Moet je kijken, ik maak een meindmep, ja over mezelf. Helen was dat aan het doen vandaag en toen wou ik weten wat het was want ik vond het er wel grappig uitzien, ja, allemaal kleurtjes en plaatjes en woorden en ik wist niet waarom dat was.

En toen zei ze dat ze dat voor een workshop aan het maken was, ja, dat je zo in één tekening een heleboel kan vertellen en dat je dat ook veel makkelijker kan onthouden want je ziet de tekening dan in je hoofd, ja, je hoofd vindt het fijn als het niet alleen maar woorden zijn of alles in één kleur is, zei ze. Nee, je hoofd vindt het fijner als het niet hele lange zinnen zijn en er ook kleurtjes en plaatjes bij staan enzo. Ja, echt dat zei ze en toen liet ze me zo’n tekening zien die al af was, zei ze wat daar allemaal op stond.

En dat was helemaal niet een verhaal hè dus hoe wordt het dan weer een verhaal? Want een verhaal is toch veel leuker dan alleen maar losse woordjes, daar is toch niks aan? En toen zei ze dat ze mij een paar woorden zou geven en dat ik daar dan weer heel makkelijk zelf een verhaal van kon maken. Nou kom maar op dan hè, welke woorden krijg ik dan en toen kreeg ik: hond, blij, zwemmen, zwart, sterk.

Nou dat is een makkie hè want dat gaat over onze hond, ja, die heet Sjuul, die is zwart en dat is een hele blije hond, ja, die rent graag achter de konijntjes aan en achter stokken en die geeft ie dan niet meer terug, nee, dan moet je eerst ‘spuug uut’  zeggen en dan laat ze hem soms wel los. Sjuul is ook heel sterk hè, ja, dat is een echte krachtpatser, die trekt je zo omver, ja, en die sleept ook altijd met hele grote takken, ja, van die takken die veel groter zijn dan zij zelf, dat vind ze leuk en dan wordt ze ook weer heel blij. En weet je waar ze ook blij van wordt? Van zwemmen, ja, zwemmen kan ze heel goed joh, ja, die is echt een zwemkampioen, Sjuul kan heel lang zwemmen, die springt in het water en die wil alleen maar zwemmen, niet om naar de overkant te gaan ofzo, nee, die wil gewoon zwemmen en als ze dan bijna aan de kant is dan draait ze gewoon weer om, ja, want dan is ze nog helemaal niet klaar met zwemmen, nee, dan wil ze nog veel langer blijven zwemmen, tot ze moe is, ja, dat doet Sjuul.

En toen zei Helen ‘zie je nou wel? Ik geef jou een paar woorden en je maakt er zo weer een heel verhaal van, je ziet Sjuul gelijk voor je en vertelt daar over en als je dus uit een verhaal een paar belangrijke woorden onthoud dan weet je het hele verhaal weer en zo werkt het ook met een mindmap, dan hoef je minder te onthouden en kun je al je verhalen vertellen in 1 tekening’

Zo, dat is handig! Kan ik dat zelf ook, kan ik ook zo’n meindmep maken? En toen zei ze dat ik dat ook wel kon, dat ik best zo’n tekening kan maken die helemaal over mij gaat. En dat ben ik nu dus aan het doen, hij is nog niet klaar hè maar morgen wel denk ik en dan laat ik hem jou zien, goed? Dan kan jij mijn verhaal zien in een tekening, handig hè?

(N.B. wil je meer weten over een mindmap? Kijk dan ook eens hier: Mindmap maken met kinderen )