Ik heb een boek gekregen, van Helen, zomaar omdat ze het wel iets voor mij vond, omdat ze dacht dat ik het leuk zou vinden en er nog meer ideetjes van zou krijgen. Ja, da’s lief hè? Vind ik wel en ik vind het ook een leuk boek, ja, het gaat over dingen die je bewaren kan en verzamelen, dat je er wel een museum van maken kan. Ken je dat? Een museum? Ikke wel, ben ik wel eens geweest, ja. Ik ben wel eens in een museum geweest waar allemaal schilderijen aan de muur hingen en allemaal beelden in de tuin die er bij was. Die zijn door iemand gemaakt hè, door een kunstenaar, die had een idee en heeft toen van dat idee een schilderij gemaakt of een beeld. Ik vond het niet allemaal mooi en snapte ook niet alles maar was wel nieuwsgierig en probeerde te raden wat de meneer of mevrouw die het gemaakt had me wilde laten zien, ja, dat zie je soms niet gelijk hè, daar moet je soms heel lang voor kijken of nadenken of er een boekje bij pakken waar het in staat.

En ik ben ook een keer naar een museum geweest waar allemaal dingen lagen die uit andere landen kwamen, ja, dan kon je zien wat ze daar doen en dat is niet altijd hetzelfde als bij ons hè, niet dat kan anders zijn. En ik ben een keertje in een museum geweest wat over vroeger ging, over toen ik er nog niet was en nog veel langer geleden, toen er nog geen computers waren en nog geen trein en nog geen water wat uit de kraan komt. Ja, dat was vroeger hè en dat vind ik allemaal leuk om te zien, om te ontdekken en weer een beetje meer te weten, dat vind ik leuk.

En nou heb ik dus een boek dat ik mijn eigen museum kan maken en weet je wat daar in staat? Daar staat in dat alles wat je ziet en vind een plekje in je museum kan krijgen en dat je al die dingen kan verzamelen en bij elkaar kan leggen, ja, steentjes bij steentjes, takjes bij takjes, knikkers bij knikkers, knopen bij knopen, foto’s van de vakantie bij elkaar, foto’s van het bos bij elkaar, foto’s van mezelf bij elkaar, tekeningen die over hetzelfde gaan bij elkaar of juist door elkaar als je wil laten zien dat je heel veel verschillende tekeningen maakt, dat kan ook. Ja, en al die dingetjes kun je dan bij elkaar doen in potjes of zo, of doosjes, of envelopjes, of bekers, of schoenendozen als je die hebt. Als het te groot is voor een potje moet je naar iets zoeken waar het dan wel in past en als iets mooi is en je wil er vaak naar kijken dan kun je het beter in een potje van glas doen, van de appelmoes ofzo, ja, dan kun je gelijk zien wat er in zit hè, dan hoef je er niet naar te zoeken. En als je dan al die potjes en doosjes en bekers en enveloppen bij elkaar zet dan heb je je eigen museum. Ik vind het een superplan! Ja, ik denk dat ik al wel een museum bij mekaar heb want ik verzamel veel hè, ja, heel veel en nu met dit boek zie ik nog meer dingen die ik verzamelen kan. Ja, want er staat in dat je ook een kunstwerk maken kan van allemaal stukjes glas en gekleurde papiertjes die je gevonden hebt, die moet je dan op een glazen pot plakken, een grote, anders kan er niet veel op en daar moet je een kaarsje in zetten of een lamp achter doen. En dan zie je allemaal verschillende kleurtjes en als er kreukels in het papiertje zitten dan is het ander licht dan als er geen kreukels in zitten, grappig hè, wist jij dat?

Staat allemaal in mijn boek, ik ben er blij mee, ja, ik vind het een fijn boek en snap het niet allemaal want er staan ook veel letters in en ik kan nog niet lezen hè, nee, kan ik niet maar als ik het niet snap dan vraag ik het Helen wel en die leest het dan voor, ja, dat doet ze. Ik ga nou weer verder lezen hoor en als ik nog iets ontdek dan vertel ik het je weer goed?

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.