Ik zei dinsdag dat ik het niet leuk vind om dingen te doen die helemaal niet bij mij als pop horen, dingen die een beetje pop van nature niet doet omdat wij, als pop vooral een vriendje zijn en geen opvoeder hè.

Maar wist je dat het best vaak voorkomt dat wij, als pop, voor het karretje gespannen worden van hij of zij die de hand in ons hoofd heeft gestoken? Ja echt! Helen doet dat niet meer, die durft dat niet meer want die weet hoe link ik dan word.

Vandaag durfde ze ook niet goed deze foto met mij te maken want ze weet dat ik er nooit zo uit wil zien dus ik zei ‘we moeten dit nu even doen hoor, anders snappen ze niet wat ik bedoel met een enge pop’ en toen deed ze het, ik moest wel beloven dat ik dan niet boos op haar zou worden. “Nee, ik word niet boos, ‘t is voor de nep, voor het voorbeeld hè.’ Dus we hebben allemaal rot-foto’s gemaakt, foto’s waarop ik eng met mijn vinger loop te zwaaien, je bijna in je ogen prik en met mijn neus bijna tegen de jouwe aan zit. Je hoort me ook bijna zeggen  ‘dat moet je niet doen!’ of ‘dat vind ik niet goed of niet lief van jou!’ of ‘oioioi, helemaal fout!’ of ‘ik zeg je nu nog één keer dat je moet luisteren’, dat hoor je me bijna zeggen toch? Dat ik jou vertel wat je moet doen, dat ik jou……hoe heet dat ook alweer……..o ja, dat ik jou corrigeer!

En dat is dus iets, dat corrigeren, wat ik als pop niet doe, dat past niet bij een pop hè. Nee, een pop is een vriendje hè en geen juf of mama ofzo. Als pop hoef ik dus nooit te zeggen dat kinderen op hun plek moeten gaan zitten, dat ze eerst moeten opruimen, of stil moeten zijn, of goed moeten luisteren, of niet zo flauw moeten doen naar elkaar. Nee, dat doet een vriendje niet, een vriendje snapt juist hoe moeilijk het is om steeds op diezelfde stoel te moeten blijven zitten, hoe niet leuk opruimen is, dat je helemaal niet stil wilt zijn als je zoveel te vertellen hebt en dat het dan echt heel moeilijk is om te luisteren want dan wil je eigen verhaal er uit hè. Een vriendje snapt ook dat je soms zin hebt om rot te doen tegen iemand anders, gewoon omdat jij iets wil wat die ander ook wil en je helemaal geen zin hebt om daar plannetjes over te maken maar gewoon wil doen wat JIJ wil. Vriendjes snappen dat en ik als pop snap dat ook, ja, ik ben wat dat betreft net een kind hè en wat ik niet leuk vind dat een ander bij mij doet, doe ik zelf ook niet. Of eigenlijk is het meer dat ik probeer om dat niet te doen…..dat lukt niet altijd…….maar ik probéér het wel.

Ik ben dus niet een strenge, enge pop die met vingertjes loopt te zwaaien en alles zelf altijd goed doet. Nee hoor, dat zou ik hartstikke saai vinden want dan komt er toch geen kind meer naar me toe om me iets te vertellen wat ie tegen niemand anders wil vertellen? Dat doet je toch alleen maar omdat ik een vriend ben en niet dezelfde dingen zeg die je ookal van je moeder of vader of juf of één van die andere grote mensen die vinden dat ze je op moeten voeden, gehoord hebt? Precies! En daarom zeg ik niet dezelfde dingen en doe ik niet dezelfde dingen als zij want anders vertelt geen kind me meer wat en dat vind ik veels te leuk…

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.