Ik zou nog vertellen over dat we naar buiten gingen hè, dat ik foto’s mocht maken van ons nieuwe huis. Dat zou ik doen hè, ja……maar dat is niet gelukt. Nee, het is niet gelukt en niet omdat het mij niet lukte maar omdat er van ons nieuwe huis nog niet veel te zien was, nee, er was niet veel waar ik foto’s van maken kon. Dat was wel jammer maar ja, niks aan te doen hè, moeten we gewoon een ander keertje doen. Maar ik was natuurlijk wel meegegaan om foto’s te maken dus dat zei ik ook en toen moest ik gaan bedenken waar ik dan foto’s van wilde maken.

“Hoezo, er is toch niks te zien?” zei ik toen maar Helen zei dat er altijd wel iets te zien is en dat ik gewoon om me heen moest kijken om te zien waar ik dan een foto van kon maken. Dat je niet altijd alleen maar foto’s maakt omdat je een mooi plaatje wil laten zien maar dat je ook foto’s kan maken omdat ze een verhaaltje vertellen, een verhaaltje over je dag ofzo. “Ja maar dat verhaaltje kan ik toch ook zo wel vertellen, zonder foto’s” zei ik toen en zij zei dat dat ook kan natuurlijk, dat het ook niet persé hoeft met foto’s maar dat je met foto’s soms wel beter kan laten zien wat je dan precies bedoelt. Daar moest ik wel even over nadenken want dan kun je dus overal wel foto’s van maken, ook van dingen die helemaal niet mooi of leuk zijn enzo. Ik moest het maar gewoon proberen zei ze toen, we gingen er een spelletje van maken, een spelletje van ‘ik zie, ik zie…’. Zij vroeg aan mij wat ik zag en dan ging zij er een foto van maken en dan moest ik later kijken of het dan ook een verhaaltje werd.

Toen ze de eerste keer ‘ik zie, ik zie…’ zei stonden we in de file, ken je dat, file? Ja dan sta je gewoon stil met de auto hè en is er voor je een hele rij auto’s en achter je ook, ja dan moet je wachten tot je weer een stukje rijden kan, niks an, aan file maar dat zag ik dus en daar heeft zij toen een foto van gemaakt, kijk maar, dit is een file:

Het duurde echt heel lang maar ik vond het wel een grappig spelletje dus daarna zag ik een boom, zo eentje die ook in Spanje groeit, zo’n palmboom en die heeft een mooie stam, wist je dat? Ja, kijk maar:

Dit is de stam van een palmboom, daar zitten een soort draadjes omheen en die heeft ook uitsteeksels en die uitsteeksels waren eerst bladeren maar die bladeren zijn er nu af. En toen snapte ik het helemaal want dan kan ik ook gelijk onze stoep laten zien want wij hebben een stoep en daar liggen altijd steentjes op en die steentjes blijven dan onder je schoenen plakken, ken je dat? Ja, zo’n stoep hebben wij dus.

En als je op de stoep valt doet het pijn want dan val je soms ook op die steentjes. Ken je dat? Is niet fijn hè? En daarna zag ik een plas en in de plas was ook veel te zien, zie je dat? Ik zie de boom die er bij staat in de plas en de wolken die een beetje rood waren in de plas en de lantaarnpaal zie ik ook in de plas. Zie jij ze ook?

En Sjuul staat ook op de foto want die stond vlakbij de plas, dat was toevallig, die wilde er denk ik ook gewoon bij op de foto.

Nou, ik heb best veel gezien hè? Ja, ik vind het eigenlijk ook wel leuk om ‘ik zie, ik zie….’ foto’s te maken want nu weet jij ook wat ik dan allemaal gezien heb toch?