Dit weekend was het mooi weer bij ons, bij jou ook? En toen ben ik naar buiten gegaan, ja, ik heb in de tuin gespeeld, ja, en ook gekeken hoe het met mijn plantjes gaat, welke er nog bloemetjes heeft en welke al niet meer. Want het is herfst geworden hè en in de herfst gaan de blaadjes van de boom vallen en dan gaan er ook steeds minder bloemetjes bloeien. Dat is als het herfst is.

Aan de bomen kon ik nog niet zien dat het herfst is al maar weet je wat ik wel zag van de herfst al? Ik zag paddestoelen! Ja, wel allemaal saaie paddestoelen nog, met niet zoveel kleur. Die zag ik vooral, ik zag er maar een paar met kleur, kijk, deze heb ik allemaal gezien:

Ze zijn niet allemaal hetzelfde hè, zie je dat? En er zijn er ook bij waar een eekhoorntje aan geknaagd heeft, zie je die ook? Ik heb er ook eentje gezien waar een stuk vanaf is gebroken en dan kan je ook zien dat een paddestoel een dak heeft en dat er onder dat dak allemaal van die streepjes zitten. Die streepjes daar zitten sporen in en dat zijn de zaadjes van een paddestoel, kijk zo zit het:

en als er dan een spore op de grond valt, dan groeit daar weer een nieuwe paddestoel uit, kijk zo groeit een paddestoel:

Is mooi hè? Wist jij dat dat zo gaat bij een paddestoel? Ik niet. Maar nu wil ik dus weten welke paddestoelen ik heb gezien, ja, want paddestoelen hebben ook een naam hè, net als jij en net als een beest en net als een plant, ja. Ik heb een plaat gevonden waar een heleboel paddestoelen op staan, kijk deze:

En daarom weet ik nu dat één van de paddestoelen die ik heb gezien, dat die eekhoorntjesbrood heet. Die andere dat weet ik nog niet. Of herken jij ze al wel?

 

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.