen met rood, brillen met oranje, brillen met stippen, brillen met allemaal kleurtjes, ja, die zijn er allemaal hè, er zijn héél veel verschillende brillen en die staan allemaal anders. En dat vind ik leuk, leuk om te zien dat ik er anders uit zie met een andere bril op mijn neus.

Vandaag waren er genoeg brillen om uit te kiezen dus wilden Mo en Jip ook wel een bril passen, hebben we dus ook gedaan, we hebben allemaal alle brillen op gedaan en toen gekeken welke het leukst was. We hadden ook brillen voor de zon, ken je die? Die met die donkere glazen? Ja, die waren er ook maar dan kan je jezelf niet goed zien in de spiegel hè en als je die binnen op doet dan wordt het allemaal heel donker wat je ziet dus die vonden we nu niet leuk, die doen we wel als de zon schijnt en buiten gaan spelen, dan doen we nog een keertje met zonnebrillen. Nu hebben we gewone brillen gedaan.

Jip wou persé de blauwe, ja, die vond hij het mooist, het grappigst, ja, staat hem goed hè. En Mo had eerst een hele kleine, waar je net zijn ogen door kon zien maar die vond ie niet fijn, hij zei dat hij steeds tegen het randje van de bril aan keek en dat wou hij niet, hij wou liever de hele grote rode bril maar die wou ik ook dus toen hebben we gekeken bij wie die het mooiste stond en toen zei Mo dat hij mij beter stond omdat hij mooi is bij mijn haar en hij net op de dokter lijkt met die bril. Was ook wel zo, de dokter heeft ook zo’n bril en Mo wil niet op de dokter lijken hè dus die nam ging eerst de andere rooie passen en vond toen de paarse toch het mooist. Met die bril lijkt hij op een kunstenaar zegt hij, ken je dat? Een kunstenaar? Dat is iemand die kunst maakt, schilderijen, of beelden, of iets anders wat in een museum hangt. Jip en Mo zeggen dat ik net op de mevrouw uit de bibliotheek lijk met de grote rooie bril, die heeft ook zo’n grote bril en die staat altijd op het puntje van haar neus, ja, glijdt er net niet vanaf en daar kijkt ze dan overheen, over de bril, ja. Die heeft een bril om te lezen hè, ja daarom kijkt ze er overheen. Dat weet ik want dat heb ik gevraagd. Zij kan de letters in de boeken niet meer goed zien en daarom heeft ze een bril om te lezen, alleen lezen lukt niet zonder bril en daarom kijkt ze er overheen als ze niet hoeft te lezen. Dat is een bril voor dichtbij, je hebt ook brillen voor ver weg hè, ja, die heb je als je de letters in een boek wel goed kan lezen maar dingen die wat verder weg zijn niet meer goed kan zien. Ja, wel je boek kan lezen maar niet meer goed kan zien wat er op het schilderij aan de muur staat. Ja, dan heb je een bril voor ver weg nodig.

En in de brillenwinkel kunnen ze dat zien, dan moet je achter zo’n groot ding met gaatjes kijken en dan gaan ze daar glaasjes in doen en dan moet je zeggen of je de letters op de muur beter of slechter ziet en als je alles dan goed ziet dan weten ze welke bril je nodig hebt, eentje voor dichtbij of eentje voor ver weg. Ja, dat weet ik dus want dat heb ik gezien bij Helen, die moest dat ook doen en toen mocht ik ook kijken en zij had wel een bril nodig en ik niet. Echt zo balen….

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.