Ik ben nog steeds in de dierentuin met oma Janna, we hebben alle apen bekeken en zijn in de woestijn geweest ook, ja, en toen zijn we door een tunnel naar het oerwoud toe gelopen. Ja, dat kan in onze dierentuin. Ik vind het oerwoud heel mooi en dat wilde ik graag aan oma Janna laten zien, die kent dat niet hè, is daar nog nooit geweest.

Maar ik wist zeker dat ze het mooi zou vinden want oma Janna houdt van plantjes en in het oerwoud zijn hele grote plantjes en heel veel ook en sommige hebben ook hele mooie bloemen. Die planten groeien in het oerwoud en een paar hebben wij ook maar die staan bij ons binnen. Dat moet ook want in het oerwoud is het lekker warm hè en als die planten bij ons buiten zouden staan dan krijgen ze het koud, dat vinden ze niet fijn en dan gaan ze dood, in het oerwoud is het een buitenplant maar bij ons is het een binnenplant, een plant die in de kamer staat, een kamerplant. Niet allemaal maar wel een paar.

Ik wou oma Janna meenemen op avontuur door het oerwoud want er zitten ook beesten in het oerwoud verstopt, vogels en vleermuizen en ook hagedissen. Die zitten daar ook en zijn gewoon los hè, ja die kruipen toch weg en daar moet je heel goed naar zoeken. Als ik in het oerwoud ben ga ik altijd zoeken naar leguanen, weet je wat dat zijn?  Dat zijn hagedissen en die kunnen heel groot worden, ze zien er best wel een beetje eng uit maar ze doen niks, ze zijn veel banger voor mij dan ik voor hun en verstoppen zich dan. Zal ik laten zien hoe die er uit zien?

Zo zien leguanen er uit, mooi hè? Lijkt wel een beetje op een dinosaurus hè? Een kleine dinosaurus, ‘t is misschien ook wel een beetje dino, dat weet ik niet eigenlijk. Deze heb ik dus een keertje gezien in ons oerwoud, hij zat bovenop een tak en Helen zei toen dat ze dat in het wild ook doen, dat ze als de wekker gaat in de boom omhoog klimmen en dan bovenop de boom in de zon gaan liggen. En dat doen ze omdat ze het dan koud hebben en weer warm willen worden, als ze warm zijn kunnen ze op zoek gaan naar eten en als ze koud zijn lukt dat niet, dan zijn ze stijf en lopen ze niet lekker. Ja Helen wist dat want die is in een land geweest waar ze in het wild leven en die zag ze daar altijd en die had toen aan iemand gevraagd waarom leguanen dat doen en toen hadden ze dat dus gezegd. Zij heeft mij ook de eerste keer een leguaan laten zien, toen gingen we samen naar het oerwoud om leguanen te zoeken en nu doe ik dat altijd als ik in het oerwoud kom. Nu vind ik ze niet meer eng maar ga ze zoeken en dan heel stilletjes bekijken. Leguanen hebben mooie ogen wist je dat? Ja, is zo en wij knipperen met onze ogen van boven naar beneden maar leguanen knipperen met hun ogen naar het midden toe.

Ik heb ook nog een filmpje gevonden waar ook iets verteld wordt over leguanen en ook over andere beesten, die laat ik je even zien goed? Dan ben jij er ook een beetje bij in de dierentuin….

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.