“Heb jij inpakpapier voor mij?” kwam JaNee me een paar uur geleden vragen. Ja inpakpapier heb ik wel maar wat ga je inpakken dan? “Nou gewoon, vanalles hè, want ik ben in de inpakfabriek geweest hè en ik heb moeten zeggen wat ik zag en moeten zeggen wat ik dacht dat ik hoorde en dat ging best wel een beetje goed, ik had er maar 6 fout, dat was de helft, da’s best goed toch? Sint vond het best goed in ieder geval maar hij weet nog niet of ie me ook gebruiken kan als inpakpiet want dan moet ik ook kunnen inpakken, in een papiertje doen weet je wel en daar dan plakbandjes op doen dat het pakje niet opengaat, snap je?  Nou en dat wil ik nu dus oefenen maar ik heb al wel plakband gevonden maar nog niet een papiertje, hoeft niet persé met sinterklaas er op te zijn hoor, mag ook wel iets anders, ‘t is maar voor het oefenen hè?”

Ik vond een mooie grote rol pakpapier, eentje waar ze wel een tijdje zoet mee zou zijn en ging me er pas weer mee bemoeien toen ik ballen door de kamer zag rollen, proppen papier me om de oren vlogen en ik JaNee stampend van boosheid bijna een schaar in de stoel zag rammen. Ja hé hallo! Wat is er aan de hand, wat gaat er mis dat je nu zo boos bent? “Nou die bal wil niet ingepakt worden, die rolt elke keer weer weg en die pop wil ook niet want die prikt elke keer weer met de neus door het papiertje heen en van het kopje ging het oor er af toen ik het in wou pakken, al die dingen willen gewoon niet ingepakt worden, dat zijn geen goeie kadootjes denk ik maar die heb ik allemaal wel gezien in de inpakfabriek dus dat moet ik dan wel kunnen hè, anders word ik nooit een goeie pakpiet en dan moet ik nog steeds vragen of ze me moeten helpen, dan ben ik niet een echte piet maar blijf ik een oefenpiet en ik wil een echte piet zijn, ik wil dit gewoon kunnen maar het papier scheurt steeds en nu ben ik boos!”

Ja, dat snap ik wel maar je maakt het jezelf ook wel heel moeilijk hè, je hebt nog nooit ingepakt en nu wil je een bal gaan inpakken, da’s moeilijk hoor, ronde dingen inpakken, of dingen met uitsteeksels zoals de pop of het kopje, dat doen echte pieten ook pas als ze al veel vierkante dingen hebben ingepakt hè, die beginnen met doosjes denk ik, die zijn het makkelijkst. Ik zal het wel even voordoen. We namen het inpakken stap voor stap door en toen bedacht ik dat ik daar nog wel een mooie tekening van had, die gebruikte ik als kleuterjuf ook altijd en daarmee ging het inpakken altijd makkelijker, kijk deze bedoel ik:

De pijltjes laten zien welke kant je het papiertje op moet vouwen en de nummertjes wat je eerst moet doen en wat daarna, en wat daarna en wat daarna. En als je dan ook nog de plakbandjes op dezelfde plek als het plaatje plakt dan komt het wel goed. JaNee is weer aan de slag gegaan met inpakken en volgens mij gaat het nu best goed, ik heb in ieder geval geen proppen papier meer  langs zien komen, het wordt nog wel wat denk ik met JaNee als pakpiet.

 

Author

I'm a teacher, trainer, developer, hand puppetcoach and author of the book "The Handpuppet as an educational tool". I want to inspire you and help you to use a puppet in class. I'm sure the hand puppet makes a big difference in the life of a child, but also in your life. I hope you're gonna enjoy that just as much as I am.

Comments are closed.