Ik ben in een luchtballon geweest! Ja echt, in een echte. We waren in het park, gewoon aan het wandelen en toen werd daar een luchtballon opgeblazen. Niet als een ballon hè, nee bij een luchtballon gaat dat anders, die wordt opgeblazen met vuur. Ja en dan vliegt ie niet in de brand de ballon maar dan wordt ie opgeblazen. Eerst stond alleen de mand waar mensen in moeten op het gras en een meneer maakte daar de ballon aan maar die was toen nog plat en toen kwam er vuur met heel veel herrie en toen werd de ballon groter en groter en groter. Ik stond erbij te kijken en vroeg de meneer wat ie aan het doen was, hoe dat gaat met een luchtballon omdat ik dat nog nooit had gezien en dat spannend vond. “Wil je mee?” vroeg ie toen aan mij, “er kunnen geen mensen meer bij want die zijn te zwaar maar jij kan er nog wel bij want jij weegt niks”. Nou, dat wilde ik natuurlijk wel en die meneer zei dat hij me goed vast zou houden en dan kon ik alles zien, o, dat is leuk, dat is dus als op avontuur gaan.

Dus toen ging ik erbij in de mand. Aan de ballon hangt een mand hè en daar kunnen dan mensen in, er zaten in onze ballon 5 mensen en die mand lijkt heel klein hè als ie in de lucht is maar hij was best groot toen ie op de grond stond en die bleef ook net zo groot toen we in de lucht waren. In een luchtballon zit geen motor hè, nee, die is niet zo als een auto of een bus of een vliegtuig, nee, weet je hoe een luchtballon vliegt? Die vliegt op lucht, ja, er zit lucht in de luchtballon en die lucht is warm, want met koude lucht gaat de ballon niet omhoog maar met warme lucht wel, dan kan hij vliegen en daarom is er ook vuur bij, dat is om de lucht warm te maken, wist je dat? Ik niet maar nu dus wel.

En toen de ballon helemaal vol zat, helemaal groot en opgeblazen was gingen we omhoog. Steeds hoger de lucht in. Eerst kon ik het park nog goed zien maar daarna niet meer, toen zag ik alleen nog maar stipjes en die stipjes waren mensen of bomen en die werden steeds kleiner. Toen we omhoog gingen moest het vuur nog even aan want alleen met vuur ging de ballon omhoog, als het vuur uit ging, ging de ballon naar beneden dus met het vuur in de ballon kon de meneer sturen. Het vuur was best hoog en daar kon ik ook niet bij, het kwam uit een grote fles en die was niet warm. Het was ook niet eng ofzo dus, het was vooral leuk want nu kon ik de wereld van bovenaf bekijken en we vlogen over plaatsen waar ik wel eens op de grond geweest was, die ik dus kende en nu zag ik ze van bovenaf. Kijk dit is Arnhem van bovenaf:

Daar ben ik wel eens geweest, ja, bij de brug en bij de rivier waar ook boten varen heb ik wel eens gekeken naar vuurwerk en de dierentuin, daar ga ik ook wel eens naartoe, die is ook in Arnhem maar die kon ik niet zien toen ik in de lucht zat. Vond ik wel jammer want dan had ik even kunnen zwaaien naar de leeuwen en de tijgers en de stokstaartjes. Maar die zag ik dus niet. Ik zag wel de kerk met de hoge toren en het plein bij de kerk, dat zag er uit de lucht best klein uit maar het is heel groot in het echt. En ik zag heel veel huizen met rode daken, dat zijn allemaal strepen hè, en al die strepen zijn huizen die naast elkaar staan. En ik zag hoge gebouwen, dat zijn flats of fabrieken denk ik en ik zag ook gekleurde stippen die bewogen, dat waren auto’s die over de weg reden en iets langere stippen waren bussen. En heel veel groen, dat is het bos, is groot hè, het bos?

Ja, het was heel leuk in de luchtballon maar ook best koud want hoog in de lucht is het koud hè, ja veel kouwer dan beneden op de grond. Wist je dat? Ja, is echt heel koud. Maar dat was niet erg want ik zat in een luchtballon en dat had ik nog nooit gedaan en dat was het aller, aller, aller, allerleukste wat ik bedenken kan.

“Maar hoe komen we nou weer beneden?” vroeg ik aan de meneer van de ballon. Hij moest dan het vuur uitzetten, dat de lucht die in de ballon zit ook koud wordt en dan gaat de ballon naar beneden. Dan wordt alles wat je ziet weer groter, dat heb ik ook gezien, alles werd groter en groter en groter en toen stond het mandje ineens weer op de grond. Op een andere plek dan waar we omhoog waren gegaan maar Helen wist dat want die stond daar al op me te wachten. Ja en toen gingen we naar huis.

Ik wil nog wel een keertje in een luchtballon en jij? Wil jij dat ook of ben je al een keertje in een luchtballon geweest?